Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

Piotr Kucharski
Jakub Kamiński/East News
Sezon na rabarbar trwa. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Kompot i ciasto to rabarbarowe klasyki, ale może warto skusić się również coś niestandardowego? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z rabarbarem zdradził Piotr Kucharski.

Sałatka z serem burratą i rabarbarem

Składniki na sałatkę z serem burratą i rabarbarem:

  • sok i skórka z pomarańczy
    • świeżo mielony pieprz
      • 2 łodygi rabarbaru
        • duża garść rukoli
          • 200 g truskawek
            • ser burrata
              • sól

                Jak przygotować sałatkę z serem burratą i rabarbarem?

                Truskawki i rabarbar pokroić w plasterki. Rabarbar zamarynować w świeżo mielonym pieprzu, soli, soku i skórce z pomarańczy. Odstawić na godzinę. Następnie dodać truskawki i rukolę, wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerz na nich ułożyć burratę.

                Schab z rabarbarem i botwinką

                Składniki na schab z rabarbarem i botwinką:

                • 2 kotlety schabowe z kością
                  • 2 łyżki octu balsamicznego
                    • 30 g brązowego cukru
                      • 4 łodygi rabarbaru
                        • 2 czerwone cebule
                          • 2 pęczki botwinki
                            • olej do smażenia
                              • oliwa z oliwek
                                • sól i pieprz

                                  Jak przygotować schab z rabarbarem i botwinką?

                                  Czerwoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną botwinkę i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony rabarbar. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Dodać cukier i ocet. Poddusić jeszcze przez chwilę. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć schab z obu stron. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180°C i dopiec około 10 minut. Schab podawać z podduszona botwinką z rabarbarem.

                                  Placek "Skubaniec"

                                  Składniki na placek "Skubaniec":

                                  • łyżeczka proszku do pieczenia
                                    • cukier puder do posypania
                                      • 500 g mąki pszennej
                                        • 300 g rabarbaru
                                          • 2 łyżki kakao
                                            • 160 g cukru
                                              • 250 g masła
                                                • 5 jajek

                                                  Jak przygotować placek "Skubaniec"?

                                                  Jajka rozdzielić. Z żółtek, mąki, połowy cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z części dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie trzy części zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować formę do tarty oraz ubić białka z reszta cukru. Jedną z jasnych części równo wyłożyć na natłuszczoną formę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaową część. Następnie wyłożyć pokrojonymi na kawałki rabarbarem. Wylać ubitą pianę z białek. Na wierzch poskubać kawałki trzeciej część ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45-50 min.

                                                  Gazowana rabarbarada

                                                  Składniki na gazowaną rabarbaradę:

                                                  • 300 g rabarbaru
                                                    • 2 gałązki bazylii
                                                      • 100 g cukru
                                                        • 2 g drożdży

                                                          Jak przygotować gazowaną rabarbaradę?

                                                          Z rabarbaru i bazylii ugotować kompot. Odcedzić, dosłodzić i schłodzić. Jeszcze lekko ciepły kompot przelać do litrowej butelki i dodać drożdże. Zamknąć butelkę i wymieszać. Odstawić na blat kuchenny i zostawić do fermentacji. Co jakiś czas wypuszczać gaz. Po około 6-8 godzinach odstawić butelkę do lodówki.

                                                          Rabarbar - co warto o nim wiedzieć?

                                                          • Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem, o czym mało kto wie.
                                                            • W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego.
                                                              • Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
                                                                • Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.
                                                                  • Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
                                                                    • W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

                                                                      Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny

                                                                      Roszponka: przepisy, właściwości, uprawa… i dużo więcej

                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana