W kuchni: quiche lorraine z porem i boczkiem

Quiche lorraine z porem i boczkiem
Quiche lorraine z porem i boczkiem
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!

Quiche lorraine z porem i boczkiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłe)

2 żółtka

2 jajka (całe)

200 ml śmietany 18%

200 ml mleka

boczek pokrojony w drobną kostkę

1/2 pora pokrojonego na cienkie paski

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Podsmażamy por na maśle klarowanym, aż zrobi się miękki. Podsmażamy boczek na suchej patelni, aż się zrobi chrupki. Podsmażony boczek układamy na ręczniku papierowy i odsączamy z tłuszczu. Ubijamy 2 jajka + 2 żółtka, dodajemy śmietanę, mleko, wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W okrągłej foremce układamy ciasto francuskie. Pieczemy samo ciasto w piekarniku przez 10 min. w 180 st. C. Po tym czasie, wyciągamy ciasto z pieca, na nim układamy boczek, por i wlewamy masę jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez 30 min. w 180 st. C. Ciasto będzie gotowe jak jego góra lekko się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z sałatą.

Szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście

Składniki:

1 stek ribeye z sezonowanej wołowiny w temperaturze pokojowej

Olej ryżowy do smażenia

Sos chimichurri:

świeże oregano drobno posiekane

natka pietruszki drobno posiekana

2 ząbki czosnku (wyciśnięte)

1 papryczka chili drobno posiekana

ocet z czerwonego wina

oliwa z oliwek

sól

Krążki cebuli w cieście:

2 żółte cebule pokrojone w cienkie krążki

mąka pszenna

bardzo zimna woda gazowana

sól

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Sos chimichurri: wymieszamy wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Krążki cebulowe w cieście: wymieszamy mąkę z wodą gazowaną i solą, aż uzyskamy gładką masę przypominającą ciasto do naleśników. Talarki cebuli zanurzamy w cieście i podsmażamy w głębokim oleju przez około minutę, aż ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i doprawiamy do smaku.

Kroimy stek w cienkie paski szerokości 1 cm. Solimy i smarujemy je olejem. Następnie nakłuwamy kawałki mięsa na szaszłyki i podsmażamy je na patelni kilka minut. Serwujemy szaszłyki z sosem chimichurri i krążkami cebulowymi w cieście.

Gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”

Składniki:

2 gruszki

200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

50 ml mleka

60 g cukru trzcinowego

500 ml wody

sok ze skórki z cytryny

laska cynamonu

2 goździki

anyż gwiazdkowy

Przygotowanie:

Myjemy gruszki, obieramy ze skórki, ale pozostawiamy ogonek. W garnku gotujemy wodę z cukrem, sok i skórki z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Do gotującego się syropu, dodajemy gruszki i gotujemy, aż zmiękną (gdy w gruszkę łatwo wbijesz nóż). Zostawiamy gruszki do wystygnięcie w syropie. Gotujemy mleko. W misce dodajemy pokruszoną czekoladę. Następnie wlewamy do miski ciepłe mleko i czekamy kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy i na koniec dodajemy masło. W miseczce układamy gruszki i polewamy je czekoladą. Serwujemy z lodami waniliowymi!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości