Sałatka z orkiszu z gruszką i dynią
Składniki:
200 g ziaren orkiszu
sok z połówki cytryny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 piwo pszeniczne
listki szałwii
200 g dyni Hokkaido
3 gruszki
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz
tymianek
1 opakowanie ricotty
papryczka chili
Przygotowanie:
Orkisz namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodać odsączony orkisz i podsmażyć wszystko razem. Podlać porcją piwa, jak orkisz „wypije” piwo podlać ponownie aż wylejemy całą butelkę. Następnie podlewać wodą. Gotować aż ziarna będą miękkie. W tym czasie pokroić gruszki na ćwiartki i dynię na kawałki o podobnej wielkości, cebulę na ósemki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą z oliwek. Przyprawić sola, pieprzem i listkami tymianku. Wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut. Ricottę przełożyć do osobnego naczynia, skropić oliwą, posypać posiekaną ostrą papryczką i wstawić razem z dynią, gruszkami i cebulą. Ugotowany orkisz wymieszać z dynią i gruszką, posypać posiekanymi listkami szałwii. Podawać z pieczoną ricottą.
Gęś z gruszkami i brukselką
Składniki:
4 nogi z gęsi
majeranek
500 ml cydru gruszkowego
mały kawałek imbiru
100 g boczku
2 łyżki masła
300 g brukselki
5 gruszek
1 łyżka musztardy francuskiej
tymianek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Nogi z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Następnie na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć z każdej strony aż skórka zrobi się złocista. Nóżki przełożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru), na patelnię wylać odrobinę cydru, żeby zebrać smak. Dolać do garnka. Uzupełnić resztą cydru, dodać posiekany kawałek imbiru. Przykryć i dusić pod przykryciem około 2-3 godzin aż nóżki będą miękkie (w szybkowarze godzina). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać brukselkę przekrojoną na połówki, smażyć całość kilka minut. Dodać gruszki pokrojone w ćwiartki. Dodać masło, całość smażyć przez 10 minut. Doprawić na koniec musztardą francuską, tymiankiem, solą i pieprzem. Nóżki z gęsi podawać z brukselką i gruszkami.
Rustykalna tarta z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
120 g masła
2 jajka
Masa migdałowa:
100 g płatków migdałowych
1 łyżka masła
skórka otarta z cytryny
1 łyżka zimnego masła
100 g cukru
2 jajka
Wypełnienie:
10 gruszek
sok z jednej cytryny
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
kwaśna śmietana do podania
Przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie, podzielić gruszki na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny i przyprawić gałką. Wszystkie składniki na masę migdałową zmiksować razem w malakserze. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek posmarować masą migdałową, zostawiając po 3-4 cm wolnych rantów. Na masie ułożyć gruszki. Boki ciasta nałożyć na gruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec około 35-40 minut. Kawałki tarty podawać z kwaśną śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN