Tradycyjny barszcz czerwony a barszcz czerwony z ziemniakami
Tradycyjny barszcz czerwony przygotowywany jest na wywarze z burakami i octem, nie dodaje się do niego ziemniaków. W wersji z ziemniakami często jest zabielany, dzięki temu staje się delikatniejszy w smaku. To zatem dobre rozwiązanie na zamiennik na święta, zwłaszcza dla dzieci, które mogą nie przepadać za tak wyraźnymi smakami.
Porady Katarzyny Bosackiej
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Barszcz czerwony z ziemniakami to jednak smak dzieciństwa dla wielu osób, nie w święta, a właśnie na co dzień. Jak przygotować pyszną zupę, jak u mamy?
Barszcz czerwony z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- buraki - 6 sztuk,
- boczek (opcjonalnie) - 300 g,
- cebula - 1 duża,
- czosnek - 4 ząbki
- kostka bulionowa lub wywar - 2 szt., lub litr bulionu,
- ziemniaki - 1,5 kg,
- włoszczyzna - pęczek,
- ocet winny - 4 szt.,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, peprz,
- śmietana - do zabielenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wpodzie.
- Dokładnie umyj włoszczyznę i obierz jeśli jest taka potrzeba. Dodaj je do gotującej się wody i wrzuć kostki rosołowe i przyprawy lub dodaj do gotującego się bulionu i dodaj przyprawy, jeśli chcesz wzmocnić smak.
- Buraki obierz i pokroj w kawałki, a następnie dodaj do pozostałych gotujących się warzyw. Kiedy będą al'dente dodaj octu, aby zupa nie straciła koloru.
- Po około 60 minutach gotowania zupa jest gotowa. Można ją zabielić śmietaną lub mlekiem.
- Ziemniaki możesz dodać przed podaniem w kawałkach lub zrobić z nich puree.
- Opcjonalnie podsmaż boczek z posiekaną cebulką i dodaj ją do ziemniaków.
- Ziemniaki wyłóż na głębokie talerze i zalej barszczem.
Sprawdź inne nasze przepisy na barszcz:
- Barszcz ukraiński z kuchni ukraińskiej - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
- Barszcz, rybna i grzybowa, czyli wigilijne zupy według przepisów Piotra Kucharskiego
- Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dmitry Lopatin / EyeEm/Getty Images
podziel się: