Przepisy kulinarne

Słodkie i wytrawne przekąski na Halloween. Przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Słodkie i wytrawne przekąski na Halloween. Przepisy Sebastiana Olmy

Uświetnij tegoroczne Halloween przepysznymi przekąskami. Poznaj przepisy na ciasto, pieczone ziemniaki z wędzoną rybą, pizzę z dynią i czekoladowe trufle Sebastiana Olmy. 

Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

Składniki na ciasto dyniowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukru brązowego
  • 3 łyżki mieszanki 5 przypraw chińskich 
  • 2 łyżki sody
  • 150 g rodzynek
  •  ½ łyżki soli
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 2 skórki z pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy 
  • 500 g startej dyni

Sposób przygotowania ciasta dyniowego:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C. i dokładnie smarujemy masłem blaszkę do pieczenia, a następnie wykładamy pergaminem;
  2. Mąkę, cukier, mieszankę przypraw, sodę, rodzynki, i sól przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy;
  3. Jajka lekko ubijamy, a następnie dodajemy do masy razem z roztopionym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy i startą dynią;
  4. Po wymieszaniu składników przelewamy masę do formy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 200 g miękkiego kremowego serka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 skórka z pomarańczy 

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym mieszamy serek razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy masło i skórkę z pomarańczy;
  2. Ciasto tniemy na kwadraty, a za pomocą pisaków cukierniczych dekorujemy kawałek ciasta tworząc wzorek Hallowen. 

Ziemniaki pieczone w soli z wędzoną rybą i jajkiem

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 10 ziemniaków grillowych
  • 4 kg soli spożywczej 
  • 150 g chrzanu w słoiczku 
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
  • 0, 5 kg wędzonej makreli (sam filet) 
  • 5  jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • 100 g ikry rybiej czerwonej bądź czarnej 

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

  1. Duże ziemniaki, najlepiej odmiany "grillowe" układamy na blaszce do pieczenia na rozsypanej soli tak, aby zakrywała ona około 1/3 wysokości ziemniaka;
  2. Blaszkę z ziemniakami na soli wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. C. na 1,5 h;
  3. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie (za pomocą wykałaczki). Jeśli są dobre, odstawiamy do ostygnięcia;
  4. Za pomocą małej łyżki wydrążamy środek ziemniaka, dodajemy do środka łyżkę chrzanu, kwaśnej śmietany, kawałki wędzonej ryby i ugotowane jajko;
  5. Wierzch ziemniaka posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rybią ikrą.
Pieczony ziemniak

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pizza z jasnym sosem, dynia i kolorową papryką

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 250 g mąki
  • 120 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 20 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 5 g soli

Sposób przygotowania pizzy:

  1. W rondelku podgrzewamy wodę do temp. 40 st.;
  2. Dodajemy do niej pokruszone drożdże i czekamy, aż się rozpuszczą;
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wymieszane wcześniej drożdże, dodajemy oliwę i za pomocą dłoni mieszamy ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji;
  4. Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut przykryte ręcznikiem, po tym czasie dzielimy ciasto na kulki po 140-150g i odstawiamy, aby znów urosły.

Składniki:

  • 250 ml sosu beszamelowego
  • 300 g plastrów pieczonej dyni piżmowej
  • 300 g kawałków marynowanej papryki 
  • 150 g ser gorgonzola 
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Gotową kulkę na pizzę obtaczamy w mące, za pomocą dłoni rozkręcamy na blacie z ciasta koło starając się go nie rozerwać;
  2. Smarujemy pizzę sosem, następnie układamy małe kawałki sera, plastry dyni piżmowej i paprykę kolorową;
  3. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 st. przez około 7-8 minut z funkcją grill;
  4. Po wyjęciu polewamy pizzę oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii i świeżo zmielony czarny pieprz.

Trufle czekoladowe z kajmakiem i czereśniami w syropie

Składniki na trufle czekoladowe:

  • 200 g płatków górskich błyskawicznych
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 mleczna czekolada 
  • 100 g kajmaku
  • 100 g masła
  • 200 g czereśni w syropie
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania trufli czekoladowych:

  1. Płatki górskie błyskawiczne moczymy przez około 15 minut w ciepłym mleku, następnie odcedzamy;
  2. Do płatków dodajemy kakao, posiekane drobno kawałki mlecznej czekolady, kajmak i zimne masło;
  3. Mieszamy wszystko razem aż uzyskamy gęstą zwartą konsystencję. Wyjmujemy czereśnie z syropu, obtaczamy masę tak, aby były one w środku;
  4. Gotowe trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych lub cukrze a następnie przez około 1h trzymamy w lodówce.
Pizza

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy

Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Sebastian Olma |
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0