Twój przepis w Dzień Dobry TVN
Pomysł na tartę z gruszkami podsunął nam Jacek Kozak, który jest jednym z użytkowników naszej grupy na Facebooku "Twój przepis w Dzień Dobry TVN".
Od kiedy pamiętam, gotowanie było moją pasją i zawsze lubiłem próbować nowych smaków. Uległem namowom moich przyjaciół i w tym roku w lipcu założyłem bloga, na którym dzielę się sprawdzonymi przepisami na ciasta oraz inne dania. Często również sam znajduję je w Internecie, jednak niejednokrotnie dopiero po ich wypróbowaniu i wprowadzeniu pewnych zmian się nimi dzielę. Zawsze chcę mieć pewność, że otrzymane danie będzie smaczne i wyjątkowe
- pisze o sobie Jacek.
Tarta z gruszkami
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 60 g wody
Składniki na masę:
- 3 gruszki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 180 g naturalnego jogurtu
- 5 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania tarty z gruszkami
- Aby przygotować ciasto posiekaj 125 g masła i połącz z 250 g mąki oraz 1 łyżką cukru. Następnie dodaj 1 żółtko oraz około 60 g wody. Wszystko dobrze zagnieć, włóż do miseczki i przykryj folią. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik włącz na 200 stopni C.
- Na obsypaną mąką stolnicę wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienko. Przenieś ciasto na tortownicę lub formę do tarty. Ważnym jest, żeby ciasto nakłuć widelcem – również boki. Dzięki temu ciasto nie urośnie i nie wybrzuszy się.
- Ciasto piecz przez 20 minut, a gdy się upiecze zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
- Gruszki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Przygotuj masę. 2 jajka zmiksuj, dodaj 100 g cukru, 180 g naturalnego jogurtu oraz 5 g cukru wanilinowego. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty aby wszystkie składniki się połączyły. Masa będzie płynna – taka ma być.
- Gruszki ułóż na upieczonym spodzie tarty. Następnie zalej je przygotowaną masą.
- Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Tarta z gruszkami/ Jacek Kozak
Zobacz też:
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna
Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Natalia Łomnicka
Źródło: Jack's cooking
podziel się: