Placuszki z kaszy manny - przepis krok po kroku
Składniki na placuszki:
- 600 g kaszy manny
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- cebula
- garść posiekanej kolendry i mięty
- 3 jajka
- łyżka ciepłej wody
- łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (po 1 łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, cynamonu po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kardamonu, pieprzu cayenne)
- szczypta ostrej czerwonej papryki
Składniki na dip warzywny:
- bakłażan
- 3 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 60 g sera feta
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania placuszków z kaszy manny
- Kaszę mannę mieszamy z olejem, posiekaną kolendrą, posiekaną cebulą i miętą, szczyptą ostrej papryki, mieszanką przypraw i jajkami.
- Dodajemy trochę ciepłej wody, tak aby składniki dobrze się połączyły.
- Formujemy małe kulki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
- Serwujemy z sosem.
- Bakłażana i paprykę zawijamy w folię. Pieczemy około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika skórka będzie łatwiej odchodzić. Kroimy warzywa na drobne kawałki.
- Dodajemy starty czosnek z solą. Następnie drobno posiekane orzechy i natkę pietruszki.
- Całości dobrze mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także:
- Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
- Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret idealnie oczyszczą wątrobę. Sprawdź przepis
- Placuszki śniadaniowe dla dzieci - zdrowy i energetyczny początek dnia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: