Materiał promocyjny

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Mając zaledwie kilka składników, jesteśmy w stanie przygotować pyszne i proste danie z makaronem. Udowodnił to Andrzej Polan, który upichcił dla nas spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba, zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką a także makaron z gruszkami i serem.

Spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba

Składniki na spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba:

  • 1 op. makaronu spaghetti Lubella
    • 300 g kiełbasy
      • okrągły chleb pszenny
        • pęczek szczypiorku
          • natka pietruszki
            • sól
              • pieprz czarny
                • papryka wędzona
                  • papryka ostra
                    • olej rzepakowy

                      Jak przygotować spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba?

                      Chleb ścinamy z góry, wydrążamy środek, wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C, ale oczywiście możemy wykorzystać czerstwe kromki, które zostały nam z poprzednich dni. Wysuszone kawałki chleba, myślę o tych wydrążonych ze środka - albo rozbijamy w moździerzu albo mielimy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę jałowcową albo rwane chorizo. smażymy 2-3 minuty, dodajemy szczypiorek. Zdejmujemy z palnika, dosypujemy pieprz, paprykę wędzoną, ostrą. To zapobiegnie przypaleniu przypraw i powstaniu goryczy, której na pewno nie potrzebujemy. Makaron gotujemy w wodzie z solą, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu, patelnię wstawiamy na kuchenkę, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju i wsypujemy okruchy z ciabatty, i smażymy chwilę. Do wszystkiego dodajemy ugotowany makaron, dolewamy trochę wody z gotowania makaronu, oprószamy raz jeszcze pieprzem i dodajemy na koniec natkę pietruszki. Makaron podajemy w podrumienionym bochenku, jak w misce dla całej rodziny.

                      Zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką

                      Składniki na zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką:

                      • 1 op. makaronu świderki Lubella
                        • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek lub boczniaków
                          • korzeń pietruszki średniej wielkości
                            • 3 łyżki masła
                              • 200 g tartego sera dojrzewającego
                                • natka pietruszki
                                  • 250 g sera bundzy

                                    Jak przygotować zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką?

                                    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego masła dodajemy makaron, połowę sera dojrzewającego i natkę pietruszki. Doprawiamy odważnie czarnym pieprzem. Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy bundzem i przykrywamy pozostałym makaronem. Posypujemy serem dojrzewającym, na wierzch proponuję położyć klika stróżek masła. Wstawiamy makaron do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Korzeń pietruszki kroimy w drobną kostkę, grzyby kroimy w paski lub cząstki. Przesmażamy na patelni na złoty kolor. Kiedy tylko makaron się zapiecze, na wierzch wykładamy pachnące, rumiane grzyby z pietruszką, wszystko posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Nie zawsze makaron musi być w sosie grzybowym, grzyby mogą być dodatkiem.

                                    Makaron z gruszkami i serem

                                    Składniki na makaron z gruszkami i serem:

                                    • 1 op. makaronu pióra Lubella
                                      • 4 gruszki, np. konferencja
                                        • 200 g sera mascarpone
                                          • 200 g twarogu niemielonego
                                            • łyżka masła klarowanego
                                              • 2-3 łyżki miodu
                                                • cukier wanilinowy
                                                  • cynamon

                                                    Jak przygotować makaron z gruszkami i serem?

                                                    Na maśle z miodem przesmażamy 4 gruszki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko będą lekko skarmelizowane, połowę odkładamy. Wodę na makaron zagotowujemy z solą i cukrem wanilinowym, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do gruszek na patelni dodajemy ser mascarpone, mieszamy, następnie dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy pozostałymi gruszkami, twarogiem kruszonym z dodatkiem cynamonu.

                                                    Więcej przepisów na uwielbiam.pl

                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                    >>> Zobacz także:

                                                    Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

                                                    Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                    Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                    Autor: Iza Dorf

                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                    Materiał promocyjny
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana