Energetyczna kuchnia Cristiny Catese. Buon appetito!

W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy, po których chce się żyć, czyli pyszne i energetyczne spaghetti oraz dorsza z patelni w ziołach. Smacznego!

Dorsz z patelni

Składniki:

400 g dorsza

200 g pomidory kolorowe

1 ząbek czosnek

Bukiet ziół

Oliwki i garść kaparów

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek extra virgin

Garść rukoli

Przygotowanie:

Wszystkie pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i dodajemy bukiet ziół i czosnek potem kładziemy ryby na wierzch. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Na wierzch dodajemy oliwki i kapary i dusimy na patelnia przez około 12 minut.

Spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki:

400 g spaghetti n. 5

800 g obranych pomidorów z puszki

30 g oliwy z oliwek extra virgin

1 ząbek czosnku

4 listki bazylii

Sól (drobnoziarnista)

Przygotowanie:

Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.

Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Gotowe i odcedzone spaghetti przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy – i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości