Świętujemy Dzień Buraka. Sprawdź pyszne przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, głównie przez to, że brudzi, warto docenić jego prozdrowotne właściwości i wkomponować w codzienne menu. Burak jest świetny zarówno na surowo, jak i gotowany, zasmażany, a nawet kiszony, w formie zupy czy pysznych koktajli smoothies. Zobacz przepisy na buraka od Szymona Czerwińskiego i nie tylko.

Sałatka z burakami - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
    • 200 g kolorowych buraków pieczonych
      • 2 gruszki średnie
        • 1 cytryna sok i skórka
          • 200 g sera owczego feta
            • 5 łyżek prażonych pestek z dyni
              • 5 łyżek prażonych pestek z słonecznika
                • 50 g oliwy z oliwek
                  • 10 g octu balsamicznego
                    • 1 łyżka musztardy francuskiej
                      • 1 łyżeczka miodu
                        • 1 pęczek szczypioru
                          • pestki granatu

                            Przygotowanie:

                            1. Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Następnie na mandolinie potnij na cienkie plastry. Na duży talerz wyłóż sałatę, następnie na nią plastry kolorowych buraki.
                              1. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dyni. Dodaj do sałatki.
                                1. Gruszki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plastry. Dodaj do pozostałych składników. Na wierzch pokrusz ser feta oraz udekoruj siekanym szczypiorem i pestkami granatu.
                                  1. W miseczce połącz ze sobą oliwę, ocet, miód, musztardę sól i pieprz. Sos będzie gotowy.

                                    Zasmażane buraczki w słoiku - przepis

                                    Składniki:

                                    • 500 g buraki ugotowane
                                      • 1 łyżeczka cukru
                                        • 1 łyżka oleju roślinnego
                                          • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
                                            • szczypta soli

                                              Przygotowanie:

                                              1. Umyj dokładnie buraki, następnie włóż do zimnej wody i gotuj, aż będą miękkie. Ostudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na jarzynowej tarce. Buraki przełóż do garnka, dodaj olej, sok z cytryny lub octu, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, zagotuj.
                                                1. Słoiki powinny być idealnie czyste, wyparzone wrzątkiem. Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełóż do słoików. Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zakręć słoiki.
                                                  1. Słoiki umieść w zimnym piekarniku zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji liczymy od uzyskania pożądanej temperatury. Słoiki pasteryzuj do 20 minut.

                                                    Spaghetti z pieczonymi burakami - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g surowych buraków, wyszorowanych
                                                      • 1 duża cebula
                                                        • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                          • 2 ząbki czosnku, nieobrane
                                                            • 300 g spaghetti
                                                              • 100 g prażonych i grubo posiekanych orzechów włoskich
                                                                • 1 garść koperku, grubo posiekanego
                                                                  • 100 g fety, dobrej jakości

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. Buraki dobrze wyszoruj następnie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki pokrój w ćwiartki. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż buraki, ząbki czosnku w łupinkach oraz cebulę. Skrop oliwą i piecz przez około 30 minut. Buraki powinny być miękkie po upieczeniu.
                                                                      1. Zagotuj wodę w garnku razem z solą. Dodaj makaron aż będzie al dente. Nabierz wodę z makarony do kubka i zachowaj – będzie nam potrzebne. Odcedź makaron.
                                                                        1. 3/4 ugotowanych buraków włóż do blendera wraz z cebulą, prażonymi orzechami i szczyptą soli. Wyjmij czosnek i wyciśnij ze skórki do blendera. Dodaj 6 łyżek wody do makaronu i miksuj, aż będzie prawie gładka.
                                                                          1. Włóż spaghetti do rondla na małym ogniu i połącz z sosem buraczanym, w razie potrzeby z odrobiną wody do makaronu, aż połączą się składniki. Dopraw i podawaj posypane koperkiem, fetą i pozostałymi ćwiartkami buraka i orzechami włoskimi.

                                                                            Krem z pieczonych buraków - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g czerwonych buraki samej wielkości
                                                                              • 2 cm świeżego imbiru
                                                                                • 4 cebule szalotki
                                                                                  • 20 g masła
                                                                                    • 500 ml wywaru warzywnego
                                                                                      • 2 pomarańcze
                                                                                        • 100 ml mleka kokosowego
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                              • 4 kromki chleba tostowego – grzanki
                                                                                                • 4 pęczek świeżego kopru

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  1. Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Imbir zetrzyj na tarce, a szalotki posiekaj w drobną kostkę.
                                                                                                    1. Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i wywar warzywny. Gotuj przez 10 minut.
                                                                                                      1. Następnie przy użyciu blendera połącz składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe. Udekoruj siekanym koprem i grzankami.

                                                                                                        Bulion do kremu z buraków

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • ¼ selera
                                                                                                          • 2 marchewki
                                                                                                            • ½ pora
                                                                                                              • natka pietruszki
                                                                                                                • 1 cebula
                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                    • 3 liście laurowe
                                                                                                                      • 4 sztuki ziela angielskie
                                                                                                                        • 2 gwiazdki anyżu
                                                                                                                          • 1 łyżeczka czarnuszki
                                                                                                                            • 1 łyżka majeranku
                                                                                                                              • 1 łyżka sosu sojowego
                                                                                                                                • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                                                                    Pieczone buraki z rozmarynem – chipsy - przepis

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • 4 duże buraki
                                                                                                                                      • 3 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                        • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                          • sl i pieprz

                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                            1. Rozgrzej piekarnik do 190 C i umieść ruszt na środku piekarnika. Cienko pokrój buraki mandoliną (lub ostrym nożem) tak, aby były jak najcieńsze. Po przecięciu powinny się lekko zwijać. Zapewni to równomierne pieczenie i chrupkość.
                                                                                                                                              1. Podzielić na dwie blachy do pieczenia i spryskać lub bardzo lekko skropić oliwą z oliwek. Dodać szczyptę soli, pieprzu i rozmarynu.
                                                                                                                                                1. Następnie ułóż jedną warstwę, upewniając się, że plasterki się nie stykają. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i lekko zrumienione. Pamiętaj, aby uważnie obserwować po upływie 15 minut, ponieważ mogą szybko się spalić. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.

                                                                                                                                                  Zobacz też inne przepisy na buraka:

                                                                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości