Kucharz przyrządził Loaded Fries, czyli jesienne frytki z dodatkami, risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami, dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym, a także knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym. Przepisy poniżej.
Loaded Fries, czyli jesienne frytki z dodatkami
Składniki:
- 0,5 kg umytych ziemniaków,
- 2-3 litry oleju rzepakowego do smażenia frytek,
- 50 g boczku w plastrach,
- 120 g majonezu,
- 40 g sambal,
- 30 g parmezanu,
- 50 g szczypiorku (drobnego).
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój, nie obierając i zrób z nich frytki. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupiąco. Majonez wymieszaj z sambalem lub srirachą, a potem dopraw do smaku solą. Szczypiorek posiekaj drobno. Usmażone frytki wyłóż na talerz. Posyp chrupiącym boczkiem i polej majonezem. Posyp też posiekanym szczypiorkiem i zetrzyj ser na wierzch.
Risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami
Składniki:
- 80 g szalotki,
- 60 g selera naciowego,
- kilka liści szałwii,
- 200 g upieczonej dyni hokkadio,
- 50 g oliwy,
- 120 g ryżu Arborio albo Carnaroli,
- 200 ml białego wina,
- litr bulionu warzywnego,
- 100 g mascarpone,
- 60 g parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Na topping:
- 200 g borowików,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Szalotkę oraz seler naciowy obierz i pokrój w drobną kostkę, nie większą niż ziarenka ryżu. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dorzuć pokrojone warzywa i szałwię, a następnie smaż na wolnym ogniu. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj odmierzony ryż i dalej podsmażaj przez około 2-3 minuty. Po tym czasie ryż powinien zrobić się szklisto przezroczysty. W tym momencie wlej wino i czekaj, aż większość płynu wchłonie się w ryż. Od tego momentu dolewaj co jakiś czas chochelkę gorącego bulionu, tak by ryż miał w czym się gotować. Od czasu do czasu zamieszaj risotto drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, tak by ryż gotował się równomiernie.
Po około 15 minutach ryż powinien być już prawie ugotowany, w tym momencie dodaj puree z dyni. Gotuj dalej, dolewając jeszcze łyżkę bulionu. Po ok. 5 minutach zdejmij risotto z ognia, dodaj troszkę bulionu, mascarpone i starty parmezan. Wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty, by wszystko się ładnie "ściągnęło". W tym czasie przygotuj grzyby na wierzch risotto. Borowiki pokrój w mniejszą kostkę lub w ładne plasterki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż borowiki na maśle z czosnkiem. Dopraw solą do smaku. Układaj na wierzchu risotto na talerzu.
Dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 150 g cebuli,
- 100 g czerwonej papryki,
- 200 g marchewki,
- 150 g korzenia pietruszki,
- 200 g dyni hokkaido,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 cm korzenia imbiru,
- olej rzepakowy do smażenia,
- kurkuma do smaku,
- słodka papryka do smaku,
- kmin rzymski do smaku,
- garam masala do smaku,
- 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
- litr bulionu warzywnego,
- 250 g mleka kokosowego,
- kolendra.
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę i dynię pokrój w kostkę lub w plasterki. Czosnek i imbir zetrzyj na małej tarce lub bardzo drobno posiekaj. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa do momentu, aż lekko złapią kolor. Pod koniec dodaj czosnek, imbir oraz wszystkie przyprawy i smaż do momentu, aż uwolnią swoje aromaty.
Soczewicę przepłucz na sitku i dodaj do smażenia. Wlej bulion i gotuj do momentu, aż soczewica zmięknie (ugotuje się). Dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku i znowu zagotuj. Zestaw z ognia i podawaj z kolendrą.
Knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g cukru,
- 5 g kardamonu,
- 5 g cynamonu,
- kilogram twarogu,
- 280 g skrobi ziemniaczanej,
- 120 g mąki pszennej typ 500,
- szczypta soli,
- 30 śliwek węgierek
Na topping:
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 80 g masła,
- 100 g bułki tartej,
- szczypta przypraw korzennych,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
Wymieszaj masło z 200 g cukru, cynamonem i kardamonem. Śliwki wydryluj i nadziej masłem kardamonowym mniej więcej po 20 g. Twaróg wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, mąką pszenną i szczyptą soli. Zagniecione ciasto podziel na porcje po 50-60 g. Ciasto lekko "ukulaj", a następnie rozpłaszcz, tak by zawinąć w nie śliwki, nadziane masłem kardamonowym.
Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty, po wypłynięciu odcedź i podawaj na kleksie śmietany z bułką tartą smażoną na maśle. Posyp z wierzchu przyprawami korzennymi i cukrem.
Zobacz także:
- Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa Szymona Czerwińskiego
- Danie, za które dałbym się "pokroić" - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News