Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto - przepis Piotra Kucharskiego

ciasto czekoladowe na drewnianym stole odkrojony kawalek
RUSS ROHDE / Getty Images
W czerwcu można już kupić pyszne i słodkie polskie czereśnie. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazuje, jak przygotowywać dania pełne owoców. Sprawdź jego przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto.

Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 150 g gorzkiego kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki amaretto

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g czereśni
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania czekoladowego ciasta z czereśniami i amaretto

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. Mokre składniki (z wyjątkiem czereśni) zmiksować blenderem, dodać do suchych i wymieszać. Pod koniec dodać wypestkowane czereśnie i wymieszać.
  4. Przelać na dwie tortownicy i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
  5. W tym czasie utrzeć mascarpone z cukrem i śmietaną. Wypestkować czereśnie i wymieszać z kremem.
  6. Ciasta po upieczeniu wystudzić, przełożyć kremem i oprószyć kakao.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości