przepis na spaghetti

    przepis na spaghetti

    Pesto z bazylii to sos, który najczęściej podawany jest do potraw z makaronów, w tym do spaghetti z parmezanem. Najważniejszymi składnikami sosu są bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Czasem dodatkowo użyte zostają pomidory, pietruszka, rukola, pestki słonecznika.

    Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

    Mając zaledwie kilka składników, jesteśmy w stanie przygotować pyszne i proste danie z makaronem. Udowodnił to Andrzej Polan, który upichcił dla nas spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba, zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką a także makaron z gruszkami i serem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN nasz nieco skłócony duet "Reakcji łańcuchowej" :) Aneta i Piotr proponują zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy, między innymi ciasteczka owsiane na drugie śniadanie, a na obiad spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki.

    Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Tomańska z córką Zosią i przyjaciółką Zosi – Jessicą udowodniły, że przy szykowaniu smacznych dań można doskonale się bawić. Przygotowały dla nas: różdżki wróżki, zupę Shreka i dinozaura, spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami, lody i pizzę z arbuza.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!

    Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały dziś dzieci. Gotowały, smakowały, a nawet zaśpiewały piosenkę o... kleszczu! Posłuchajcie, bo Marcin Prokop zapewnia, że ta piosenka stanie się hitem Internetu. Zgadzacie się z nim? :-) Prowadzący Dzień Dobry TVN ma też specjalne życzenia dla wszystkich teściowych z okazji ich święta!

    Dawid Budzich, uczestnik programu "MasterChef", zabrał Marcina i Dorotę nad morze za sprawą włoskich przysmaków, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Czy jego ulubioną kuchnią jest właśnie kuchnia włoska? Jak przygotować sycylijski przysmak - arancini? Skorzystajcie z jego przepisów na: ravioli z krewetkami oraz spaghetti z mulami i kalmarami.

    Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)?