Buraki to polski superfoood. Co można z nich przyrządzić na słono i słodko?

Buraki to polski superfoood. Co można z nich przyrządzić na słono i słodko?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Burak – kulinarna gwiazda w każdej kuchni
Burak – kulinarna gwiazda w każdej kuchni
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Czy burak musi kojarzyć się tylko z barszczem lub ćwikłą? Nic bardziej mylnego - to warzywo potrafi zaskoczyć zarówno smakiem, jak i kolorem. W dodatku są "bombą witaminową". W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaprezentował dwa dania obiadowe oraz pyszne brownie z tym pysznym składnikiem.

Kucharz przyrządził buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu, kotlety z buraka, marchewki i fety, a także brownie z burakiem. Przepisy poniżej.

Buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu

Buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu
Buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu
Buraczane kluski śląskie faszerowane pesto z jarmużu
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • kilogram ugotowanych, obranych i wystudzonych ziemniaków,
  • 250 ugotowanych, obranych i wystudzonych buraków,
  • mąka ziemniaczana,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na pesto:

  • 200 g jarmużu,
  • 100 ml oliwy,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 20 g startego dojrzewającego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ew. zimna woda do rozcieńczenia.

Przygotowanie:

Buraki i ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Wymieszaj w misce, a następnie dodaj 1/4 objętości masy mąki ziemniaczanej. Dopraw solą. Wyrób jednolitą gładką masę. Formuj okrągłe kluski, za pomocą palca lub końca drewnianej łyżki zrób na środku dziurkę (im większa, tym więcej pesto uda się umieścić). Gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Do każdej kluski nałóż pesto z jarmużu. 

Kotlety z buraka, marchewki i fety

Kotlety z buraka, marchewki i fety
Kotlety z buraka, marchewki i fety
Kotlety z buraka, marchewki i fety
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 upieczone buraki,
  • 2 marchewki,
  • łyżka oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 100 g sera typu feta,
  • 2 łyżki podprażonych pestek dyni,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Buraki i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę, czosnek pokrojony w płatki i posiekany drobno tymianek. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj wszystkie składniki i wkrój ser typu feta pokrojony w kostkę. Wymieszaj całość na gładką masę. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym średnio oleju.

Brownie z burakiem 

Brownie z burakiem 
Brownie z burakiem 
Brownie z burakiem 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 250 g upieczonych, wystudzonych i zmielonych lub zmiksowanych buraków,
  • 200 g masła,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka L lub 3 jajka M,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • pół szklanki cukru lub innego słodziwa,
  • odrobina soli,
  • ew. odrobina aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni (bez termoobiegu). Do masła dodaj czekolady i podgrzewaj do rozpuszczenia oraz zmieszania się składników. Delikatnie wystudź. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj delikatnie, ale nie za długo. Piecz przez 25-30 minut. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości