Ciasteczka z masła orzechowego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 120 g masła orzechowego
- 2 łyżki masła
- 80 g brązowego cukru
- jajko
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier do obtoczenia ciastek
Sposób przygotowania ciasteczek z masła orzechowego
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zmiksuj masło orzechowe z masłem, aż będzie gładkie. Dodaj cukier brązowy i waniliowy aż się połączą. Dodaj jajko i dalej ubijaj, aż masa będzie gładka i kremowa.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaj do masła i dobrze wymieszaj.
- Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtocz w cukrze i ułóż na blszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 12 minut w rozgrzanym piekarniku.
Zobacz także:
- Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść?
- Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów
- Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: