Sałatka z burakami - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie mix sałat
- 200 g kolorowych buraków pieczonych
- 2 gruszki średnie
- 1 cytryna sok i skórka
- 200 g sera owczego feta
- 5 łyżek prażonych pestek z dyni
- 5 łyżek prażonych pestek z słonecznika
- 50 g oliwy z oliwek
- 10 g octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 pęczek szczypioru
- pestki granatu
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Następnie na mandolinie potnij na cienkie plastry. Na duży talerz wyłóż sałatę, następnie na nią plastry kolorowych buraki.
- Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dyni. Dodaj do sałatki.
- Gruszki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plastry. Dodaj do pozostałych składników. Na wierzch pokrusz ser feta oraz udekoruj siekanym szczypiorem i pestkami granatu.
- W miseczce połącz ze sobą oliwę, ocet, miód, musztardę sól i pieprz. Sos będzie gotowy.
Zasmażane buraczki w słoiku - przepis
Składniki:
- 500 g buraki ugotowane
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie buraki, następnie włóż do zimnej wody i gotuj, aż będą miękkie. Ostudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na jarzynowej tarce. Buraki przełóż do garnka, dodaj olej, sok z cytryny lub octu, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, zagotuj.
- Słoiki powinny być idealnie czyste, wyparzone wrzątkiem. Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełóż do słoików. Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zakręć słoiki.
- Słoiki umieść w zimnym piekarniku zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji liczymy od uzyskania pożądanej temperatury. Słoiki pasteryzuj do 20 minut.
Spaghetti z pieczonymi burakami - przepis
Składniki:
- 500 g surowych buraków, wyszorowanych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- 300 g spaghetti
- 100 g prażonych i grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść koperku, grubo posiekanego
- 100 g fety, dobrej jakości
Przygotowanie:
- Buraki dobrze wyszoruj następnie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki pokrój w ćwiartki. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż buraki, ząbki czosnku w łupinkach oraz cebulę. Skrop oliwą i piecz przez około 30 minut. Buraki powinny być miękkie po upieczeniu.
- Zagotuj wodę w garnku razem z solą. Dodaj makaron aż będzie al dente. Nabierz wodę z makarony do kubka i zachowaj – będzie nam potrzebne. Odcedź makaron.
- 3/4 ugotowanych buraków włóż do blendera wraz z cebulą, prażonymi orzechami i szczyptą soli. Wyjmij czosnek i wyciśnij ze skórki do blendera. Dodaj 6 łyżek wody do makaronu i miksuj, aż będzie prawie gładka.
- Włóż spaghetti do rondla na małym ogniu i połącz z sosem buraczanym, w razie potrzeby z odrobiną wody do makaronu, aż połączą się składniki. Dopraw i podawaj posypane koperkiem, fetą i pozostałymi ćwiartkami buraka i orzechami włoskimi.
Krem z pieczonych buraków - przepis
Składniki:
- 400 g czerwonych buraki samej wielkości
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 cebule szalotki
- 20 g masła
- 500 ml wywaru warzywnego
- 2 pomarańcze
- 100 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba tostowego – grzanki
- 4 pęczek świeżego kopru
Przygotowanie:
- Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Imbir zetrzyj na tarce, a szalotki posiekaj w drobną kostkę.
- Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i wywar warzywny. Gotuj przez 10 minut.
- Następnie przy użyciu blendera połącz składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe. Udekoruj siekanym koprem i grzankami.
Bulion do kremu z buraków
Składniki:
- ¼ selera
- 2 marchewki
- ½ pora
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskie
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól i pieprz
Pieczone buraki z rozmarynem – chipsy - przepis
Składniki:
- 4 duże buraki
- 3 gałązki rozmarynu
- 50 ml oliwy z oliwek
- sl i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 C i umieść ruszt na środku piekarnika. Cienko pokrój buraki mandoliną (lub ostrym nożem) tak, aby były jak najcieńsze. Po przecięciu powinny się lekko zwijać. Zapewni to równomierne pieczenie i chrupkość.
- Podzielić na dwie blachy do pieczenia i spryskać lub bardzo lekko skropić oliwą z oliwek. Dodać szczyptę soli, pieprzu i rozmarynu.
- Następnie ułóż jedną warstwę, upewniając się, że plasterki się nie stykają. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i lekko zrumienione. Pamiętaj, aby uważnie obserwować po upływie 15 minut, ponieważ mogą szybko się spalić. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Zobacz też inne przepisy na buraka:
- Prosty przepis na syrop z buraka. Dlaczego warto po niego sięgać?
- Jak upiec buraki? Przepisy na: marynowane buraki, buraki pieczone w całości, barszcz z pieczonych
- Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok
- Zakwas z buraka - przygotowanie i właściwości zdrowotne. Prosty przepis na zakwas do picia i na barszcz
- Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym z przepisu Darii Ładochy
- Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
- Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!
- Sałatka z buraków i rukoli – jak ją przygotować?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: