Słodkie i wytrawne przekąski na Halloween. Przepisy Sebastiana Olmy

Uświetnij tegoroczne Halloween przepysznymi przekąskami. Poznaj przepisy na ciasto, pieczone ziemniaki z wędzoną rybą, pizzę z dynią i czekoladowe trufle Sebastiana Olmy.

Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

Składniki na ciasto dyniowe:

  • 300 g mąki pszennej
    • 300 g cukru brązowego
      • 3 łyżki mieszanki 5 przypraw chińskich
        • 2 łyżki sody
          • 150 g rodzynek
            • ½ łyżki soli
              • 4 jajka
                • 200 g masła
                  • 2 skórki z pomarańczy
                    • 100 ml soku z pomarańczy
                      • 500 g startej dyni

                        Sposób przygotowania ciasta dyniowego:

                        1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C. i dokładnie smarujemy masłem blaszkę do pieczenia, a następnie wykładamy pergaminem;
                          1. Mąkę, cukier, mieszankę przypraw, sodę, rodzynki, i sól przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy;
                            1. Jajka lekko ubijamy, a następnie dodajemy do masy razem z roztopionym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy i startą dynią;
                              1. Po wymieszaniu składników przelewamy masę do formy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.

                                Składniki na krem śmietankowy:

                                • 200 g miękkiego kremowego serka
                                  • 100 g miękkiego masła
                                    • 100 g cukru pudru
                                      • 1 skórka z pomarańczy

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. W robocie kuchennym mieszamy serek razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy masło i skórkę z pomarańczy;
                                          1. Ciasto tniemy na kwadraty, a za pomocą pisaków cukierniczych dekorujemy kawałek ciasta tworząc wzorek Hallowen.

                                            Ziemniaki pieczone w soli z wędzoną rybą i jajkiem

                                            Składniki na pieczone ziemniaki:

                                            • 10 ziemniaków grillowych
                                              • 4 kg soli spożywczej
                                                • 150 g chrzanu w słoiczku
                                                  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
                                                    • 0, 5 kg wędzonej makreli (sam filet)
                                                      • 5 jaj
                                                        • Pęczek szczypiorku
                                                          • 100 g ikry rybiej czerwonej bądź czarnej

                                                            Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

                                                            1. Duże ziemniaki, najlepiej odmiany "grillowe" układamy na blaszce do pieczenia na rozsypanej soli tak, aby zakrywała ona około 1/3 wysokości ziemniaka;
                                                              1. Blaszkę z ziemniakami na soli wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. C. na 1,5 h;
                                                                1. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie (za pomocą wykałaczki). Jeśli są dobre, odstawiamy do ostygnięcia;
                                                                  1. Za pomocą małej łyżki wydrążamy środek ziemniaka, dodajemy do środka łyżkę chrzanu, kwaśnej śmietany, kawałki wędzonej ryby i ugotowane jajko;
                                                                    1. Wierzch ziemniaka posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rybią ikrą.

                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                      Pizza z jasnym sosem, dynia i kolorową papryką

                                                                      Składniki na ciasto do pizzy:

                                                                      • 250 g mąki
                                                                        • 120 g wody
                                                                          • 10 g oliwy z oliwek
                                                                            • 20 g drożdży
                                                                              • 5 g cukru
                                                                                • 5 g soli

                                                                                  Sposób przygotowania pizzy:

                                                                                  1. W rondelku podgrzewamy wodę do temp. 40 st.;
                                                                                    1. Dodajemy do niej pokruszone drożdże i czekamy, aż się rozpuszczą;
                                                                                      1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wymieszane wcześniej drożdże, dodajemy oliwę i za pomocą dłoni mieszamy ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji;
                                                                                        1. Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut przykryte ręcznikiem, po tym czasie dzielimy ciasto na kulki po 140-150g i odstawiamy, aby znów urosły.

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 250 ml sosu beszamelowego
                                                                                            • 300 g plastrów pieczonej dyni piżmowej
                                                                                              • 300 g kawałków marynowanej papryki
                                                                                                • 150 g ser gorgonzola
                                                                                                  • 1 pęczek świeżej bazylii
                                                                                                    • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                                      • Czarny pieprz

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        1. Gotową kulkę na pizzę obtaczamy w mące, za pomocą dłoni rozkręcamy na blacie z ciasta koło starając się go nie rozerwać;
                                                                                                          1. Smarujemy pizzę sosem, następnie układamy małe kawałki sera, plastry dyni piżmowej i paprykę kolorową;
                                                                                                            1. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 st. przez około 7-8 minut z funkcją grill;
                                                                                                              1. Po wyjęciu polewamy pizzę oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii i świeżo zmielony czarny pieprz.

                                                                                                                Trufle czekoladowe z kajmakiem i czereśniami w syropie

                                                                                                                Składniki na trufle czekoladowe:

                                                                                                                • 200 g płatków górskich błyskawicznych
                                                                                                                  • 0,5 l mleka
                                                                                                                    • 3 łyżki kakao
                                                                                                                      • 1 mleczna czekolada
                                                                                                                        • 100 g kajmaku
                                                                                                                          • 100 g masła
                                                                                                                            • 200 g czereśni w syropie
                                                                                                                              • 50 g wiórków kokosowych

                                                                                                                                Sposób przygotowania trufli czekoladowych:

                                                                                                                                1. Płatki górskie błyskawiczne moczymy przez około 15 minut w ciepłym mleku, następnie odcedzamy;
                                                                                                                                  1. Do płatków dodajemy kakao, posiekane drobno kawałki mlecznej czekolady, kajmak i zimne masło;
                                                                                                                                    1. Mieszamy wszystko razem aż uzyskamy gęstą zwartą konsystencję. Wyjmujemy czereśnie z syropu, obtaczamy masę tak, aby były one w środku;
                                                                                                                                      1. Gotowe trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych lub cukrze a następnie przez około 1h trzymamy w lodówce.

                                                                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy

                                                                                                                                        Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

                                                                                                                                        Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                                        Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana