Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego - ciasto buraczane w sam raz na deser

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia okopowa i na parze. Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować pyszny deser z buraków, czyli ciasto buraczane. Sprawdź jego przepis krok po kroku i ciesz się pyszną przekąską.

Ciasto buraczane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 140 g masła
    • 150 g brązowego cukru muscovado
      • 4 jajka
        • 250 g mąki pszennej
          • łyżeczka cynamonu
            • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
              • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
                • łyżeczka proszku do pieczenia
                  • łyżeczka sody do pieczenia
                    • 0,5 łyżeczki soli
                      • 50 g orzechów włoskich
                        • 50 g orzechów laskowych
                          • 300 g surowych buraków

                            Składniki na wierzch:

                            • 3 łyżki cukru pudru
                              • 200 g kremowego serka
                                • 100 g masła
                                  • łyżeczka kwiatków lawendy
                                    • skórka otarta z 1 limonki

                                      Sposób przygotowania ciasta buraczanego

                                      1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta.
                                        1. Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać.
                                          1. Pod koniec dodać startego buraka.
                                            1. Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm. Piec około 35-40 minut.
                                              1. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem.
                                                1. Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję.
                                                  1. Dodać skórkę z limonki i lawendę, wymieszać.
                                                    1. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana