Kiedy pizza wydaje się zbyt oczywista, a jednak masz ochotę na coś równie kuszącego, z pomocą przychodzi pinsa – jej elegancka, starożytna kuzynka.
Ewa Szczęsna w 2018 roku wzięła udział w 7. edycji "MasterChefa". Choć programu nie wygrała, to wciąż spełnia się w roli kucharza, a swoją pasją zaraża internautów w mediach społecznościowych.
O zaletach Gorgonzoli nie trzeba z pewnością mówić jej miłośnikom. Uwielbiamy ją w najprostszych przystawkach i najbardziej wyrafinowanych daniach. Jest pyszna, rozpływa się w ustach i swoim smakiem potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Czy jednak zdajesz sobie sprawę, że równie dobrze, jak w wytrawnych przepisach sprawdza się w deserach?
Semifreddo to klasyczny mrożony deser prosto z Włoch. Jego konsystencja i smak to propozycja w sam raz na upalne dni. Sprawdź prosty przepis na słodkie orzeźwienie.
Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.
Każdy, kto choć raz odwiedził słoneczną Italię, po powrocie do kraju nieraz z rozrzewnieniem wspomina ten boski klimat. Na szczęście, żeby go poczuć, nie trzeba od razu jechać na urlop – włoską fiestę z powodzeniem można zorganizować także w Polsce. Jak się do tego zabrać, żeby choć na chwilę przenieść się na południe Europy? To prostsze, niż może się wydawać.
Nic tak nie poprawia humoru jak jedzenie. Zwłaszcza teraz, kiedy dni stają się coraz krótsze i szybciej staje się ciemno. W naszej kuchni Cristina Catese przyrządza raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem, wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi oraz smażone oponki. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy.
Podobno lasagne była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj.
Pesto z bazylii to sos, który najczęściej podawany jest do potraw z makaronów, w tym do spaghetti z parmezanem. Najważniejszymi składnikami sosu są bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Czasem dodatkowo użyte zostają pomidory, pietruszka, rukola, pestki słonecznika.
Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą domową pizzę neapolitańską, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Na podium znalazł się jeszcze jeden nasz rodak - Adrian Gromek.
5 lat temu bracia Matteo i Marco Brunetti przybyli z ziemi włoskiej do Polski. Choć wychowali się w malowniczym mieście Frascati, to w kraju nad Wisłą poczuli się bezpiecznie. Jak spędzają Święta Bożego Narodzenia oraz jakie dania przeważają na ich stole?
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu, ale czy kuchnia włoska może być wege? Okazuje się, że tak! Udowodniła to dziś Cristina Catese, która przygotowała włoskie przysmaki, w których nie znajdziemy ani mięsa,aąni żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego :) Smacznego!
W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy, po których chce się żyć, czyli pyszne i energetyczne spaghetti oraz dorsza z patelni w ziołach. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)
Okazuje się, że Włosi coraz częściej przyjeżdżają do Polski. Odwiedzają nasz kraj nie tylko w wakacje. Niektórzy z nich postanowili osiedlić się tu na stałe. Dlaczego upodobali sobie akurat Zagłębie Dąbrowskie? Co im się tutaj podoba, a do czego ciężko jest się przyzwyczaić?
Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?
W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?