Występująca w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym flądra to ryba o delikatnym, maślanym mięsie. Łatwo poddaje się obróbce, dlatego może być smażona, pieczona, duszona, a nawet ugotowana na parze.
Flądra – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść flądrę?
Flądra to delikatna ryba pełna wartościowych składników odżywczych. Mięso ryby jest białe i delikatne. Jest chuda – 100 g flądry to niecałe 100 kcal. Pomimo tego jest bogatym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasów omega 3. Mięso flądry to również bogactwo witamin: B6, B12, D3 oraz nieocenionych A i E. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie reguluje obecność składników mineralnych: selenu, wapnia, fosforu, potasu, sodu i magnezu.
Flądra i jej wpływ na zdrowie
Flądra należy do ryb bezpiecznych. Dzięki temu, że nie kumuluje w sobie związków rtęci, mogą ją jeść kobiety w ciąży. Regularne spożywanie flądry przynosi organizmowi szereg wartości prozdrowotnych:
- reguluje pracę układu immunologicznego
- wspomaga pracę serca i układu krążenia
- jest pomocna w leczeniu miażdżycy
- pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowych do mózgu
- reguluje przemianę energetyczną i pomaga w procesach regeneracji mięśni
- utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
- korzystnie wpływa na proces mineralizacji kości, wzmacnia je i pomaga w leczeniu
- podnosi odporność organizmu i stabilizuje w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Jak zamarynować flądrę – propozycje marynaty
Mięso flądry jest delikatne, więc nie wymaga leżenia w marynacie kilku godzin. Można nią natrzeć rybę tuż przed obróbką termiczną bądź zostawić w przyprawach na około 30 min. Marynata ma jedynie podkreślić smak ryby, która sama w sobie jest maślana, a nie całkowicie go zabić.
Najczęściej do marynowania ryb używa się koperku, tymianku, masła, soli, białego lub ziołowego pieprzu i soku z cytryny. Kawałki masła włożonego w nacięcia lub do środka ryby dodatkowo zmiękczą mięso i sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej delikatna w smaku. Koperek należy włożyć do ryby w całości (gałązkę), a po przyrządzeniu wyjąć. Mięso flądry wchłonie wówczas jego aromat.
Ciekawym pomysłem na marynatę do flądry jest połączenie bazylii, czosnku, limonki i odrobiny oliwy. Taka marynata nada rybie delikatny cytrusowy i egzotyczny smak. Czosnek, ze względu na delikatność mięsa, powinien być dodawany z umiarem.
Flądra w panierce z patelni – przepis
Składniki:
- filety flądry
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- odrobina wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto naleśnikowe, następnie zatopić w nim filety. Układać na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć po 2 minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Podawać ze świeżym pomidorem i ziemniakami z wody.
Nikolay_Donetsk/Getty Images
Sprawdzony przepis na pieczoną flądrę w całości
Składniki:
- flądra w całości
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu ziołowego, soli
- gałązka kopru
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Flądrę oskrobać, dobrze umyć i ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Do przeciętej ryby włożyć masło i koper. Całość zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach około 30 minut.
Upieczoną rybę podawać z ugotowanymi ziemniakami i mizerią.
Filety flądry pieczone z warzywami – przepis
Składniki:
- flądra w całości (oczyszczona) lub filety flądry
- 4 ziemniaki pokrojone w talarki
- 2 marchewki pokrojone w cząstki
- 1 cebula posiekana w pióra
- gałązki kopru i natki pietruszki
- 4 pomidory pokrojone w plastry
- garść zielonych oliwek
- 1 cytryna pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
W brytfance na dnie ułożyć plastry ziemniaków, posypać piórami cebuli. Na warzywach położyć flądrę, przykryć plastrami cytryny, pomidorów, cząstek marchwi. Na wierzch posypać oliwki i ułożyć gałązki ziół. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut.
Flądra z pary - przepis
Składniki:
- filety z flądry
- różyczki brokuła
- 2 marchewki pokrojone w cząstki
- 1 seler pokrojony w cząstki
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- szczypta: tymianku, bazylii
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Pokrojone warzywa obsypane przyprawami wraz z filetami flądry ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Przykryć, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed podaniem oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.
Zobacz też inne pyszne przepisy na ryby:
Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Zobacz video: Flądra, dorsz i łosoś
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto