Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego - ciasto buraczane w sam raz na deser

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia okopowa i na parze. Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować pyszny deser z buraków, czyli ciasto buraczane. Sprawdź jego przepis krok po kroku i ciesz się pyszną przekąską.

Ciasto buraczane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 140 g masła
  • 150 g brązowego cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 300 g surowych buraków

Składniki na wierzch:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g kremowego serka
  • 100 g masła
  • łyżeczka kwiatków lawendy
  • skórka otarta z 1 limonki

Sposób przygotowania ciasta buraczanego

  1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta.
  2. Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać.
  3. Pod koniec dodać startego buraka.
  4. Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm. Piec około 35-40 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem.
  6. Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję.
  7. Dodać skórkę z limonki i lawendę, wymieszać.
  8. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości