Rozgrzewające pieczone śliwki z plackami owsianymi. Idealnie sprawdzą się w chłodne poranki

Pieczone śliwki z plackami owsianymi
Rozgrzewające pieczone śliwki z plackami owsianymi. Idealnie sprawdzą się w chłodne poranki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał swoje sposoby na rozgrzewające dania dla zmarzluchów. Jedną z potraw są pieczone śliwki z plackami owsianymi - idealny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców sezonowych. Sprawdź przepis

Pieczone śliwki z plackami owsianymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g śliwek węgierek
    • 100 ml koniaku lub brandy
      • 1 kawałek kory cynamonu
        • kilka goździków
          • kilka kardamonów
            • 2 łyżki miodu

              Składniki na placuszki:

              • 200 g płatków owsianych
                • 400 ml mleka
                  • 2 jajka
                    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                      • 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
                        • 50 g mąki pszennej
                          • 1 łyżka miodu
                            • szczypta soli
                              • klarowane masło do smażenia

                                Sposób przygotowania śliwek z plackami owsianymi

                                1. Placuszki
                                  1. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać koniakiem, dodać przyprawy i odstawić na godzinę do zamarynowania.
                                    1. Rozgrzać piekarnik do 200ºC i piec przez 15 minut.
                                      1. Płatki owsiane zalać letnim mlekiem. Dodać resztę składników i zmiksować blenderem na gładką masę.
                                        1. Na patelni rozgrzać klarowane masło, smażyć porcjami placuszki.
                                          1. Placuszki podawać z upieczonymi śliwkami.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana