Przepisy kulinarne

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka 

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami/Jacek Kozak

Przepisy kulinarne

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka 

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami/Jacek Kozak

Gruszki są świetnym źródłem kwasów owocowych: jabłkowego i cytrynowego. Dodatkowo są bogate w węglowodany, błonnik oraz pektyny. Mało kto wie, że gruszki zawierają również jod. Poniżej przepis na pyszną tartę, dzięki której zaskoczysz swoich gości i poczujesz się jak w świetniej cukierni!

Twój przepis w Dzień Dobry TVN

Pomysł na tartę z gruszkami podsunął nam Jacek Kozak, który jest jednym z użytkowników naszej grupy na Facebooku "Twój przepis w Dzień Dobry TVN"

Od kiedy pamiętam, gotowanie było moją pasją i zawsze lubiłem próbować nowych smaków. Uległem namowom moich przyjaciół i w tym roku w lipcu założyłem bloga, na którym dzielę się sprawdzonymi przepisami na ciasta oraz inne dania. Często również sam znajduję je w Internecie, jednak niejednokrotnie dopiero po ich wypróbowaniu i wprowadzeniu pewnych zmian się nimi dzielę. Zawsze chcę mieć pewność, że otrzymane danie będzie smaczne i wyjątkowe

- pisze o sobie Jacek.

Tarta z gruszkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g wody

Składniki na masę:

  • 3 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 180 g naturalnego jogurtu
  • 5 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania tarty z gruszkami

  1. Aby przygotować ciasto posiekaj 125 g masła i połącz z 250 g mąki oraz 1 łyżką cukru. Następnie dodaj 1 żółtko oraz około 60 g wody. Wszystko dobrze zagnieć, włóż do miseczki i przykryj folią. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik włącz na 200 stopni C.
  2. Na obsypaną mąką stolnicę wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienko. Przenieś ciasto na tortownicę lub formę do tarty. Ważnym jest, żeby ciasto nakłuć widelcem – również boki. Dzięki temu ciasto nie urośnie i nie wybrzuszy się. 
  3. Ciasto piecz przez 20 minut, a gdy się upiecze zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  4. Gruszki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Przygotuj masę. 2 jajka zmiksuj, dodaj 100 g cukru, 180 g naturalnego jogurtu oraz 5 g cukru wanilinowego. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty aby wszystkie składniki się połączyły. Masa będzie płynna – taka ma być.
  5. Gruszki ułóż na upieczonym spodzie tarty. Następnie zalej je przygotowaną masą.
  6. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Tarta z gruszkami/ Jacek Kozak

Zobacz też:

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy 

Źródło: Jack's cooking |
Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0