Kasza jaglana na dwa sposoby
Składniki:
Kasza:
200 g kaszy jaglanej
3 łyżki klarowanego masła
0,5 łyżeczki kurkumy
Dodatki wytrawne:
garść posiekanych i podprażonych na patelni migdałów
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki klarowanego masła
2 pomidory malinowe
10 listków świeżego oregano
sól
pieprz
Dodatki słodkie:
garść posiekanych podprażonych na patelni migdałów
świeże truskawki
miód do posłodzenia
listki mięty
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sicie i podprażyć w suchym garnku. Dolać wodę, masło i kurkumę, gotować na wolnym ogniu. Jeśli kasza „wypije” wodę, dodać więcej. Gotować aż kasza będzie miękka. W tym czasie odciąć końce szparagów i obrać 2-3 cm od dołu. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim szparagi, doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć z listkami oregano na tej samej patelni po szparagach.
Ugotowaną kaszę podzielić na dwie części, wytrawną część doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z migdałami. Ułożyć na talerzu, na nich ułożyć szparagi i podsmażone pomidory.
Słodką część wymieszać z migdałami, nałożyć do szklanek, na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, polać miodem i przybrać listkami mięty.
Spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami
Składniki:
2 pęczki botwinki
tymianek
2 łyżki klarowanego masła
200 g kremowego serka koziego
5 listków mięty
2 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Z botwinki odciąć liście wzdłuż łodygi. Łodygi ugotować w lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie. Liście posiekać i razem z listkami tymianku podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Wystudzić i wymieszać z połową serka koziego. Resztę serka wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Łodygi odsączyć i lekko podsmażyć na maśle. Łodygi ułożyć na talerzu, układając gniazdo, do środka nałożyć serek w dwóch smakach oraz przekrojone jajko. Udekorować tymiankiem.
Truskawkowo-ziołowo herbata
Składniki:
200 g truskawek
garść młodych liści szałwii
garść listków mięty
kilka kwiatów mniszka lekarskiego
miód do osłodzenia
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić w kostkę, włożyć do dzbanka. Dodać umyte zioła oraz kwiaty. Zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. do zaparzenia. Ewentualnie dosłodzić miodem do smaku.
Gryczane pancakes z rabarbarem
Składniki:
250 g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
250 ml maślanki
szczypta soli
olej do smażenia
Rabarbar:
8 cienkich łodyg rabarbaru
5 łyżek miodu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajko roztrzepać i wymieszać z maślanką. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na rozgrzanej patelni smażyć placki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone przekładać na blaszkę w rozgrzanym piekarniku. Rabarbar umyć i obrać jeśli jest włóknisty. Pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać rabarbar i poddusić go przez kilka minut aż będzie miękki. Pancakesy podawać z ciepłym rabarbarem i sosem miodowo-maślanym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN