Przepisy kulinarne

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Mając zaledwie kilka składników, jesteśmy w stanie przygotować pyszne i proste danie z makaronem. Udowodnił to Andrzej Polan, który upichcił dla nas spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba, zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką a także makaron z gruszkami i serem.

Spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba

Składniki na spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba:

  • 1 op. makaronu spaghetti Lubella
  • 300 g kiełbasy
  • okrągły chleb pszenny
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • papryka ostra
  • olej rzepakowy

Jak przygotować spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba?

Chleb ścinamy z góry, wydrążamy środek, wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C, ale oczywiście możemy wykorzystać czerstwe kromki, które zostały nam z poprzednich dni. Wysuszone kawałki chleba, myślę o tych wydrążonych ze środka - albo rozbijamy w moździerzu albo mielimy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę jałowcową albo rwane chorizo. smażymy 2-3 minuty, dodajemy szczypiorek. Zdejmujemy z palnika, dosypujemy pieprz, paprykę wędzoną, ostrą. To zapobiegnie przypaleniu przypraw i powstaniu goryczy, której na pewno nie potrzebujemy. Makaron gotujemy w wodzie z solą, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu, patelnię wstawiamy na kuchenkę, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju i wsypujemy okruchy z ciabatty, i smażymy chwilę. Do wszystkiego dodajemy ugotowany makaron, dolewamy trochę wody z gotowania makaronu, oprószamy raz jeszcze pieprzem i dodajemy na koniec natkę pietruszki. Makaron podajemy w podrumienionym bochenku, jak w misce dla całej rodziny.

Zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką

Składniki na zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką:

  • 1 op. makaronu świderki Lubella
  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek lub boczniaków
  • korzeń pietruszki średniej wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 200 g tartego sera dojrzewającego
  • natka pietruszki
  • 250 g sera bundzy

Jak przygotować zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego masła dodajemy makaron, połowę sera dojrzewającego i natkę pietruszki. Doprawiamy odważnie czarnym pieprzem. Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy bundzem i przykrywamy pozostałym makaronem. Posypujemy serem dojrzewającym, na wierzch proponuję położyć klika stróżek masła. Wstawiamy makaron do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Korzeń pietruszki kroimy w drobną kostkę, grzyby kroimy w paski lub cząstki. Przesmażamy na patelni na złoty kolor. Kiedy tylko makaron się zapiecze, na wierzch wykładamy pachnące, rumiane grzyby z pietruszką, wszystko posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Nie zawsze makaron musi być w sosie grzybowym, grzyby mogą być dodatkiem.

Makaron z gruszkami i serem

Składniki na makaron z gruszkami i serem:

  • 1 op. makaronu pióra Lubella
  • 4 gruszki, np. konferencja
  • 200 g sera mascarpone
  • 200 g twarogu niemielonego
  • łyżka masła klarowanego
  • 2-3 łyżki miodu
  • cukier wanilinowy
  • cynamon

Jak przygotować makaron z gruszkami i serem?

Na maśle z miodem przesmażamy 4 gruszki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko będą lekko skarmelizowane, połowę odkładamy. Wodę na makaron zagotowujemy z solą i cukrem wanilinowym, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do gruszek na patelni dodajemy ser mascarpone, mieszamy, następnie dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy pozostałymi gruszkami, twarogiem kruszonym z dodatkiem cynamonu.

Więcej przepisów na uwielbiam.pl   

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Andrzej Polan |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
29.10.2020
Robiksa
Mniam, to był pyszny odcinek, w mojej kuchni też często lubella gości :) często gotuję dania z makaronem
26.10.2020
Anka
Uwielbiam dania makaronowe <3 będę próbować te przepisy w szczególności, że też używam praktycznie lubelli, najlepszy makaron! <3
26.10.2020
kinka
Tyle inspiracji :) Bardzo lubię ten makaron, na pewno będę testować :) Zwłaszcza, że dania z makaronem są proste do wykonania i smaczne, cała moja rodzina się nimi zajada