Pyry nie z tej ziemi na jesień. Wystrzałowe ziemniaczane przepisy poleca "Stewunia"

Pyry nie z tej ziemi na jesień. Wystrzałowe ziemniaczane przepisy poleca "Stewunia"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ziemniaki – moja wielka miłość
Ziemniaki – moja wielka miłość
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Gdy dni stają się krótsze, a na dworze czuć już chłód, ziemniaki potrafią zamienić zwykły obiad w przytulny, domowy rytuał. Jakie dania z ziemniaków warto podać najbliższym o tej porze roku? Sprawdź jesienne przepisy Dominiki Olejnik, twórczyni internetowej o pseudonimie "Stewunia", które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Nasza gościni, znana w sieci promotorka kuchni roślinnej i nietuzinkowych kulinarnych eksperymentów, wydała swoją pierwszą książkę kucharską - "Planeta Ziemniak". Z tej okazji w naszej kuchni przyrządziła placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku, szybką piklowaną cebulkę, faworki na słodko oraz azjatyckie długaśne kluchy. Przepisy poniżej. 

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na placki:

  • kilogram ziemniaków typu C (ewentualnie BC),
  • duża cebula,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta mielonego kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • neutralny w smaku olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • neutralny w smaku olej lub dobrej jakości roślinny zamiennik masła,
  • 250 g pieczarek,
  • mała żółta cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 200 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe bez dodatku cukru),
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej roślinnej śmietany (najlepiej kokosowej),
  • łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Placki: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z cebulą, a następnie odciśnij porządnie za pomocą gazy albo bawełnianej ściereczki. W misce połącz ziemniaki i cebulę z majerankiem, szczypiorkiem, kminkiem, mąką z ciecierzycy, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i na głębokim oleju układaj placki o średnicy 8-10 cm. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru z obu stron i staną się chrupiące, a po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik albo bawełnianą ściereczkę. Podawaj z pomoćką. 

Sos: Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej lub wegańskie masło i podsmaż cebulę z odrobiną soli do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz pieczarki i duś wszystko, aż woda odparuje - około 10 minut. W tym czasie w osobnym rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju lub roślinnego masła na małej mocy palnika i powoli wsypuj mąkę. Cały czas mieszaj, rozcierając ewentualne grudki trzepaczką. Po roztarciu grudek zacznij powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Doprowadź miksturę do zagotowania, aż pojawią się delikatne bąbelki, a następnie połącz z pieczarkami. Dodaj sos sojowy, śmietanę, płatki drożdżowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze 3-4 minuty, aż smaki się połączą i podawaj z plackami.

Oprócz tego placki możesz podać z: roślinną kwaśną śmietaną, musem jabłkowym, cukrem, dowolnym dżemem.

Chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku 

Chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku 
Chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku 
Chrupiące zmiażdżone ziemniaki na puree z groszku 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g małych ziemniaków typu C,
  • oliwa z oliwek,
  • opakowanie mrożonego groszku (450-500 g),
  • piklowana czerwona cebula (z przepisu poniżej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • kostka tofu wędzonego ( około 180-200 g),
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości, a następnie odcedź. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go oliwą. Rozłóż na nim ziemniaki i rozgnieć je na płasko widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub dnem szklanki. Ziemniaki skrop delikatnie oliwą, przypraw solą oraz pieprzem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

Groszek ugotuj w osolonej wodzie i odcedź, pozostawiając około szklanki płynu. W blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu połącz groszek, czosnek, sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i zacznij blendować powoli, dolewając wodę z gotowania groszku. Dodaj tyle wody, żeby konsystencja była gładka. Tofu pokrój w drobną kosteczkę i podsmażaj na suchej patelni lub piecz w air fryerze w 190 stopniach przez 10 minut, aż się zarumieni. Gotowe tofu dopraw sosem sojowym i wędzoną papryką. Na talerzach układaj warstwami puree z groszku, na nim chrupiące ziemniaki, skwarki z tofu, cebulę i posiekane zioła, a całość oprósz płatkami drożdżowymi.

Szybka piklowana cebulka

Składniki:

  • średnia czerwona cebula,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • grubo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w plasterki, piórka albo drobną kostkę - według preferencji, przełóż do głębokiego talerza lub miski, a następnie dodaj do niej ocet, sok z cytryny lub limonki, sól, cukier oraz pieprz i odstaw na 15 minut. Jedz od razu albo przechowuj w lodówce. 

Faworki na słodko

Faworki na słodko
Faworki na słodko
Faworki na słodko
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • kilogram ziemniaków typu C,
  • 250 g mąki pszennej (+ kilka łyżek do podsypywania),
  • łyżka jogurtu roślinnego (najlepiej sojowego),
  • szczypta soli,
  • neutralny w smaku olej do smażenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szklanka drobnego białego cukru,
  • łyżka cynamonu,
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 3-4 łyżki roślinnej śmietany (najlepiej gęstej kokosowej).

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj, najlepiej w mundurkach, całkowicie ostudź i przeciśnij przez praskę. W naczyniu połącz mąkę pszenną z solą i wymieszaj. Dodaj ziemniaki, jogurt i ugniataj na sprężystą masę. Na blacie lub stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm i wykrawaj z niego paski o wymiarach około 8-10 cm na 2-3 cm. W środku każdego paska wytnij otwór o długości około 4-5 cm i przewlecz przez niego jeden koniec, tak jak w klasycznych faworkach. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzej olej i partiami smaż faworki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu od razu odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym lub czystej bawełnianej ściereczce.

W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną tabliczkę czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj roślinną śmietanę i dokładnie wymieszaj. W głębokim talerzu połącz cukier z cynamonem i dokładnie wymieszaj, a następnie dokładnie obtocz w niej każde ciastko. Podawaj na ciepło z czekoladowym sosem.

Azjatyckie długaśne kluchy 

Azjatyckie długaśne kluchy 
Azjatyckie długaśne kluchy 
Azjatyckie długaśne kluchy 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 600 g ziemniaków typu C (koniecznie typu C),
  • 250 g skrobi ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • łyżki prażonego sezamu,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka pasty gochujang lub łyżeczka płatków chilli,
  • łyżeczka octu ryżowego,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego albo sojowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki,
  • szczypta MSG (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj, najlepiej w mundurkach. Odcedź, osusz i całkowicie ostudź. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj skrobię, szczyptę soli, 100 ml wody i zacznij ugniatać na jednolitą masę. Spróbuj uformować kluskę testową, delikatnie i powoli rolując walec na płaskiej powierzchni, podsypanej delikatnie odrobiną skrobi. Jeśli kluska pęka albo/i przerywa się, dodaj jeszcze trochę wody do ciasta i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na około 16 równych części i roluj wałeczki. Przenoś kluski, delikatnie wrzucając do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody.

W miseczce połącz czosnek, imbir, sezam, cukier i pastę gochujang. Wymieszaj i zalej gorącym olejem. Dodaj sos sojowy, ocet i dymkę oraz MSG, jeśli używasz. Wymieszaj i połącz z kluskami. Podawaj na gorąco od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości