Spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba
Składniki na spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba:
- 1 op. makaronu spaghetti Lubella
- 300 g kiełbasy
- okrągły chleb pszenny
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- papryka wędzona
- papryka ostra
- olej rzepakowy
Jak przygotować spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba?
Chleb ścinamy z góry, wydrążamy środek, wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C, ale oczywiście możemy wykorzystać czerstwe kromki, które zostały nam z poprzednich dni. Wysuszone kawałki chleba, myślę o tych wydrążonych ze środka - albo rozbijamy w moździerzu albo mielimy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę jałowcową albo rwane chorizo. smażymy 2-3 minuty, dodajemy szczypiorek. Zdejmujemy z palnika, dosypujemy pieprz, paprykę wędzoną, ostrą. To zapobiegnie przypaleniu przypraw i powstaniu goryczy, której na pewno nie potrzebujemy. Makaron gotujemy w wodzie z solą, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu, patelnię wstawiamy na kuchenkę, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju i wsypujemy okruchy z ciabatty, i smażymy chwilę. Do wszystkiego dodajemy ugotowany makaron, dolewamy trochę wody z gotowania makaronu, oprószamy raz jeszcze pieprzem i dodajemy na koniec natkę pietruszki. Makaron podajemy w podrumienionym bochenku, jak w misce dla całej rodziny.
Zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką
Składniki na zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką:
- 1 op. makaronu świderki Lubella
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek lub boczniaków
- korzeń pietruszki średniej wielkości
- 3 łyżki masła
- 200 g tartego sera dojrzewającego
- natka pietruszki
- 250 g sera bundzy
Jak przygotować zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego masła dodajemy makaron, połowę sera dojrzewającego i natkę pietruszki. Doprawiamy odważnie czarnym pieprzem. Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy bundzem i przykrywamy pozostałym makaronem. Posypujemy serem dojrzewającym, na wierzch proponuję położyć klika stróżek masła. Wstawiamy makaron do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Korzeń pietruszki kroimy w drobną kostkę, grzyby kroimy w paski lub cząstki. Przesmażamy na patelni na złoty kolor. Kiedy tylko makaron się zapiecze, na wierzch wykładamy pachnące, rumiane grzyby z pietruszką, wszystko posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Nie zawsze makaron musi być w sosie grzybowym, grzyby mogą być dodatkiem.
Makaron z gruszkami i serem
Składniki na makaron z gruszkami i serem:
- 1 op. makaronu pióra Lubella
- 4 gruszki, np. konferencja
- 200 g sera mascarpone
- 200 g twarogu niemielonego
- łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki miodu
- cukier wanilinowy
- cynamon
Jak przygotować makaron z gruszkami i serem?
Na maśle z miodem przesmażamy 4 gruszki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko będą lekko skarmelizowane, połowę odkładamy. Wodę na makaron zagotowujemy z solą i cukrem wanilinowym, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do gruszek na patelni dodajemy ser mascarpone, mieszamy, następnie dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy pozostałymi gruszkami, twarogiem kruszonym z dodatkiem cynamonu.
Więcej przepisów na uwielbiam.pl
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan