buraki

    buraki

    Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

    Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.

    Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?

    Buraczki to warzywa, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy, kanapki czy surówka do obiadu. Można z nich także przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki zasmażane do słoiczka?

    Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.

    Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, głównie przez to, że brudzi, warto docenić jego prozdrowotne właściwości i wkomponować w codzienne menu. Burak jest świetny zarówno na surowo, jak i gotowany, zasmażany, a nawet kiszony, w formie zupy czy pysznych koktajli smoothies. Zobacz, co w naszej kuchni przyrządza z niego Szymon Czerwiński.

    Czerwone buraki posiadają m.in. dużą ilość kwasu foliowego, magnez, potas oraz żelazo. Przepis na syrop z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga użycia wielu składników. Potrzebny będzie jeden dorodny burak (najlepiej kupiony na targu) i miód lub cukier.

    Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.

    W najnowszym odcinku cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska mówiła o prozdrowotnych właściwościach buraka, a w kuchni Dzień Dobry TVN – wraz z Andrzejem Polanem – przygotowała smaczne dania właśnie z tym warzywem. Mogliśmy skosztować: sałatki z burakami, kozim serem i rukolą, pieczonych buraków z dynią, tatara z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado oraz ziemniaczanego placka z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami. Smacznego!

    Buraki to wyjątkowe źródło zdrowia. Jakie witaminy zawierają te warzywa? W jakiej formie i ilości je jeść? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska, która - jak mówi -"kocha się w burakach".

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!

    Marta Dymek zaprasza Was do kuchni Dzień Dobry TVN na krem buraczany z mlekiem kokosowym, sałatkę z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie i tajską brukselkę. Czyli pysznie i zielono!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował bulionówki babci Kucharskiej, buraczkową i oponki babci Polci oraz parowańce z jagodami i skubaniec babci Różewskiej. Smacznego!

    Buraki w kuchni zajmują wyjątkowe miejsce. Tarte, gotowane, wiórki. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pęczotto z burakami i kozim serem, ciasto z burakami i orzechami, sałatkę z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym oraz czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków. Smacznego!

    ... żeberka z grilla z miodem i musztardą lub włoska sałata wiosenna z jajami przepiórczymi? Na co macie ochotę? Zobaczcie, co przygotował kucharz Robert Sowa. Przygotujcie potrawy według jego przepisów!

    Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w jej domu i nie może w niej gotować nikt inny, oprócz niej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Klich, która przygotowała zupę tajską, carpaccio z buraków oraz śledzika.

    Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?

    Oryginalne, wegetariańskie potrawy z sezamem w roli głównej, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło. W ich sezamowym menu znalazły się m.in.: buraki z sosem koperkowo-sezamowym, pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym oraz tempura z sezamem. Wypróbujcie ich przepisy!