Materiał promocyjny

Aromatyczny makaron z włoskim serem. Poznaj przepis na gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią 

Gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią
Gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią 
Gorgonzola ChNP nie ma sobie równych. Kremowa konsystencja, kuszący aromat i wyjątkowy, wyrazisty smak sprawiają, że miłośników tego sera na całym świecie nie brakuje. Nic dziwnego, że serwisy kulinarne pełne są przepisów na dania z jej udziałem. My mamy dziś dla Ciebie przepis na gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią 

Gorgonzola ChNP: ser pełen umami 

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Gorgonzola tak bardzo nam smakuje? Odpowiedź zawiera się w słowie umami. To właśnie ten smak przepełnia Gorgonzolę – z tego też powodu trudno ją z czymkolwiek pomylić. Jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że świetnie sprawdza się serwowana solo, jako przystawka, ale idealnie nadaje się też do kulinarnych eksperymentów i do najbardziej wykwintnych dań. Jej kremowa konsystencja sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto, może być głównym składnikiem, albo delikatnym uzupełnieniem, twistem w daniu.  

Kiedy podajemy ją z makaronem, najczęściej występuje w formie sosu na bazie śmietany – to jednak nie jest jedyny sposób, w jaki można przygotować aromatyczną pastę z Gorgonzolą. Sprawdź przepis na gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią 

Składniki:  

  • 500 g gnocchi ziemniaczanych, 
  • 500 g przecieru pomidorowego - passaty, 
  • 250 g ser Gorgonzola ChNP, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • oliwa z oliwek,  
  • sól i czarny pieprz, 
  • kilka liści bazylii. 

Sposób przygotowania:

Na szerokiej patelni podgrzej oliwę z oliwek z ząbkiem czosnku. Gdy czosnek będzie złoty wlej przecier pomidorowy. Dodaj sól i pieprz i pozostaw na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody, odcedź je i przelej do rondla z sosem pomidorowym.  

Dobrze wymieszaj i przelej całość do szerokiej brytfanny. Posyp gnocchi płatkami łagodnego sera Gorgonzola ChNP, przypraw oliwą i pozostaw przez 8-10 minut w piekarniku z włączoną funkcją grill. 

Po wyjęciu z piekarnika posyp danie porwanymi liśćmi bazylii, podawaj od razu. 

Materiał promocyjny
podziel się: