Materiał promocyjny

Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

Dania z ryby są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: filety z łososia na szpinaku, sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem, a także mintaj w szynce z pieczonymi warzywami.

Filety z łososia na szpinaku

Składniki na filety z łososia na szpinaku:

  • 2 opakowania Filetów z łososia FRoSTY
    • sól
      • pieprz

        Duszony szpinak:

        • cebula
          • 8 ząbków czosnku
            • 2 łyżki masła
              • oliwa z oliwek
                • 800 g mrożonego szpinaku w liściach

                  Beszamel:

                  • 3 łyżki masła
                    • łyżka mąki pszennej
                      • mleko
                        • gałka muszkatołowa
                          • sól
                            • pieprz
                              • pęczek koperku

                                Jak przygotować filety z łososia na szpinaku:

                                Na dwóch łyżkach masła i oliwy podsmażyć posiekaną cebulkę oraz cztery ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak, podsmażyć, a następnie dusić, żeby odparowały płyny, które się zebrały. Doprawić solą i solidnie pieprzem. Na koniec duszenia dodać resztę posiekanego szpinaku.

                                W rondelku rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać dużą łyżkę mąki pszennej i przesmażyć przez chwilę. Dodać około 100 ml mleka, cały czas mieszając i podgrzewając. Gdy sos się bardzo zagęści, dodać kolejną porcję mleka. Dodać tyle mleka, żeby sos miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

                                Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na dużej blaszce do pieczenia ułożyć cztery porcje szpinaku, na nich ułożyć łososia bezpośrednio z opakowania, przyprawić solą i pieprzem. Całość polać 3-4 łyżkami sosu. Przyprawić pieprzem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

                                Sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem

                                Składniki na sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:

                                • opakowanie Filetów z dorsza FRoSTY
                                  • pieprz
                                    • sos sojowy

                                      Sałatka:

                                      • brokuł
                                        • 200 g makaronu soba
                                          • marchewka
                                            • kawałek pora
                                              • korzeń pietruszki
                                                • 5-6 łyżek sezamu
                                                  • olej do smażenia
                                                    • kiełki soi
                                                      • świeża kolendra

                                                        Sos:

                                                        • 5 łyżek sosu sojowego
                                                          • 2 łyżki miodu
                                                            • sok z połówki cytryny
                                                              • kawałek imbiru
                                                                • 2 ząbki czosnku

                                                                  Jak przygotować sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:

                                                                  Dorsza wyjąć z opakowania, przyprawić pieprzem i skropić sosem sojowym, ułożyć na blaszce do pieczenia. Obok na blaszce ułożyć brokuł podzielony na różyczki. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec około 12-14 minut.

                                                                  Pokroić warzywa w zapałki i podsmażyć przez chwilę na patelni, żeby były jeszcze chrupiące.

                                                                  Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

                                                                  Sos: wszystkie składniki na sos wymieszać w rondelku i podgrzewać aż całość zrobi się gęsta.

                                                                  Makaron wymieszać z warzywami korzeniowymi, brokułami i kiełkami soi. Na wierzchu ułożyć kawałek ryby, polać sosem, posypać prażonym sezamem i posypać świeża kolendrą.

                                                                  Mintaj w szynce z pieczonymi warzywami

                                                                  Składniki na mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:

                                                                  • opakowanie Filetów z mintaja FRoSTY
                                                                    • 4 plasterki szynki dojrzewającej
                                                                      • 2-3 duże ziemniaki
                                                                        • batat
                                                                          • 2 korzenie pietruszki
                                                                            • 2 czerwone cebule
                                                                              • por
                                                                                • sól
                                                                                  • pieprz
                                                                                    • świeży tymianek
                                                                                      • oliwa z oliwek

                                                                                        Sos:

                                                                                        • 5 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                          • 2 łyżki tahiny
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • 2 ząbki czosnku

                                                                                                Jak przygotować mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:

                                                                                                Warzywa pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez około 30 minut w 180 st. C.

                                                                                                Sos: jogurt wymieszać z tahiną i posiekanym czosnkiem. Dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

                                                                                                Filety z mintaja wyjąć z opakowania i przyprawić pieprzem. Każdy z nich zawinąć w plasterek szynki dojrzewającej i usmażyć na patelni z odrobiną oleju.

                                                                                                Na talerzu ułożyć sos, na nim podpieczone warzywa, na wierzchu ułożyć rybę w szynce.

                                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                >>> Zobacz także:

                                                                                                Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

                                                                                                Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                                Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości