Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

flądra pieczona podana z warzywami
gbh007/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Flądra to ryba morska. Cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych i jest prozdrowotna. To ryba bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.

Występująca w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym flądra to ryba o delikatnym, maślanym mięsie. Łatwo poddaje się obróbce, dlatego może być smażona, pieczona, duszona, a nawet ugotowana na parze.

Flądra – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść flądrę?

Flądra to delikatna ryba pełna wartościowych składników odżywczych. Mięso ryby jest białe i delikatne. Jest chuda – 100 g flądry to niecałe 100 kcal. Pomimo tego jest bogatym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasów omega 3. Mięso flądry to również bogactwo witamin: B6, B12, D3 oraz nieocenionych A i E. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie reguluje obecność składników mineralnych: selenu, wapnia, fosforu, potasu, sodu i magnezu.

Flądra i jej wpływ na zdrowie

Flądra należy do ryb bezpiecznych. Dzięki temu, że nie kumuluje w sobie związków rtęci, mogą ją jeść kobiety w ciąży. Regularne spożywanie flądry przynosi organizmowi szereg wartości prozdrowotnych:

  • reguluje pracę układu immunologicznego
  • wspomaga pracę serca i układu krążenia
  • jest pomocna w leczeniu miażdżycy
  • pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowych do mózgu
  • reguluje przemianę energetyczną i pomaga w procesach regeneracji mięśni
  • utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
  • korzystnie wpływa na proces mineralizacji kości, wzmacnia je i pomaga w leczeniu
  • podnosi odporność organizmu i stabilizuje w przypadku chorób autoimmunologicznych.

Jak zamarynować flądrę – propozycje marynaty

Mięso flądry jest delikatne, więc nie wymaga leżenia w marynacie kilku godzin. Można nią natrzeć rybę tuż przed obróbką termiczną bądź zostawić w przyprawach na około 30 min. Marynata ma jedynie podkreślić smak ryby, która sama w sobie jest maślana, a nie całkowicie go zabić.

Najczęściej do marynowania ryb używa się koperku, tymianku, masła, soli, białego lub ziołowego pieprzu i soku z cytryny. Kawałki masła włożonego w nacięcia lub do środka ryby dodatkowo zmiękczą mięso i sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej delikatna w smaku. Koperek należy włożyć do ryby w całości (gałązkę), a po przyrządzeniu wyjąć. Mięso flądry wchłonie wówczas jego aromat.

Ciekawym pomysłem na marynatę do flądry jest połączenie bazylii, czosnku, limonki i odrobiny oliwy. Taka marynata nada rybie delikatny cytrusowy i egzotyczny smak. Czosnek, ze względu na delikatność mięsa, powinien być dodawany z umiarem.

Flądra w panierce z patelni – przepis

Składniki:

  • filety flądry
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • odrobina wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto naleśnikowe, następnie zatopić w nim filety. Układać na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć po 2 minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Podawać ze świeżym pomidorem i ziemniakami z wody.

Nikolay_Donetsk/Getty Images

Sprawdzony przepis na pieczoną flądrę w całości

Składniki:

  • flądra w całości
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu ziołowego, soli
  • gałązka kopru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Flądrę oskrobać, dobrze umyć i ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Do przeciętej ryby włożyć masło i koper. Całość zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach około 30 minut.

Upieczoną rybę podawać z ugotowanymi ziemniakami i mizerią.

Filety flądry pieczone z warzywami – przepis

Składniki:

  • flądra w całości (oczyszczona) lub filety flądry
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki
  • 2 marchewki pokrojone w cząstki
  • 1 cebula posiekana w pióra
  • gałązki kopru i natki pietruszki
  • 4 pomidory pokrojone w plastry
  • garść zielonych oliwek
  • 1 cytryna pokrojona w plastry

Sposób przygotowania:

W brytfance na dnie ułożyć plastry ziemniaków, posypać piórami cebuli. Na warzywach położyć flądrę, przykryć plastrami cytryny, pomidorów, cząstek marchwi. Na wierzch posypać oliwki i ułożyć gałązki ziół. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut.

Flądra z pary - przepis

Składniki:

  • filety z flądry
  • różyczki brokuła
  • 2 marchewki pokrojone w cząstki
  • 1 seler pokrojony w cząstki
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • szczypta: tymianku, bazylii
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa obsypane przyprawami wraz z filetami flądry ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Przykryć, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed podaniem oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.

Zobacz też inne pyszne przepisy na ryby:

Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?

Bałtyckie ryby dobre nie tylko w czasie postu. Dlaczego powinniśmy sięgać po śledzia, dorsza, szprota i flądrę?

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Zobacz video: Flądra, dorsz i łosoś

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości