Placuszki z kaszy manny na wytrawnie z dipem warzywnym. Jak je przygotować?

Placuszki z cukinii
Fot. Bartosz Krupa / East News
W kuchni Dzień Dobry TVN króluje kasza manna. To produkt, którego za rzadko używamy w naszych potrawach. Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić pyszne wytrawne placuszki z kaszy manny z dipem warzywnym. Sprawdź jego przepis

Placuszki z kaszy manny - przepis krok po kroku

Składniki na placuszki:

  • 600 g kaszy manny
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
      • cebula
        • garść posiekanej kolendry i mięty
          • 3 jajka
            • łyżka ciepłej wody
              • łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (po 1 łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, cynamonu po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kardamonu, pieprzu cayenne)
                • szczypta ostrej czerwonej papryki

                  Składniki na dip warzywny:

                  • bakłażan
                    • 3 czerwone papryki
                      • ząbek czosnku
                        • łyżka soku z cytryny
                          • oliwa z oliwek
                            • 1/2 szklanki orzechów włoskich
                              • 60 g sera feta
                                • pęczek natki pietruszki
                                  • sól i pieprz do smaku

                                    Sposób przygotowania placuszków z kaszy manny

                                    1. Kaszę mannę mieszamy z olejem, posiekaną kolendrą, posiekaną cebulą i miętą, szczyptą ostrej papryki, mieszanką przypraw i jajkami.
                                      1. Dodajemy trochę ciepłej wody, tak aby składniki dobrze się połączyły.
                                        1. Formujemy małe kulki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
                                          1. Serwujemy z sosem.
                                            1. Bakłażana i paprykę zawijamy w folię. Pieczemy około 35 minut.
                                              1. Po wyjęciu z piekarnika skórka będzie łatwiej odchodzić. Kroimy warzywa na drobne kawałki.
                                                1. Dodajemy starty czosnek z solą. Następnie drobno posiekane orzechy i natkę pietruszki.
                                                  1. Całości dobrze mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.
                                                    1. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana