Orzechowe smakołyki na słodko i słono. Pyszne i sycące przepisy Michała Toczyłowskiego

Orzechowe smakołyki na słodko i słono. Pyszne i sycące przepisy Michała Toczyłowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia orzechowa
Kuchnia orzechowa
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Masło orzechowe to składnik kojarzony przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Jednakże można dodać je do wielu różnorodnych, pochodzących z różnych krajów potraw. Zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Poznaj przepisy na sycące i pyszne dania z masłem orzechowym, zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Michała Toczyłowskiego.

Kucharz przyrządził domowe masło orzechowe oraz krem orzechowo-czekoladowy, pieczonego bakłażana z sosem orzechowym, peanut butter chicken oraz tartę orzechową.

Domowe masło orzechowe i krem orzechowo-czekoladowy

Składniki na masło orzechowe:

  • 300 g orzechów laskowych prażonych.

Składniki na 700 g kremu orzechowo-czekoladowego:

  • 100 g miodu,
  • 20 g kakao,
  • 200 g przegotowanego i wystudzonego mleka 3,2%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • przygotowane wcześniej masło orzechowe.
Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

By zrobić masło orzechowe wystarczy zblendować na gładko sprażone orzechy. Mogą być to dowolne orzechy - nerkowce, laskowe, ziemne.

By zrobić krem czekoladowo orzechowy wystarczy natomiast zagotować mleko z miodem i kakao. Potem zdjąć z palnika i zalać nim czekoladę. Gdy ta się rozpuści, dodać całą masę do zblendowanego masła orzechowego i porządnie wymieszać bądź ponownie zblendować na gładko.

Pieczony bakłażan w sosie orzechowym

Składniki:

  • bakłażan,
  • 100 g sosu sojowego,
  • 100 g cukru,
  • 20 g imbiru,
  • 20 g czosnku,
  • szczypta płatków chilli,
  • olej do smażenia,
  • garść liści kolendry,
  • garść prażonych orzeszków ziemnych.

Składniki na sos orzechowy:

  • litr mleka kokosowego,
  • 350 g masła orzechowego,
  • 100 g sosu sojowego,
  • 30 g jasnego miso.

Przygotowanie:

Sos:

Zagotuj mleko kokosowe. Do zagotowanego mleka dodaj masło orzechowe, sos sojowy oraz miso. Wymieszaj dokładnie, a następnie zblenduj na gładko. Podawaj gorące, jako sos do warzyw, mięs i ryb.

Bakłażan:

Połącz sos sojowy z cukrem. Dodaj starty na drobnej tarce czosnek i imbir oraz płatki chilli. Doprowadź płyn do wrzenia. Bakłażana przekrój na pół i natnij w kratkę. Posyp odrobiną soli i polej olejem. Smaż aż bakłażan się zrumieni. Następnie przełóż bakłażana na blaszkę. Polej sowicie glazurą i wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni. Piecz do miękkości około 10 minut.

Gotowego bakłażana podawaj na sosie orzechowym. Oprusz go prażonymi orzechami i listkami kolendry!

Pieczony bakłażan w sosie orzechowym
Pieczony bakłażan w sosie orzechowym
Pieczony bakłażan w sosie orzechowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Peanut butter chicken

Składniki:

  • 0,5 kg ryżu jaśminowego,
  • 0,5 kg wody,
  • 10 g soli,
  • 0,8 kg trybowanych ud z kurczaka,
  • 20 g soli.

Składniki na sos:

  • 90 g oleju rzepakowego do smażenia,
  • 120 g cebuli/szalotki pokrojonej w piórka,
  • 30 g imbiru obranego i drobno posiekanego,
  • 20 g czosnku obranego i pokrojonego w plasterki,
  • 10 g garam masala,
  • 7 g mielona kozieradka,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 0,5 l passaty pomidorowej,
  • 40 g cukru trzcinowego,
  • 150 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych,
  • 15 g sosu sojowego.
Peanut butter chicken
Peanut butter chicken
Peanut butter chicken
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Sposób przygotowania ryżu:

Ryż wypłucz pod bieżącą zimną wodą, aż woda zrobi się czysta. Następnie odcedź na sitku, przerzuć do garnka i zalej odmierzoną wodą, a potem wsyp sól. Wstaw do gotowania pod przykryciem. Doprowadź do wrzenia na dużej mocy, a następnie skręć moc na średnią/minimum i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu podawaj z sosem i kurczakiem.

Sposób przygotowania sosu:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz imbir. Gdy cebula się lekko zrumieni, dodaj czosnek i suche przyprawy. Gdy poczujesz zapach czosnku dodaj mleko kokosowe i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj passatę, cukier i masło orzechowe, a później gotuj wszystko do połączenia, mieszając co chwilę. Po 10 minutach zblenduj na gładko.

Sposób przygotowania kurczaka:

Kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj dokładnie z odmierzoną solą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie smaż na mocno rozgrzanej patelni, a następnie wrzucaj do gotowego sosu i podawaj z ryżem.

Tarta orzechowa

Składniki na spód tarty:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g zimnej wody,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g sprażonych orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 150 g miodu gryczanego,
  • 2 g soli,
  • 90 g cukru trzcinowego,
  • 40 g masła,
  • 10 g skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie:

Ciasto:

Ze składników na ciasto kruche przygotuj ciasto i wstaw je do lodówki, by było mocno zimne.

Nadzienie:

W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozpuść masło z miodem i cukrem. Gdy masa będzie płynna, przestudź ją. Dodaj jajka, sól i skrobię. Orzechy dodasz w końcowym etapie.

Pieczenie:

Gdy ciasto stwardnieje i będzie zimne, rozwałkuj je na wielkość blaszki do tarty. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, a na papier ciasto. Nakłuj je delikatnie widelcem, obciąż papierem z grochem/fasolą/czymkolwiek czym możesz obciążyć ciasto i zapiecz w piekarniku w 170 stopniach, termoobieg przez 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie, wysyp na ciasto orzechy (możesz je też jakoś ułożyć) i zalej je powstałym wcześniej nadzieniem. Wstaw do pieca i piecz przez kolejne 15-20 minut.

Tarta orzechowa
Tarta orzechowa
Tarta orzechowa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości