W kuchni: ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe
Ciasto gruszkowe
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!

Ciasto z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki

proszek do pieczenia, soda oczyszczona

4 jajka

200 g cukru

200 ml oleju

150 ml ajerkoniaku

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z połową cukru, białka z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy ajerkoniak i olej. Następnie dodajemy pianę z białek i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 1/3 ciasta odkładamy i mieszamy z kakao. Ciasto jasne wlewamy do tortownicy, środek wypełniamy ciastem ciemnym. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min.

Masa:

6 gruszek

1 budyń waniliowy

1 szklanka mleka

1 łyżka żelatyny

250 ml śmietany 30%

cynamon

4 łyżki cukru

200 g migdałowych płatków

1 czekolada mleczna

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i cynamonem. Budyń rozpuszczamy w małej ilości mleka i dodajemy do pozostałego zagotowanego, do jeszcze gorącego dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Studzimy i łączymy ze śmietaną. Masę wykładamy na ciasto, z którego wcześniej wycinamy w środku małe wgłębienie, następnie wykładamy gruszki. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną i posypujemy migdałami.

Zapiekanka z kurczakiem i gruszkami

Składniki:

1 cały kurczak

4 gruszki

2 marchwie

100 g śliwek suszonych

1 por

100 ml wina białego

olej do smażenia

sól

pieprz

250 g sera mascarpone

2 łyżki sera parmezan

1 szklanka bulionu drobiowego

natka pietruszki

tymianek świeży

rozmaryn świeży

liście laurowe

Przygotowanie:

Marchew, por, gruszki kroimy w grubszą kostkę i układamy na blaszce. Skrapiamy olejem, dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, liście laurowe, na wierzch układamy pokrojonego na kawałki kurczaka, posypujemy pieprzem, solą i pieczemy w piekarniku na pół twardo. Upieczonego kurczaka rwiemy za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki. Sos powstały z pieczenia łączymy z bulionem, zagotowujemy i dodajemy ser mascarpone, ser parmezan i doprawiamy raz jeszcze. Dodajemy natkę pietruszki. Warzywa z pieczenia przekładamy do okrągłej miski, dodajemy kurczaka i sos śmietanowy, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i układamy na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem

Składniki:

40 g drożdży

400 g mąki

ok. 200 ml ciepłego mleka

3 gotowane ziemniaki

1 jajko

szczypta soli

olej

1 kg gruszki

goździki

cynamon

ziele angielskie

3 łyżki miodu

1 opakowanie żurawiny w słoiku

300 g twarogu białego

świeży tymianek

pieprz czarny

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy i dodajemy do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę mąki, szczyptę cukru. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy jajko, pozostałą mąkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na miodzie, karmelizujemy z dodatkiem cynamonu i goździków. Z ciasta formujemy pączki, smażymy na oleju. Podajemy z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Posypujemy świeżym tymiankiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości