Jak uniknąć jesiennej chandry? Humor poprawi jednogarnkowe comfort food

Jak uniknąć jesiennej chandry? Humor poprawi jednogarnkowe comfort food
Źródło: Dzień Dobry TVN
Frytki najlepsze na wszystko
Frytki najlepsze na wszystko
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Gdy dni stają się krótsze, a powietrze rześkie i wilgotne, nic tak nie koi jesiennego nastroju jak aromatyczne, jednogarnkowe dania. Przepisy na pyszne comfort food zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski. Dzięki nim odgonisz chandrę i ogrzejesz się w chłodny dzień.

Kucharz przyrządził Loaded Fries, czyli jesienne frytki z dodatkami, risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami, dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym, a także knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym. Przepisy poniżej.

Loaded Fries, czyli jesienne frytki z dodatkami

Jesienne frytki z dodatkami
Jesienne frytki z dodatkami
Jesienne frytki z dodatkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 0,5 kg umytych ziemniaków,
  • 2-3 litry oleju rzepakowego do smażenia frytek,
  • 50 g boczku w plastrach,
  • 120 g majonezu,
  • 40 g sambal,
  • 30 g parmezanu,
  • 50 g szczypiorku (drobnego).

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój, nie obierając i zrób z nich frytki. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupiąco. Majonez wymieszaj z sambalem lub srirachą, a potem dopraw do smaku solą. Szczypiorek posiekaj drobno. Usmażone frytki wyłóż na talerz. Posyp chrupiącym boczkiem i polej majonezem. Posyp też posiekanym szczypiorkiem i zetrzyj ser na wierzch. 

Risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami 

Risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami
Risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami
Risotto dyniowe z szałwią, mascarpone i leśnymi grzybami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 80 g szalotki,
  • 60 g selera naciowego,
  • kilka liści szałwii,
  • 200 g upieczonej dyni hokkadio,
  • 50 g oliwy,
  • 120 g ryżu Arborio albo Carnaroli,
  • 200 ml białego wina,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 100 g mascarpone,
  • 60 g parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Na topping:

  • 200 g borowików,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Szalotkę oraz seler naciowy obierz i pokrój w drobną kostkę, nie większą niż ziarenka ryżu. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dorzuć pokrojone warzywa i szałwię, a następnie smaż na wolnym ogniu. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj odmierzony ryż i dalej podsmażaj przez około 2-3 minuty. Po tym czasie ryż powinien zrobić się szklisto przezroczysty. W tym momencie wlej wino i czekaj, aż większość płynu wchłonie się w ryż. Od tego momentu dolewaj co jakiś czas chochelkę gorącego bulionu, tak by ryż miał w czym się gotować. Od czasu do czasu zamieszaj risotto drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, tak by ryż gotował się równomiernie.

Po około 15 minutach ryż powinien być już prawie ugotowany, w tym momencie dodaj puree z dyni. Gotuj dalej, dolewając jeszcze łyżkę bulionu. Po ok. 5 minutach zdejmij risotto z ognia, dodaj troszkę bulionu, mascarpone i starty parmezan. Wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty, by wszystko się ładnie "ściągnęło". W tym czasie przygotuj grzyby na wierzch risotto. Borowiki pokrój w mniejszą kostkę lub w ładne plasterki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż borowiki na maśle z czosnkiem. Dopraw solą do smaku. Układaj na wierzchu risotto na talerzu.

Dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym 

Dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym 
Dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym 
Dahl z soczewicy, z warzywami korzeniowymi i mlekiem kokosowym 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 150 g cebuli,
  • 100 g czerwonej papryki,
  • 200 g marchewki,
  • 150 g korzenia pietruszki,
  • 200 g dyni hokkaido,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 cm korzenia imbiru,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • kurkuma do smaku,
  • słodka papryka do smaku,
  • kmin rzymski do smaku,
  • garam masala do smaku,
  • 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
  • litr bulionu warzywnego,
  • 250 g mleka kokosowego,
  • kolendra.

Przygotowanie:

Cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę i dynię pokrój w kostkę lub w plasterki. Czosnek i imbir zetrzyj na małej tarce lub bardzo drobno posiekaj. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa do momentu, aż lekko złapią kolor. Pod koniec dodaj czosnek, imbir oraz wszystkie przyprawy i smaż do momentu, aż uwolnią swoje aromaty.

Soczewicę przepłucz na sitku i dodaj do smażenia. Wlej bulion i gotuj do momentu, aż soczewica zmięknie (ugotuje się). Dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku i znowu zagotuj. Zestaw z ognia i podawaj z kolendrą.

Knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym 

Knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym
Knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym
Knedle twarogowe ze śliwkami nadzianymi masłem korzennym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru,
  • 5 g kardamonu,
  • 5 g cynamonu,
  • kilogram twarogu,
  • 280 g skrobi ziemniaczanej,
  • 120 g mąki pszennej typ 500,
  • szczypta soli,
  • 30 śliwek węgierek

Na topping:

  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 80 g masła,
  • 100 g bułki tartej,
  • szczypta przypraw korzennych,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Wymieszaj masło z 200 g cukru, cynamonem i kardamonem. Śliwki wydryluj i nadziej masłem kardamonowym mniej więcej po 20 g. Twaróg wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, mąką pszenną i szczyptą soli. Zagniecione ciasto podziel na porcje po 50-60 g. Ciasto lekko "ukulaj", a następnie rozpłaszcz, tak by zawinąć w nie śliwki, nadziane masłem kardamonowym.

Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty, po wypłynięciu odcedź i podawaj na kleksie śmietany z bułką tartą smażoną na maśle. Posyp z wierzchu przyprawami korzennymi i cukrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości