Materiał promocyjny

Szukasz pomysłu na wykwintną przystawkę z Gorgonzolą?  

Cebula faszerowana serem Gorgonzola ChNP na kremie z selera 
Cebula faszerowana serem Gorgonzola ChNP na kremie z selera 
Miłośnikom włoskich smaków z pewnością nie trzeba przedstawiać sera Gorgonzola. Wyjątkowy smak i kremowa konsystencja to jego najważniejsze cechy. Okazuje się jednak, że Gorgonzola jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa – warto więc serwować ją częściej. Jak zrobić to w kreatywny sposób? Poznaj przepis na cebulę faszerowaną serem Gorgonzola na kremie z selera.  

Gorgonzola ChNP: idealny składnik jesiennych dań

Wyjątkowy smak i kuszący aromat sera Gorgonzola sprawia, że ma ona wielu miłośników na całym świecie. Podajemy ją solo, na grzankach, w sosach do makaronu. Niezależnie od formy, za każdym razem smakuje równie obłędnie. Czas jednak zmienić nieco podejście i urozmaicić jesienne menu. Jej kremowość zachęca do kulinarnych eksperymentów i warto to wykorzystać. 

Przystawki to oczywisty wybór, jeśli chodzi o serwowanie serów. Wiele z nas intuicyjnie podaje je właśnie przed głównym posiłkiem, żeby zaostrzyć apetyt gości. Klasycznie podajemy ją jako element deski serów, jednak pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie jest o wiele więcej.  

>>Pobierz bezpłatny e-book

Cebula faszerowana serem Gorgonzola ChNP na kremie z selera 

Składniki:

Cebule faszerowane: 

  • 8 czerwonych cebul, 
  • 150 g sera Gorgonzola ChNP 
  • 150 g mielonej wołowiny, 
  • 30 g marchewki, 
  • 20 g selera naciowy, 
  • 1 ząbek czosnku,  
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,  
  • 1 jajko, 
  • kilka gałązek tymianku, 
  • oliwa z oliwek extra virgin i ocet. 
  • krem z selera 

Krem z selera:

  • 200 g pora,  
  • 600 selera korzeniowego, 
  • 150 g ziemniaków, 
  • 1 jabłko,
  • 1 litr bulionu warzywnego, 
  • sól i pieprz. 

Obierz cebule i gotuj je w całości przez 20 minut w dużej ilości osolonej wody z łyżką octu. Odetnij górę i wydrąż wnętrze.  

Posiekaj marchewkę, seler i czosnek, wlej kroplę oliwy na patelnię i podsmaż je. Po 3 - 4 minutach dodaj mięso i zrumień je, następnie dodaj wino i pozwól mu odparować. Dopraw mięso solą i pieprzem i odstaw do ostygnięcia, następnie dodaj jajko, listki tymianku, posiekany, wydrążony środek z gotowanych cebul i Gorgonzolę ChNP (130 g), wymieszaj.  

Wypełnij nadzieniem cebulę i przełóż blachę do pieczenia, oprósz pozostałą Gorgonzolą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut lub do momentu, aż Gorgonzola będzie miękka.  

Usuń zewnętrzne liście z pora, umyj go i pokrój na kawałki. Ziemniaki i seler obierz i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko pokrój na 8 części.  

Materiał promocyjny
podziel się: