Buraki są bardzo zdrowe – warzywa te zawierają dużo żelaza, dlatego poleca się je osobom z anemią. Kiszone buraki są jeszcze zdrowsze niż surowe, dostarczają organizmowi wiele cennych minerałów, witamin, bakterii i stanowią źródło kwasu mlekowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit. Sok z kiszonych buraków można pić profilaktycznie, żeby wzmocnić odporność organizmu. Podajemy przepisy, jak kisić buraki do picia i na barszcz.
>>> Zobacz także:
- Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę
- Domowe przetwory – kiszonki, marynaty, dżemy. Przepisy i wskazówki
- Weki. Pasteryzacja na sucho i na mokro
Jak kisić buraki na sok? Przepis
Kiszenie buraków jest prostym zadaniem – poradzi sobie z tym każdy. Buraki należy kisić w kamionkowym, metalowym lub szklanym garnku o sporych rozmiarach. Składniki na kiszone buraki:
- 2,5 kg buraków,
- 2,5 l mineralnej lub źródlanej wody,
- skórka z kromki żytniego chleba na zakwasie,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 0,5 cebuli,
- 3-4 listki liści laurowych,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój na średniej wielkości plastry.
2. Ząbki czosnku przekrój w poprzek.
3. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
4. Wszystkie warzywa umieść w garnku i zalej wodą.
5. Do garnka dodaj skórkę z chleba. Koniecznie powinien być to chleb na zakwasie.
6. Na koniec do naczynia dodaj liście laurowe i sól.
7. Zadbaj o to, by buraki znajdowały się na dnie naczynia. Jeśli będą wystawać ponad powierzchnię wody, mogą zacząć pleśnieć.
8. Garnek przykryj ścierką lub gazą i dodatkowo zabezpiecz sznurkiem albo gumką recepturką.
9. Naczynie odstaw w miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura, na 3–5 dni. Po kilku dniach na powierzchni może pojawić się naturalny kożuch, który należy zdjąć łyżeczką.
10. Jeżeli zakwas z buraków nabrał kwaśnego smaku, proces kiszenia jest zakończony.
11. Sok z kiszonych buraków odcedź, przelej do czystych szklanych butelek lub słoików i szczelnie zakręć. Sok można przechowywać w lodówce.
12. Buraki z naczynia przełóż do mniejszych słoików i zalej kiszonym sokiem. Możesz je wykorzystać np. jako składnik surówek lub przygotować z nich barszcz czerwony.
Jak kisić buraki na barszcz? Przepis
Barszcz czerwony przygotowany na domowym zakwasie jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny niż przygotowany z torebki. Cały proces kiszenia buraków jest taki sam jak w poprzednim przepisie. Jak przygotować pyszny domowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków? Składniki na barszcz (4 porcje):
- 1 kg kiszonych buraków,
- 0,5 l soku z kiszonych buraków,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2–3 ząbki czosnku,
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu,
- 4–5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka octu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. Do podgrzanego wywaru warzywnego dodaj kiszone buraki i sok z buraków.
2. Do naczynia dodaj czosnek, pieprz i ziele angielskie.
3. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Nie należy doprowadzać do wrzenia.
4. Pod sam koniec dodaj do zupy cukier i (opcjonalnie) ocet.
Jak kisić buraki? Wskazówki
Kiszenie buraków nie jest skomplikowane, ale warto się zastosować do kilku podstawowych wskazówek, żeby mieć pewność prawidłowego przebiegu procesu.
- Proces kiszenia buraków zależy od temperatury otoczenia. Im jest cieplej, tym szybciej przebiega. Jeśli naczynie z burakami odstawi się do chłodniejszego pomieszczenia, cały proces może zająć nawet 10 dni.
- Żeby przyspieszyć proces kiszenia, można do naczynia z burakami i wodą dodać nieco zakwasu z poprzedniego kiszenia.
- Zakwas z buraków można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Należy jednak zadbać o to, by znajdował się w wyparzonych, szklanych naczyniach, które powinny być szczelnie zamknięte. W przeciwnym razie zakwas może zacząć pleśnieć.
- Kiszone buraki można przechowywać przez długi czas. Po ukiszeniu należy je ciasno ułożyć obok siebie w mniejszym, sterylnym szklanym naczyniu, zalać sokiem z buraków i szczelnie zamknąć. Kiszone buraki można wykorzystać jako składnik surówek i innych dań.
- Można również przygotować bezglutenową wersję zakwasu z czerwonych buraków – zamiast skórki z chleba żytniego na zakwasie można dodać kilka łyżek soku z ogórków kiszonych lub kapusty.
Przepis na kiszenie czerwonych buraków jest bardzo prosty i z przygotowaniem zarówno kiszonych warzyw, jak i zakwasu poradzi sobie każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Sok z czerwonych buraków (zakwas) można przygotowywać nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Wykazuje on wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Regularne picie zakwasu z czerwonych buraków wpływa pozytywnie na jelita i ogólny stan zdrowia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN