Kucharz przyrządził domowe masło orzechowe oraz krem orzechowo-czekoladowy, pieczonego bakłażana z sosem orzechowym, peanut butter chicken oraz tartę orzechową.
Domowe masło orzechowe i krem orzechowo-czekoladowy
Składniki na masło orzechowe:
- 300 g orzechów laskowych prażonych.
Składniki na 700 g kremu orzechowo-czekoladowego:
- 100 g miodu,
- 20 g kakao,
- 200 g przegotowanego i wystudzonego mleka 3,2%,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- przygotowane wcześniej masło orzechowe.
Przygotowanie:
By zrobić masło orzechowe wystarczy zblendować na gładko sprażone orzechy. Mogą być to dowolne orzechy - nerkowce, laskowe, ziemne.
By zrobić krem czekoladowo orzechowy wystarczy natomiast zagotować mleko z miodem i kakao. Potem zdjąć z palnika i zalać nim czekoladę. Gdy ta się rozpuści, dodać całą masę do zblendowanego masła orzechowego i porządnie wymieszać bądź ponownie zblendować na gładko.
Pieczony bakłażan w sosie orzechowym
Składniki:
- bakłażan,
- 100 g sosu sojowego,
- 100 g cukru,
- 20 g imbiru,
- 20 g czosnku,
- szczypta płatków chilli,
- olej do smażenia,
- garść liści kolendry,
- garść prażonych orzeszków ziemnych.
Składniki na sos orzechowy:
- litr mleka kokosowego,
- 350 g masła orzechowego,
- 100 g sosu sojowego,
- 30 g jasnego miso.
Przygotowanie:
Sos:
Zagotuj mleko kokosowe. Do zagotowanego mleka dodaj masło orzechowe, sos sojowy oraz miso. Wymieszaj dokładnie, a następnie zblenduj na gładko. Podawaj gorące, jako sos do warzyw, mięs i ryb.
Bakłażan:
Połącz sos sojowy z cukrem. Dodaj starty na drobnej tarce czosnek i imbir oraz płatki chilli. Doprowadź płyn do wrzenia. Bakłażana przekrój na pół i natnij w kratkę. Posyp odrobiną soli i polej olejem. Smaż aż bakłażan się zrumieni. Następnie przełóż bakłażana na blaszkę. Polej sowicie glazurą i wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni. Piecz do miękkości około 10 minut.
Gotowego bakłażana podawaj na sosie orzechowym. Oprusz go prażonymi orzechami i listkami kolendry!
Peanut butter chicken
Składniki:
- 0,5 kg ryżu jaśminowego,
- 0,5 kg wody,
- 10 g soli,
- 0,8 kg trybowanych ud z kurczaka,
- 20 g soli.
Składniki na sos:
- 90 g oleju rzepakowego do smażenia,
- 120 g cebuli/szalotki pokrojonej w piórka,
- 30 g imbiru obranego i drobno posiekanego,
- 20 g czosnku obranego i pokrojonego w plasterki,
- 10 g garam masala,
- 7 g mielona kozieradka,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 0,5 l passaty pomidorowej,
- 40 g cukru trzcinowego,
- 150 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych,
- 15 g sosu sojowego.
Przygotowanie:
Sposób przygotowania ryżu:
Ryż wypłucz pod bieżącą zimną wodą, aż woda zrobi się czysta. Następnie odcedź na sitku, przerzuć do garnka i zalej odmierzoną wodą, a potem wsyp sól. Wstaw do gotowania pod przykryciem. Doprowadź do wrzenia na dużej mocy, a następnie skręć moc na średnią/minimum i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu podawaj z sosem i kurczakiem.
Sposób przygotowania sosu:
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz imbir. Gdy cebula się lekko zrumieni, dodaj czosnek i suche przyprawy. Gdy poczujesz zapach czosnku dodaj mleko kokosowe i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj passatę, cukier i masło orzechowe, a później gotuj wszystko do połączenia, mieszając co chwilę. Po 10 minutach zblenduj na gładko.
Sposób przygotowania kurczaka:
Kurczaka pokrój na małe kawałki i wymieszaj dokładnie z odmierzoną solą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie smaż na mocno rozgrzanej patelni, a następnie wrzucaj do gotowego sosu i podawaj z ryżem.
Tarta orzechowa
Składniki na spód tarty:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g zimnej wody,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 250 g sprażonych orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 150 g miodu gryczanego,
- 2 g soli,
- 90 g cukru trzcinowego,
- 40 g masła,
- 10 g skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie:
Ciasto:
Ze składników na ciasto kruche przygotuj ciasto i wstaw je do lodówki, by było mocno zimne.
Nadzienie:
W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozpuść masło z miodem i cukrem. Gdy masa będzie płynna, przestudź ją. Dodaj jajka, sól i skrobię. Orzechy dodasz w końcowym etapie.
Pieczenie:
Gdy ciasto stwardnieje i będzie zimne, rozwałkuj je na wielkość blaszki do tarty. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, a na papier ciasto. Nakłuj je delikatnie widelcem, obciąż papierem z grochem/fasolą/czymkolwiek czym możesz obciążyć ciasto i zapiecz w piekarniku w 170 stopniach, termoobieg przez 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie, wysyp na ciasto orzechy (możesz je też jakoś ułożyć) i zalej je powstałym wcześniej nadzieniem. Wstaw do pieca i piecz przez kolejne 15-20 minut.
Zobacz także:
- Amerykański przysmak: masło orzechowe
- Jedzenie daje moc - zrób sobie lunchbox z ciasteczkami z masła orzechowego
- Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News