Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?

Jajko w koszulce na pszennej bułce
Fot. Alexander Spatari / Getty Images
Potrawy brytyjskie to nie tylko kojarzone z Wyspami brytyjskie śniadanie Full English Breakfast. Brytyjska kuchnia ma o wiele więcej do zaoferowania.

Tradycyjna kuchnia brytyjska jest, wbrew pozorom, bardzo różnorodna. Jednak znajdziemy kilka podstawowych składników, bez których ciężko wyobrazić sobie prawdziwe dania brytyjskie . Brytyjski obiad składa się z obowiązkowego pieczonego mięsa. Brytyjczycy najchętniej sięgają po jagnięcinę lub wołowinę. Mięso to jest podstawą Sunday roast , czyli tradycyjnego niedzielnego obiadu. Do mięsa podaje się warzywa, ziemniaki, sos i słynny Yorkshire pudding. Tradycyjne brytyjskie potrawy to również różnorodne placki i puddingi. Brytyjskie desery to głównie ciasta, na przykład znany Apple Pie , czyli ciasto z jabłek. Jakie są inne popularne brytyjskie potrawy?

Więcej:

Jedzenie brytyjskie – przykłady

Brytyjskie dania kojarzą się głównie z Full English Breakfast , czyli tradycyjnego, obfitego śniadania. Składa się ono zazwyczaj z jajka sadzonego, smażonego bekonu, kiełbasy, tostów i – oczywiście – fasoli z puszki. Innym popularnym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii jest bangers and mash. Potrawa ta składa się z pieczonej kiełbasy podawanej razem z puree z ziemniaków. Z kolei black pudding to nic innego, jak kiszka z krwią zmieszana z podrobami wieprzowymi. Black pudding jest uważany za jeden z największych rarytasów na Wyspach. Nie można również pominąć słynnych fish and chips , czyli ryby podawanej z frytkami. To jedno z najpopularniejszych dań na wynos. Kuchnia brytyjska słynie również z placków. Cottage pie to popularny placek serwowany w brytyjskich domach. Jest on przygotowywany z tłuczonych ziemniaków i wołowiny.

Modna kuchnia zero waste, czyli obiad z resztek

Jak widać, dania kuchni brytyjskiej składają się głównie z mięsnych składników. Tradycyjnych potraw dla wegetarian jest niewiele. Wśród nich można wymienić bubble and squeak ­– to mieszanka warzyw podsmażanych na patelni. Często ta potrawa to po prostu pozostałości po obfitym Sunday roast . Pyszną bezmięsną potrawą jest cauliflower cheese . To ugotowany kalafior podawany w pysznym, aromatycznym sosie serowym.

Co jedzą Brytyjczycy na deser? Tradycyjne potrawy brytyjskie to również słynne ciasta brytyjskie , na czele z Apple Pie , czyli ciasta z jabłek. Równie popularny jest Crumble , czyli słodki placek z jabłkami, rabarbarem lub rzadziej innymi owocami, który na wierzchu ma kruszonkę z ciasta. Z kolei podczas świąt Bożego Narodzenia na stołach Brytyjczyków nie może zabraknąć Christmas pudding – ciasta, którego głównymi składnikami są bakalie, owoce i ciepłe korzenne przyprawy. Innym tradycyjnym deserem brytyjskim jest Bread and butter pudding . W odróżnieniu od innych przysmaków, deser ten nie jest tak słodki. Jest on przygotowywany z zapiekanego chleba z masłem. Do bread and butter pudding dodaje się przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa i rodzynki.

Kuchnia brytyjska – ciekawostki

W Wielkiej Brytanii znajdziemy kilka ciekawych produktów. Jednym z nich jest Marmite . Przypomina on swoją konsystencją dżem, jednak jest bardziej kremowy. Marmite powstaje jako produkt uboczny podczas procesu warzenia piwa. Jest on chętnie stosowany przez Brytyjczyków jako dodatek do zup czy sosów. Marmite smakuje również świetnie, gdy posmaruje się nim chleb.

Kolejna z ciekawostek z pewnością niektórych zaskoczy. Okazuje się bowiem, że popularny ser cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii , a nie, jak myśli wiele osób – z Francji. Ten tradycyjny, twardy ser jest wytwarzany z mleka krowiego. Cheddar długo dojrzewa – stąd jego charakterystyczny, mocny smak.

Kolejną ciekawostką jest to, że kuchnia brytyjska chętnie czerpie z tradycji kulinarnych innych kultur . Kolonialna przeszłość tego wyspiarskiego kraju przyczyniła się do tego, że docierały do niego potrawy ze wszystkich zakątków świata. Niezwykle popularny rytuał picia herbaty po południu powstał, gdy zaczęła być ona sprowadzana z Indii. Dzisiejsza kuchnia brytyjska również często miesza się z innymi kulinarnymi tradycjami. Wynika to z faktu, że duże miasta w Wielkiej Brytanii od wielu lat są wielokulturowe. Dzięki temu tradycyjne potrawy z różnych zakątków świata współwystępują obok siebie i się ze sobą mieszają. W metropoliach takich jak Londyn czy Manchester możemy zjeść dania z całego świata – podane zarówno jako typowy street food, ale i jako wykwintne potrawy serwowane w licznych restauracjach.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości