ziemniaki

    ziemniaki

    Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.

    Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.

    Kolejny dzień chodzi ci po głowie domowy obiad z pysznym ziemniaczanym purée, jakie dawniej robiła babcia? Mimo wielu prób ziemniaki wciąż są suche i mało kremowe? Ten trik z TikToka sprawi, że przygotowanie posiłku będzie nie tylko proste, ale także i smaczne. Przekonało się o tym już tysiące internautów.  

    Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce. Choć w czasie PRL były bardzo niedoceniane, dziś, 30 lat po upadku komunizmu odzyskują swoją świetność. Najpopularniejsi szefowie kuchni wciąż poszukują nowych receptur na ich przygotowanie. W naszej kuchni swoimi przepisami na te wyjątkowe warzywa podzieliły się Katarzyna i Zofia Pilitowskie.

    Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Polacy jadają je najczęściej w dwóch podstawowych wersjach – na słono, z wytrawnymi dodatkami lub na słodko, posypane cukrem. Okazuje się, że alternatywą dla ich smażenia jest pieczenie! Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z piekarnika? Sprawdź nasz przepis.

    Uprawa ziemniaków w ogrodzie warzywnym nie jest trudna, ale warto znać kilka sekretów. Jak sadzić ziemniaki na działce? Jaki jest najlepszy termin? Ile sztuk ziemniaków sadzeniaków potrzeba na hektar? Jak uprawiać ziemniaki w workach na balkonie czy tarasie?

    Ziemniak w wielu miejscach jest podstawą wyżywienia. Dlatego sen o ziemniaku może być wskazówką, abyśmy się bardziej zaangażowali i zatroszczyli o swoją rodzinę. Niekoniecznie musi to być troska materialna, chodzi tu również o sferę duchową.

    Pomysłów na przygotowanie ziemniaków jest bardzo wiele. Kilka z nich zaprezentowała zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef, Beata Śniechowska. Na jej stole pojawiły się dania zasługujące na nagrodę: kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem, kumpir z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą, bataty z botwiną z truskawkami i fetą oraz młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”.

    "Ziemniak, prawdziwy król polski". Mikołaj Rey postanowił prześledzić historię ziemniaków w Polsce. Wiedzieliście, że "oczka (ziemniaka) są bardzo trujące dla człowieka"?, Jak ziemniaki trafiły do naszego kraju i kiedy stały się tak popularne? Jak rozwijały się narzędzia służące do ich zbierania i jak wygląda nowoczesny kombajn, który potrafi zebrać 200-300 ton tego warzywa dziennie? Jakiej ziemi wymaga ziemniak i jak przygotowuje się pole pod jego uprawę? Zobaczcie.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, z która porozmawialiśmy o uwielbianych przez Polaków, choć okrytych złą sławą ziemniakach. Dietetyczka zdradziła, że ziemniaki wcale nie są tuczące. Jeden ziemniak to zaledwie 80 kcal. Najwięcej wartości odżywczych kryje się pod skórką, dlatego też nie powinniśmy obierać ziemniaków przed ich ugotowaniem. Czy można codziennie jeść ziemniaki? I czy to prawda, że nie wolno ich łączyć z mięsem?

    W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.

    W polskiej kuchni królują ziemniaki. Ponoć w ciągu roku statystyczny Polak zjada ich aż 100 kilogramów. Swoimi ulubionymi przepisami na potrawy z ziemniaków dzielą się z nami w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Marta Jankowska, która odpadła z programu MasterChef. - Ziemniak - jak mówi Anna Starmach - to warzywo o bardzo wielu twarzach, dlatego macie okazję wypróbować przepisy na: ziemniaki w mleku kokosowym, naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym, krokiety ziemniaczane oraz najlepszą zupę ziemniaczaną. Smacznego!

    Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.

    Andrew Taylor postanowił przez rok żywić się jedynie ziemniakami. Od początku stycznia schudł już 16 kilogramów. Katarzynie Jaroszyńskiej zdradził m.in. jak czuje się po 2 miesiącach ziemniaczanej diety! O ocenę jego pomysłu poprosiliśmy dietetyczkę Magdalenę Jarzynkę. Czy "monodieta" może być dobra dla naszego organizmu?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka przygotowała potrawy na bazie ziemniaków. Na naszym stole pojawiły się między innymi pieczone frytki, ziemniaczana zupa z porem i łososiem, sałatka ziemniaczana z jajkiem i awokado czy zapiekane jajka z ziemniakami i zieleniną.

    Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!

    Jak mówi Dorota Wellman - trzeba Polana, by z ziemniaka zrobić kulinarne arcydzieło. Mistrz Andrzej Polan udowadnia w kuchni Dzień Dobry TVN, że ze zwykłych ziemniaków można przygotować niezwykłe potrawy. Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety z ziemniaków, a na deser ziemniak przytulony przez "francuza" - to propozycje kucharza Andrzeja Polana. A kto z Was lubi placki ziemniaczane?

    Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.

    Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki.

    Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował: krem jabłkowy z chipsami warzywnymi, pieczonego łososia na placku z ziemniaczano-porowym z sałatką, a na deser ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową. Było pysznie!