Dorsz z patelni
Składniki:
400 g dorsza
200 g pomidory kolorowe
1 ząbek czosnek
Bukiet ziół
Oliwki i garść kaparów
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek extra virgin
Garść rukoli
Przygotowanie:
Wszystkie pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i dodajemy bukiet ziół i czosnek potem kładziemy ryby na wierzch. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Na wierzch dodajemy oliwki i kapary i dusimy na patelnia przez około 12 minut.
Spaghetti w sosie pomidorowym
Składniki:
400 g spaghetti n. 5
800 g obranych pomidorów z puszki
30 g oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
4 listki bazylii
Sól (drobnoziarnista)
Przygotowanie:
Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Gotowe i odcedzone spaghetti przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy – i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN