Barszcz czerwony z ziemniakami nieco różni się w smaku od tradycyjnej wersji tej potrawy. Mimo to, dla wielu jest to smak dzieciństwa, gdyż taką zupę często przygotowywały nasze mamy lub babcie. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę z prostego przepisu.
Tradycyjny barszcz czerwony a barszcz czerwony z ziemniakami
Tradycyjny barszcz czerwony przygotowywany jest na wywarze z burakami i octem, nie dodaje się do niego ziemniaków. W wersji z ziemniakami często jest zabielany, dzięki temu staje się delikatniejszy w smaku. To zatem dobre rozwiązanie na zamiennik na święta, zwłaszcza dla dzieci, które mogą nie przepadać za tak wyraźnymi smakami.
Porady Katarzyny Bosackiej
Porady Katarzyny Bosackiej
Barszcz czerwony z ziemniakami to jednak smak dzieciństwa dla wielu osób, nie w święta, a właśnie na co dzień. Jak przygotować pyszną zupę, jak u mamy?
Barszcz czerwony z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- buraki - 6 sztuk,
- boczek (opcjonalnie) - 300 g,
- cebula - 1 duża,
- czosnek - 4 ząbki
- kostka bulionowa lub wywar - 2 szt., lub litr bulionu,
- ziemniaki - 1,5 kg,
- włoszczyzna - pęczek,
- ocet winny - 4 szt.,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, peprz,
- śmietana - do zabielenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wpodzie.
- Dokładnie umyj włoszczyznę i obierz jeśli jest taka potrzeba. Dodaj je do gotującej się wody i wrzuć kostki rosołowe i przyprawy lub dodaj do gotującego się bulionu i dodaj przyprawy, jeśli chcesz wzmocnić smak.
- Buraki obierz i pokroj w kawałki, a następnie dodaj do pozostałych gotujących się warzyw. Kiedy będą al'dente dodaj octu, aby zupa nie straciła koloru.
- Po około 60 minutach gotowania zupa jest gotowa. Można ją zabielić śmietaną lub mlekiem.
- Ziemniaki możesz dodać przed podaniem w kawałkach lub zrobić z nich puree.
- Opcjonalnie podsmaż boczek z posiekaną cebulką i dodaj ją do ziemniaków.
- Ziemniaki wyłóż na głębokie talerze i zalej barszczem.
Sprawdź inne nasze przepisy na barszcz:
- Barszcz ukraiński z kuchni ukraińskiej - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
- Barszcz, rybna i grzybowa, czyli wigilijne zupy według przepisów Piotra Kucharskiego
- Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dmitry Lopatin / EyeEm/Getty Images