Ciasto buraczane - przepis krok po kroku
Składniki:
- 140 g masła
- 150 g brązowego cukru muscovado
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 300 g surowych buraków
Składniki na wierzch:
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g kremowego serka
- 100 g masła
- łyżeczka kwiatków lawendy
- skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania ciasta buraczanego
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać.
- Pod koniec dodać startego buraka.
- Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm. Piec około 35-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem.
- Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję.
- Dodać skórkę z limonki i lawendę, wymieszać.
- Kremem posmarować ciasto po wierzchu.
Zobacz także:
- Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński
- Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
- Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: