Gorgonzola ChNP: idealny składnik jesiennych dań
Wyjątkowy smak i kuszący aromat sera Gorgonzola sprawia, że ma ona wielu miłośników na całym świecie. Podajemy ją solo, na grzankach, w sosach do makaronu. Niezależnie od formy, za każdym razem smakuje równie obłędnie. Czas jednak zmienić nieco podejście i urozmaicić jesienne menu. Jej kremowość zachęca do kulinarnych eksperymentów i warto to wykorzystać.
Przystawki to oczywisty wybór, jeśli chodzi o serwowanie serów. Wiele z nas intuicyjnie podaje je właśnie przed głównym posiłkiem, żeby zaostrzyć apetyt gości. Klasycznie podajemy ją jako element deski serów, jednak pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie jest o wiele więcej.
Cebula faszerowana serem Gorgonzola ChNP na kremie z selera
Składniki:
Cebule faszerowane:
- 8 czerwonych cebul,
- 150 g sera Gorgonzola ChNP
- 150 g mielonej wołowiny,
- 30 g marchewki,
- 20 g selera naciowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 jajko,
- kilka gałązek tymianku,
- oliwa z oliwek extra virgin i ocet.
- krem z selera
Krem z selera:
- 200 g pora,
- 600 selera korzeniowego,
- 150 g ziemniaków,
- 1 jabłko,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz.
Obierz cebule i gotuj je w całości przez 20 minut w dużej ilości osolonej wody z łyżką octu. Odetnij górę i wydrąż wnętrze.
Posiekaj marchewkę, seler i czosnek, wlej kroplę oliwy na patelnię i podsmaż je. Po 3 - 4 minutach dodaj mięso i zrumień je, następnie dodaj wino i pozwól mu odparować. Dopraw mięso solą i pieprzem i odstaw do ostygnięcia, następnie dodaj jajko, listki tymianku, posiekany, wydrążony środek z gotowanych cebul i Gorgonzolę ChNP (130 g), wymieszaj.
Wypełnij nadzieniem cebulę i przełóż blachę do pieczenia, oprósz pozostałą Gorgonzolą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut lub do momentu, aż Gorgonzola będzie miękka.
Usuń zewnętrzne liście z pora, umyj go i pokrój na kawałki. Ziemniaki i seler obierz i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko pokrój na 8 części.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe