Kucharz przyrządził buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu, kotlety z buraka, marchewki i fety, a także brownie z burakiem. Przepisy poniżej.
Buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu
Składniki:
- kilogram ugotowanych, obranych i wystudzonych ziemniaków,
- 250 ugotowanych, obranych i wystudzonych buraków,
- mąka ziemniaczana,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na pesto:
- 200 g jarmużu,
- 100 ml oliwy,
- 30 g orzechów włoskich,
- sok z 1/2 cytryny,
- 20 g startego dojrzewającego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- ew. zimna woda do rozcieńczenia.
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Wymieszaj w misce, a następnie dodaj 1/4 objętości masy mąki ziemniaczanej. Dopraw solą. Wyrób jednolitą gładką masę. Formuj okrągłe kluski, za pomocą palca lub końca drewnianej łyżki zrób na środku dziurkę (im większa, tym więcej pesto uda się umieścić). Gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Do każdej kluski nałóż pesto z jarmużu.
Kotlety z buraka, marchewki i fety
Składniki:
- 3 upieczone buraki,
- 2 marchewki,
- łyżka oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 100 g sera typu feta,
- 2 łyżki podprażonych pestek dyni,
- sól, pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Buraki i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę, czosnek pokrojony w płatki i posiekany drobno tymianek. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj wszystkie składniki i wkrój ser typu feta pokrojony w kostkę. Wymieszaj całość na gładką masę. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym średnio oleju.
Brownie z burakiem
Składniki:
- 250 g upieczonych, wystudzonych i zmielonych lub zmiksowanych buraków,
- 200 g masła,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 jajka L lub 3 jajka M,
- 150 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- pół szklanki cukru lub innego słodziwa,
- odrobina soli,
- ew. odrobina aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni (bez termoobiegu). Do masła dodaj czekolady i podgrzewaj do rozpuszczenia oraz zmieszania się składników. Delikatnie wystudź. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj delikatnie, ale nie za długo. Piecz przez 25-30 minut.
Zobacz także:
- Odkryj buraki na nowo. Zainspiruj się wyjątkowymi przepisami Jagny Niedzielskiej
- Buraki w wykonaniu Andrzeja Polana. Poznaj jego fenomenalne przepisy
- Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News