Orzechowe smakołyki na słodko i słono. Pyszne i sycące przepisy Michała Toczyłowskiego

masło orzechowe
carlosgaw/Getty Images
Źródło: E+
Masło orzechowe to składnik kojarzony przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Jednakże można dodać je do wielu różnorodnych, pochodzących z różnych krajów potraw. Zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Poznaj przepisy na sycące i pyszne dania z masłem orzechowym, zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Michała Toczyłowskiego.

Kucharz przyrządził domowe masło orzechowe oraz krem orzechowo-czekoladowy, pieczonego bakłażana z sosem orzechowym, peanut butter chicken oraz tartę orzechową.

Domowe masło orzechowe i krem orzechowo-czekoladowy

Składniki na masło orzechowe:

  • 300 g orzechów laskowych prażonych.

Składniki na 700 g kremu orzechowo-czekoladowego:

  • 100 g miodu,
  • 20 g kakao,
  • 200 g przegotowanego i wystudzonego mleka 3,2%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • przygotowane wcześniej masło orzechowe.

Przygotowanie:

By zrobić masło orzechowe wystarczy zblendować na gładko sprażone orzechy. Mogą być to dowolne orzechy - nerkowce, laskowe, ziemne.

By zrobić krem czekoladowo orzechowy wystarczy natomiast zagotować mleko z miodem i kakao. Potem zdjąć z palnika i zalać nim czekoladę. Gdy ta się rozpuści, dodać całą masę do zblendowanego masła orzechowego i porządnie wymieszać bądź ponownie zblendować na gładko.

Pieczony bakłażan w sosie orzechowym

Składniki:

  • bakłażan,
  • 100 g sosu sojowego,
  • 100 g cukru,
  • 20 g imbiru,
  • 20 g czosnku,
  • szczypta płatków chilli,
  • olej do smażenia,
  • garść liści kolendry,
  • garść prażonych orzeszków ziemnych.

Składniki na sos orzechowy:

  • litr mleka kokosowego,
  • 350 g masła orzechowego,
  • 100 g sosu sojowego,
  • 30 g jasnego miso.

Przygotowanie:

Sos:

Zagotuj mleko kokosowe. Do zagotowanego mleka dodaj masło orzechowe, sos sojowy oraz miso. Wymieszaj dokładnie, a następnie zblenduj na gładko. Podawaj gorące, jako sos do warzyw, mięs i ryb.

Bakłażan:

Połącz sos sojowy z cukrem. Dodaj starty na drobnej tarce czosnek i imbir oraz płatki chilli. Doprowadź płyn do wrzenia. Bakłażana przekrój na pół i natnij w kratkę. Posyp odrobiną soli i polej olejem. Smaż aż bakłażan się zrumieni. Następnie przełóż bakłażana na blaszkę. Polej sowicie glazurą i wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni. Piecz do miękkości około 10 minut.

Gotowego bakłażana podawaj na sosie orzechowym. Oprusz go prażonymi orzechami i listkami kolendry!

Peanut butter chicken

Składniki:

  • 0,5 kg ryżu jaśminowego,
  • 0,5 kg wody,
  • 10 g soli,
  • 0,8 kg trybowanych ud z kurczaka,
  • 20 g soli.

Składniki na sos:

  • 90 g oleju rzepakowego do smażenia,
  • 120 g cebuli/szalotki pokrojonej w piórka,
  • 30 g imbiru obranego i drobno posiekanego,
  • 20 g czosnku obranego i pokrojonego w plasterki,
  • 10 g garam masala,
  • 7 g mielona kozieradka,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 0,5 l passaty pomidorowej,
  • 40 g cukru trzcinowego,
  • 150 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych,
  • 15 g sosu sojowego.

Przygotowanie:

Sposób przygotowania ryżu:

Ryż wypłucz pod bieżącą zimną wodą, aż woda zrobi się czysta. Następnie odcedź na sitku, przerzuć do garnka i zalej odmierzoną wodą, a potem wsyp sól. Wstaw do gotowania pod przykryciem. Doprowadź do wrzenia na dużej mocy, a następnie skręć moc na średnią/minimum i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu podawaj z sosem i kurczakiem.

Sposób przygotowania sosu:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz imbir. Gdy cebula się lekko zrumieni, dodaj czosnek i suche przyprawy. Gdy poczujesz zapach czosnku dodaj mleko kokosowe i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj passatę, cukier i masło orzechowe, a później gotuj wszystko do połączenia, mieszając co chwilę. Po 10 minutach zblenduj na gładko.

Sposób przygotowania kurczaka:

Kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj dokładnie z odmierzoną solą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie smaż na mocno rozgrzanej patelni, a następnie wrzucaj do gotowego sosu i podawaj z ryżem.

Tarta orzechowa

Składniki na spód tarty:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g zimnej wody,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g sprażonych orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 150 g miodu gryczanego,
  • 2 g soli,
  • 90 g cukru trzcinowego,
  • 40 g masła,
  • 10 g skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie:

Ciasto:

Ze składników na ciasto kruche przygotuj ciasto i wstaw je do lodówki, by było mocno zimne.

Nadzienie:

W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozpuść masło z miodem i cukrem. Gdy masa będzie płynna, przestudź ją. Dodaj jajka, sól i skrobię. Orzechy dodasz w końcowym etapie.

Pieczenie:

Gdy ciasto stwardnieje i będzie zimne, rozwałkuj je na wielkość blaszki do tarty. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, a na papier ciasto. Nakłuj je delikatnie widelcem, obciąż papierem z grochem/fasolą/czymkolwiek czym możesz obciążyć ciasto i zapiecz w piekarniku w 170 stopniach, termoobieg przez 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie, wysyp na ciasto orzechy (możesz je też jakoś ułożyć) i zalej je powstałym wcześniej nadzieniem. Wstaw do pieca i piecz przez kolejne 15-20 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości