Gruszki są świetnym źródłem kwasów owocowych: jabłkowego i cytrynowego. Dodatkowo są bogate w węglowodany, błonnik oraz pektyny. Mało kto wie, że gruszki zawierają również jod. Poniżej przepis na pyszną tartę, dzięki której zaskoczysz swoich gości i poczujesz się jak w świetniej cukierni!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!
Tym razem Mikołaj Rey - w poszukiwaniu nowych smaków - pojechał do Stoczka Klasztornego, gdzie królują przetwory. Tam poznał przepis na zapiekankę z serem pleśniowym, orzechami i gruszkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!