włoska kuchnia

    włoska kuchnia

    Pesto z bazylii to sos, który najczęściej podawany jest do potraw z makaronów, w tym do spaghetti z parmezanem. Najważniejszymi składnikami sosu są bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Czasem dodatkowo użyte zostają pomidory, pietruszka, rukola, pestki słonecznika.

    1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu, ale czy kuchnia włoska może być wege? Okazuje się, że tak! Udowodniła to dziś Cristina Catese, która przygotowała włoskie przysmaki, w których nie znajdziemy ani mięsa,aąni żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego :) Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)

    Okazuje się, że Włosi coraz częściej przyjeżdżają do Polski. Odwiedzają nasz kraj nie tylko w wakacje. Niektórzy z nich postanowili osiedlić się tu na stałe. Dlaczego upodobali sobie akurat Zagłębie Dąbrowskie? Co im się tutaj podoba, a do czego ciężko jest się przyzwyczaić?

    Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?