Gorgonzola ChNP: idealny dodatek do deserów
To, że pełen umami ser idealnie sprawdza się w daniach głównych i przystawkach wiedzą wszyscy, którzy choć raz mieli okazję skosztować tego specjału. Grzanki, makarony, pizze – to wszystko potrawy, którym Gorgonzola nadaje nie tylko smaku, ale też wyjątkowego charakteru. Często występuje jako dodatek, którego zadaniem jest nieco podkręcić całe danie, warto jednak pamiętać o tym, że równie dobrze sprawdzi się w roli głównego bohatera. Zaskoczeniem może być to, że znakomicie odnajduje się w deserowych propozycjach, także w towarzystwie dodatków, z którymi w pierwszej chwili trudno byłoby ją połączyć. Mus z serema Gorgonzola ChNP, karmelową kruszonką z orzechów i czerwonymi owocami? To brzmi pysznie.
Mus z serem Gorgonzola ChNP, karmelową kruszonką z orzechów i czerwonymi owocami
Składniki:
- 300 g sera Gorgonzola ChNP,
- 150 g serka mascarpone,
- 1 łyżeczka miodu,
- 80 g porzeczek,
- 80 g malin,
- 50 g orzechów włoskich,
- 5 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotowania zaczynamy od karmelowej kruszonki: rozpuść cukier na nieprzywierającej patelni, kiedy zabarwi się na kolor bursztynowy, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Kiedy wszystkie orzechy będą już pokryte karmelem przełóż masę na papier do pieczenia, a kiedy masa zastygnie - pokrusz ją na spore kawałki.
W misce rozdrobnij ser Gorgonzola ChNP, dodaj serek mascarpone i miód. Mieszaj aż do otrzymania jednolitej masy. Przełóż mus do niskiej szklanki i udekoruj kruszonką karmelową z orzechami oraz czerwonymi owocami.