Materiał promocyjny

Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami – wyrafinowanie na talerzu 

Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami
Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami
Kiedy pizza wydaje się zbyt oczywista, a jednak masz ochotę na coś równie kuszącego, z pomocą przychodzi pinsa – jej elegancka, starożytna kuzynka. Lżejsza, bardziej chrupiąca, a przy tym pełna wdzięku. Dziś zabierzemy ją na spacer po jesiennym sadzie, łącząc karmelizowane gruszki, chrupiące orzechy i wyrazisty sos beszamelowy z Gorgonzolą DOP. Ale zanim zanurzymy się w tym pysznym przepisie, poznajmy bliżej królową dzisiejszego stołu – Gorgonzolę DOP. 

Gorgonzola DOP – Zdrowie w każdej porcji 

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa – Gorgonzola DOP to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. Ten słynny włoski ser nie tylko dodaje potrawom wyjątkowego smaku, ale również wspiera nasze zdrowie. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, które są niezbędne do utrzymania zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. Dzięki naturalnemu procesowi dojrzewania Gorgonzola DOP zawiera także probiotyki, które wspomagają trawienie i wzmacniają mikroflorę jelitową. 

A co z kaloriami? Nie bójmy się ich aż tak bardzo! Dzięki wyrazistemu smakowi wystarczy niewielka ilość sera, aby nadać potrawom pełnię smaku. A jeśli chodzi o pleśń – nie martwcie się, to ta dobra!  

Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami 

Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami
Pinsa z beszamelem z Gorgonzolą DOP i karmelizowanymi gruszkami
Źródło: Mat. prasowe

Czas na danie, które łączy w sobie włoską tradycję z odrobiną nowoczesnego szaleństwa. Beszamel z Gorgonzolą DOP, słodkie gruszki, chrupiące orzechy i boczek to kompozycja, która na pewno skradnie wasze serca. Oto jak to zrobić! 

Składniki: 

  • 1 pinsa 
  • 2 gruszki 
  • 2-3 łyżki miodu gryczanego 
  • 100 g rukoli 
  • 40-50 g orzechów włoskich 
  • 4 plastry boczku 
  • 30 g masła 
  • 30 g mąki 
  • 300 ml mleka 
  • 70 g Gorgonzoli Dolce DOP 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie beszamelu z Gorgonzolą DOP:  W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż lekko się zarumieni (około 1-2 minuty). Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gdy sos zgęstnieje, dodaj pokruszoną Gorgonzolę DOP i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Karmelizowanie gruszek:  Gruszki obierz, pokrój na łódeczki i wrzuć na patelnię z miodem. Smaż na średnim ogniu, aż gruszki się zarumienią i delikatnie zmiękną. 

Przygotowanie boczku:  Smaż plastry boczku na suchej patelni, aż będą chrupiące. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Pieczenie pinsy:  Włóż spód pinsy do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 7 minut, aż nabierze lekko chrupiącej konsystencji. 

Łączenie składników:  Wyjmij pinsę z piekarnika, posmaruj ją sosem beszamelowym z Gorgonzolą DOP. Następnie dodaj karmelizowane gruszki, chrupiący boczek, rukolę i posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi. 

Finał:  Włóż pinsę na chwilę do piekarnika, aby wszystko się lekko podgrzało. Podawaj na ciepło – najlepiej z lampką białego wina! 

Ten przepis to prawdziwy festiwal smaków: słodycz gruszek przełamuje słony, kremowy smak beszamelu z Gorgonzolą DOP, a chrupiące dodatki nadają daniu niepowtarzalnej tekstury. To idealny pomysł na kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. I pamiętajcie – Gorgonzola DOP doda mnóstwo smaku. Czy można chcieć więcej? 

Gotujcie z miłością i bawcie się smakiem. Buon appetito! 

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości