ziemniaki

    W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Zawieruchą doceniamy ziemniaka. Sprawdź fenomenalne przepisy na to warzywo. Zobacz, jak zrobić ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską. Ciesz się pysznym obiadem!

    W kuchni Dzień Dobry TVN niedoceniany ziemniak, czyli uniwersalne warzywo, z którego można przygotować wiele dań. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował niecodzienne i pyszne potrawy. Sprawdź jego przepis na pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował różne możliwości na ziemniaczane pyszności.

    W kuchni Dzień Dobry TVN finalistka 9. edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz, pokazała, jak zrobić tanie obiady. Sprawdź, jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance. 

    Pokrojone w paski lub inne kształty, usmażone lub upieczone, z ziemniaków, batatów, a nawet marchewki czy buraków, z sosami, panierkami, różnymi przyprawami. Frytki pokochał cały świat. Za prostotę, dostępność i nieskończoną liczbę wariantów. Dowiedz się, skąd pochodzą frytki i sprawdź nasze przepisy na różne ich rodzaje.

    Sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić pieczone ziemniaki z ogniska z tahini? Sprawdź przepis.

    Pyszna zapiekanka z młodych ziemniaków, pomidorków cherry i zielonych oliwek. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Sprawdź, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, Daria Ładocha, nowa prowadząca "Doradcy Smaku" przygotowała dania z warzywami w roli głównej. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą. 

    Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje pyszne propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem? Sprawdź przepis.

    "Postawiłabym na różnorodność".

    Nie tylko odchudzanie w życiu się liczy, czasem możesz pozwolić sobie na przyjemność i kilka drobnych grzeszków. Podobno najbardziej grzeszna jest czekolada, ale co z daniem głównym? Tu w roli tytułowej przedstawiamy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami.

    Ziemniaki to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Proste, sycące i dobre na każdą okazję dania przedstawia Szymon Czerwiński, finalista MasterChefa. Poznaj jego przepisy na ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem, shepherd’s pie, czyli angielską zapiekankę pasterską oraz szwajcarską zapiekankę wege.

    Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych.

    Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.

    Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.

    Kolejny dzień chodzi ci po głowie domowy obiad z pysznym ziemniaczanym purée, jakie dawniej robiła babcia? Mimo wielu prób ziemniaki wciąż są suche i mało kremowe? Ten trik z TikToka sprawi, że przygotowanie posiłku będzie nie tylko proste, ale także i smaczne. Przekonało się o tym już tysiące internautów.  

    Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce. Choć w czasie PRL były bardzo niedoceniane, dziś, 30 lat po upadku komunizmu odzyskują swoją świetność. Najpopularniejsi szefowie kuchni wciąż poszukują nowych receptur na ich przygotowanie. W naszej kuchni swoimi przepisami na te wyjątkowe warzywa podzieliły się Katarzyna i Zofia Pilitowskie.

    W polskich kuchniach ziemniaki goszczą bardzo często. Woda wykorzystana do ich ugotowania zazwyczaj jest później wylewana. Tymczasem okazuje się, że może mieć wiele wartościowych zastosowań. Do czego można ją wykorzystać?

    Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Polacy jadają je najczęściej w dwóch podstawowych wersjach – na słono, z wytrawnymi dodatkami lub na słodko, posypane cukrem. Okazuje się, że alternatywą dla ich smażenia jest pieczenie! Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z piekarnika? Sprawdź nasz przepis.

    Ziemniaki, grule, kartofle - co z nich przygotować? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na frytki belgijskie z sosem tatarskim, fitfrytki, serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback, babkę i ziemniaczki zapiekane w parmezanie. Które danie wybierasz?

    Uprawa ziemniaków w ogrodzie warzywnym nie jest trudna, ale warto znać kilka sekretów. Jak sadzić ziemniaki na działce? Jaki jest najlepszy termin? Ile sztuk ziemniaków sadzeniaków potrzeba na hektar? Jak uprawiać ziemniaki w workach na balkonie czy tarasie?

    Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!

    Dania z ziemniakami są pożywne i sycące. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową, gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem, puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami, a także sałatkę z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki.

    Ziemniaki, ziemniaczki, ziemniory! Kto ich nie kocha? Tym bardziej, że można je zrobić w kuchni na wiele sposobów. O czym przekonuje w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Zaplanujcie rodzinny obiad i skorzystajcie z naszych przepisów.

    Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.

    Ziemniak w wielu miejscach jest podstawą wyżywienia. Dlatego sen o ziemniaku może być wskazówką, abyśmy się bardziej zaangażowali i zatroszczyli o swoją rodzinę. Niekoniecznie musi to być troska materialna, chodzi tu również o sferę duchową.

    Pomysłów na przygotowanie ziemniaków jest bardzo wiele. Kilka z nich zaprezentowała zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef, Beata Śniechowska. Na jej stole pojawiły się dania zasługujące na nagrodę: kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem, kumpir z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą, bataty z botwiną z truskawkami i fetą oraz młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”.

    "Ziemniak, prawdziwy król polski". Mikołaj Rey postanowił prześledzić historię ziemniaków w Polsce. Wiedzieliście, że "oczka (ziemniaka) są bardzo trujące dla człowieka"?, Jak ziemniaki trafiły do naszego kraju i kiedy stały się tak popularne? Jak rozwijały się narzędzia służące do ich zbierania i jak wygląda nowoczesny kombajn, który potrafi zebrać 200-300 ton tego warzywa dziennie? Jakiej ziemi wymaga ziemniak i jak przygotowuje się pole pod jego uprawę? Zobaczcie.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, z która porozmawialiśmy o uwielbianych przez Polaków, choć okrytych złą sławą ziemniakach. Dietetyczka zdradziła, że ziemniaki wcale nie są tuczące. Jeden ziemniak to zaledwie 80 kcal. Najwięcej wartości odżywczych kryje się pod skórką, dlatego też nie powinniśmy obierać ziemniaków przed ich ugotowaniem. Czy można codziennie jeść ziemniaki? I czy to prawda, że nie wolno ich łączyć z mięsem?

    W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.