Quiche lorraine z porem i boczkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłe)
2 żółtka
2 jajka (całe)
200 ml śmietany 18%
200 ml mleka
boczek pokrojony w drobną kostkę
1/2 pora pokrojonego na cienkie paski
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Podsmażamy por na maśle klarowanym, aż zrobi się miękki. Podsmażamy boczek na suchej patelni, aż się zrobi chrupki. Podsmażony boczek układamy na ręczniku papierowy i odsączamy z tłuszczu. Ubijamy 2 jajka + 2 żółtka, dodajemy śmietanę, mleko, wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W okrągłej foremce układamy ciasto francuskie. Pieczemy samo ciasto w piekarniku przez 10 min. w 180 st. C. Po tym czasie, wyciągamy ciasto z pieca, na nim układamy boczek, por i wlewamy masę jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez 30 min. w 180 st. C. Ciasto będzie gotowe jak jego góra lekko się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z sałatą.
Szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście
Składniki:
1 stek ribeye z sezonowanej wołowiny w temperaturze pokojowej
Olej ryżowy do smażenia
Sos chimichurri:
świeże oregano drobno posiekane
natka pietruszki drobno posiekana
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
1 papryczka chili drobno posiekana
ocet z czerwonego wina
oliwa z oliwek
sól
Krążki cebuli w cieście:
2 żółte cebule pokrojone w cienkie krążki
mąka pszenna
bardzo zimna woda gazowana
sól
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Sos chimichurri: wymieszamy wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krążki cebulowe w cieście: wymieszamy mąkę z wodą gazowaną i solą, aż uzyskamy gładką masę przypominającą ciasto do naleśników. Talarki cebuli zanurzamy w cieście i podsmażamy w głębokim oleju przez około minutę, aż ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i doprawiamy do smaku.
Kroimy stek w cienkie paski szerokości 1 cm. Solimy i smarujemy je olejem. Następnie nakłuwamy kawałki mięsa na szaszłyki i podsmażamy je na patelni kilka minut. Serwujemy szaszłyki z sosem chimichurri i krążkami cebulowymi w cieście.
Gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”
Składniki:
2 gruszki
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
50 ml mleka
60 g cukru trzcinowego
500 ml wody
sok ze skórki z cytryny
laska cynamonu
2 goździki
anyż gwiazdkowy
Przygotowanie:
Myjemy gruszki, obieramy ze skórki, ale pozostawiamy ogonek. W garnku gotujemy wodę z cukrem, sok i skórki z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Do gotującego się syropu, dodajemy gruszki i gotujemy, aż zmiękną (gdy w gruszkę łatwo wbijesz nóż). Zostawiamy gruszki do wystygnięcie w syropie. Gotujemy mleko. W misce dodajemy pokruszoną czekoladę. Następnie wlewamy do miski ciepłe mleko i czekamy kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy i na koniec dodajemy masło. W miseczce układamy gruszki i polewamy je czekoladą. Serwujemy z lodami waniliowymi!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN