Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 150 g gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 200 ml maślanki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki amaretto
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 200 g czereśni
- kakao do posypania
Sposób przygotowania czekoladowego ciasta z czereśniami i amaretto
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- Mokre składniki (z wyjątkiem czereśni) zmiksować blenderem, dodać do suchych i wymieszać. Pod koniec dodać wypestkowane czereśnie i wymieszać.
- Przelać na dwie tortownicy i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
- W tym czasie utrzeć mascarpone z cukrem i śmietaną. Wypestkować czereśnie i wymieszać z kremem.
- Ciasta po upieczeniu wystudzić, przełożyć kremem i oprószyć kakao.
Zobacz także:
- Anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i inne dania na poprawę nastroju
- Ciasto czekoladowe - przepis na smaczny deser w różnych wariantach
- Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: