Nasza gościni, znana w sieci promotorka kuchni roślinnej i nietuzinkowych kulinarnych eksperymentów, wydała swoją pierwszą książkę kucharską - "Planeta Ziemniak". Z tej okazji w naszej kuchni przyrządziła placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku, szybką piklowaną cebulkę, faworki na słodko oraz azjatyckie długaśne kluchy. Przepisy poniżej.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki na placki:
- kilogram ziemniaków typu C (ewentualnie BC),
- duża cebula,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta mielonego kminku,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- neutralny w smaku olej do smażenia.
Składniki na sos:
- neutralny w smaku olej lub dobrej jakości roślinny zamiennik masła,
- 250 g pieczarek,
- mała żółta cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 200 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe bez dodatku cukru),
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej roślinnej śmietany (najlepiej kokosowej),
- łyżka ciemnego sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Placki: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z cebulą, a następnie odciśnij porządnie za pomocą gazy albo bawełnianej ściereczki. W misce połącz ziemniaki i cebulę z majerankiem, szczypiorkiem, kminkiem, mąką z ciecierzycy, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i na głębokim oleju układaj placki o średnicy 8-10 cm. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru z obu stron i staną się chrupiące, a po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik albo bawełnianą ściereczkę. Podawaj z pomoćką.
Sos: Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej lub wegańskie masło i podsmaż cebulę z odrobiną soli do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz pieczarki i duś wszystko, aż woda odparuje - około 10 minut. W tym czasie w osobnym rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju lub roślinnego masła na małej mocy palnika i powoli wsypuj mąkę. Cały czas mieszaj, rozcierając ewentualne grudki trzepaczką. Po roztarciu grudek zacznij powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Doprowadź miksturę do zagotowania, aż pojawią się delikatne bąbelki, a następnie połącz z pieczarkami. Dodaj sos sojowy, śmietanę, płatki drożdżowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze 3-4 minuty, aż smaki się połączą i podawaj z plackami.
Oprócz tego placki możesz podać z: roślinną kwaśną śmietaną, musem jabłkowym, cukrem, dowolnym dżemem.
Chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku
Składniki na 2 porcje:
- 400 g małych ziemniaków typu C,
- oliwa z oliwek,
- opakowanie mrożonego groszku (450-500 g),
- piklowana czerwona cebula (z przepisu poniżej),
- 2 ząbki czosnku,
- kostka tofu wędzonego ( około 180-200 g),
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka sosu sojowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2-3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości, a następnie odcedź. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go oliwą. Rozłóż na nim ziemniaki i rozgnieć je na płasko widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub dnem szklanki. Ziemniaki skrop delikatnie oliwą, przypraw solą oraz pieprzem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Groszek ugotuj w osolonej wodzie i odcedź, pozostawiając około szklanki płynu. W blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu połącz groszek, czosnek, sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i zacznij blendować powoli, dolewając wodę z gotowania groszku. Dodaj tyle wody, żeby konsystencja była gładka. Tofu pokrój w drobną kosteczkę i podsmażaj na suchej patelni lub piecz w air fryerze w 190 stopniach przez 10 minut, aż się zarumieni. Gotowe tofu dopraw sosem sojowym i wędzoną papryką. Na talerzach układaj warstwami puree z groszku, na nim chrupiące ziemniaki, skwarki z tofu, cebulę i posiekane zioła, a całość oprósz płatkami drożdżowymi.
Szybka piklowana cebulka
Składniki:
- średnia czerwona cebula,
- łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- grubo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w plasterki, piórka albo drobną kostkę - według preferencji, przełóż do głębokiego talerza lub miski, a następnie dodaj do niej ocet, sok z cytryny lub limonki, sól, cukier oraz pieprz i odstaw na 15 minut. Jedz od razu albo przechowuj w lodówce.
Faworki na słodko
Składniki:
- kilogram ziemniaków typu C,
- 250 g mąki pszennej (+ kilka łyżek do podsypywania),
- łyżka jogurtu roślinnego (najlepiej sojowego),
- szczypta soli,
- neutralny w smaku olej do smażenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szklanka drobnego białego cukru,
- łyżka cynamonu,
- tabliczka czekolady deserowej,
- 3-4 łyżki roślinnej śmietany (najlepiej gęstej kokosowej).
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj, najlepiej w mundurkach, całkowicie ostudź i przeciśnij przez praskę. W naczyniu połącz mąkę pszenną z solą i wymieszaj. Dodaj ziemniaki, jogurt i ugniataj na sprężystą masę. Na blacie lub stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm i wykrawaj z niego paski o wymiarach około 8-10 cm na 2-3 cm. W środku każdego paska wytnij otwór o długości około 4-5 cm i przewlecz przez niego jeden koniec, tak jak w klasycznych faworkach. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzej olej i partiami smaż faworki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu od razu odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym lub czystej bawełnianej ściereczce.
W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną tabliczkę czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj roślinną śmietanę i dokładnie wymieszaj. W głębokim talerzu połącz cukier z cynamonem i dokładnie wymieszaj, a następnie dokładnie obtocz w niej każde ciastko. Podawaj na ciepło z czekoladowym sosem.
Azjatyckie długaśne kluchy
Składniki:
- 600 g ziemniaków typu C (koniecznie typu C),
- 250 g skrobi ziemniaczanej,
- sól do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm imbiru,
- łyżki prażonego sezamu,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżka pasty gochujang lub łyżeczka płatków chilli,
- łyżeczka octu ryżowego,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego albo sojowego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki,
- szczypta MSG (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj, najlepiej w mundurkach. Odcedź, osusz i całkowicie ostudź. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj skrobię, szczyptę soli, 100 ml wody i zacznij ugniatać na jednolitą masę. Spróbuj uformować kluskę testową, delikatnie i powoli rolując walec na płaskiej powierzchni, podsypanej delikatnie odrobiną skrobi. Jeśli kluska pęka albo/i przerywa się, dodaj jeszcze trochę wody do ciasta i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na około 16 równych części i roluj wałeczki. Przenoś kluski, delikatnie wrzucając do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody.
W miseczce połącz czosnek, imbir, sezam, cukier i pastę gochujang. Wymieszaj i zalej gorącym olejem. Dodaj sos sojowy, ocet i dymkę oraz MSG, jeśli używasz. Wymieszaj i połącz z kluskami. Podawaj na gorąco od razu.
Zobacz także:
- Od orzeźwiającej raity po chrupiące chipsy, czyli inspiracje z młodych ziemniaków Szymona Czerwińskiego
- Kartoflak i inne wyjątkowe dania z ziemniaków. Niezwykłe przepisy Szymona Czerwińskiego
- Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Dominika Olejnik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News