Ciasto z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
4 jajka
200 g cukru
200 ml oleju
150 ml ajerkoniaku
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z połową cukru, białka z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy ajerkoniak i olej. Następnie dodajemy pianę z białek i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 1/3 ciasta odkładamy i mieszamy z kakao. Ciasto jasne wlewamy do tortownicy, środek wypełniamy ciastem ciemnym. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min.
Masa:
6 gruszek
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
1 łyżka żelatyny
250 ml śmietany 30%
cynamon
4 łyżki cukru
200 g migdałowych płatków
1 czekolada mleczna
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i cynamonem. Budyń rozpuszczamy w małej ilości mleka i dodajemy do pozostałego zagotowanego, do jeszcze gorącego dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Studzimy i łączymy ze śmietaną. Masę wykładamy na ciasto, z którego wcześniej wycinamy w środku małe wgłębienie, następnie wykładamy gruszki. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną i posypujemy migdałami.
Zapiekanka z kurczakiem i gruszkami
Składniki:
1 cały kurczak
4 gruszki
2 marchwie
100 g śliwek suszonych
1 por
100 ml wina białego
olej do smażenia
sól
pieprz
250 g sera mascarpone
2 łyżki sera parmezan
1 szklanka bulionu drobiowego
natka pietruszki
tymianek świeży
rozmaryn świeży
liście laurowe
Przygotowanie:
Marchew, por, gruszki kroimy w grubszą kostkę i układamy na blaszce. Skrapiamy olejem, dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, liście laurowe, na wierzch układamy pokrojonego na kawałki kurczaka, posypujemy pieprzem, solą i pieczemy w piekarniku na pół twardo. Upieczonego kurczaka rwiemy za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki. Sos powstały z pieczenia łączymy z bulionem, zagotowujemy i dodajemy ser mascarpone, ser parmezan i doprawiamy raz jeszcze. Dodajemy natkę pietruszki. Warzywa z pieczenia przekładamy do okrągłej miski, dodajemy kurczaka i sos śmietanowy, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i układamy na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem
Składniki:
40 g drożdży
400 g mąki
ok. 200 ml ciepłego mleka
3 gotowane ziemniaki
1 jajko
szczypta soli
olej
1 kg gruszki
goździki
cynamon
ziele angielskie
3 łyżki miodu
1 opakowanie żurawiny w słoiku
300 g twarogu białego
świeży tymianek
pieprz czarny
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy i dodajemy do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę mąki, szczyptę cukru. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy jajko, pozostałą mąkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na miodzie, karmelizujemy z dodatkiem cynamonu i goździków. Z ciasta formujemy pączki, smażymy na oleju. Podajemy z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Posypujemy świeżym tymiankiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN