Przepisy kulinarne

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Przepisy kulinarne

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Osłodź sobie dzień pysznościami z przepisów Mariety Mareckiej. Dzięki niej na naszym stole pojawiły się: kruche rogaliki z marmoladą, ciasto pomarańczowe oraz orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym. Palce lizać!

Kruche rogaliki z marmoladą

Składniki na kruche rogaliki z marmoladą:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g twarogu śmietankowego
  • szczypta soli
  • jajo
  • cukier trzcinowy do posypania
  • ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.)

Jak przygotować kruche rogaliki z marmoladą?

Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, następnie dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Potem całość przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu. Kroimy na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypując cukrem trzcinowym;


Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, w tym czasie rozwałkowując kolejną porcję ciasta i postępując jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.

Ciasto pomarańczowe

Składniki ciasto pomarańczowe:

  • 250 ml kefiru
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 jaja
  • łyżka wody pomarańczowej
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 200 g drobnego cukru
  • płaska łyżeczka sody
  • 300 g mąki

Ponad to:

  • 3 pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru

Do podania:

  • 150 g mascarpone
  • 100 ml kremówki 36 proc.

Jak przygotować ciasto pomarańczowe?

Pomarańcze szorujemy dokładnie i kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. W rondelku zagotowujemy 100 ml wody z 200 g cukru, jak cukier się rozpuści wkładamy do niego plastry pomarańczy i gotujemy ja na niedużym ogniu przez ok. 20 minut, aż zrobią się szkliste. Odsączamy je z syropu i studzimy, syrop zachowujemy na później. Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jaja, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz wodę pomarańczową. Za pomocą rózgi ucieramy do połączenia składniki. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą i ucieramy łopatką, aż pozbędziemy się grudek. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i lekko obsypujemy kaszą manną. Na dnie tortownicy układamy plasterki pomarańczy z syropu, dość ściśle, całość zalewamy ciastem i wstawiamy do pieca. Pieczemy ok 30-35 minut do suchego patyczka. Ciasto delikatnie wyciągamy z tortownicy i w razie potrzeby ścinamy wierzch na równo. Odwracamy do góry nogami, tak by pomarańcze stanowiły wierzch ciasta. Oblewamy syropem, który pozostał i pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy z ubitą śmietaną z mascarpone.

Orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym

Składniki na orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g zimnego masła
  • szklanka cukru
  • 2 jaja
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 słoiczka dżemy morelowego
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

Jak przygotować orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym?

Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę lub dłużej. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy na części ciasta a wiśniowy na drugiej części. Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Zobacz także:

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

"Kapusta powinna mieć robaka". Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?

Źródło: Marieta Marecka |
Co sądzisz o tym artykule?
85
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
01.11.2020
Tati
w jakiej temp. piec rogaliki?