Gorgonzola ChNP: ser pełen umami
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Gorgonzola tak bardzo nam smakuje? Odpowiedź zawiera się w słowie umami. To właśnie ten smak przepełnia Gorgonzolę – z tego też powodu trudno ją z czymkolwiek pomylić. Jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że świetnie sprawdza się serwowana solo, jako przystawka, ale idealnie nadaje się też do kulinarnych eksperymentów i do najbardziej wykwintnych dań. Jej kremowa konsystencja sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto, może być głównym składnikiem, albo delikatnym uzupełnieniem, twistem w daniu.
Kiedy podajemy ją z makaronem, najczęściej występuje w formie sosu na bazie śmietany – to jednak nie jest jedyny sposób, w jaki można przygotować aromatyczną pastę z Gorgonzolą. Sprawdź przepis na gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią
Gnocchi au gratin z pomidorami, Gorgonzolą ChNP i bazylią
Składniki:
- 500 g gnocchi ziemniaczanych,
- 500 g przecieru pomidorowego - passaty,
- 250 g ser Gorgonzola ChNP,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i czarny pieprz,
- kilka liści bazylii.
Sposób przygotowania:
Na szerokiej patelni podgrzej oliwę z oliwek z ząbkiem czosnku. Gdy czosnek będzie złoty wlej przecier pomidorowy. Dodaj sól i pieprz i pozostaw na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody, odcedź je i przelej do rondla z sosem pomidorowym.
Dobrze wymieszaj i przelej całość do szerokiej brytfanny. Posyp gnocchi płatkami łagodnego sera Gorgonzola ChNP, przypraw oliwą i pozostaw przez 8-10 minut w piekarniku z włączoną funkcją grill.
Po wyjęciu z piekarnika posyp danie porwanymi liśćmi bazylii, podawaj od razu.