Materiał promocyjny

Pyszny deser z włoskim serem? TAK! Mus z serem Gorgonzola to będzie hit tej jesieni 

Mus z serem Gorgonzola ChNP, karmelową kruszonką z orzechów i czerwonymi owocami 
O zaletach Gorgonzoli nie trzeba z pewnością mówić jej miłośnikom. Uwielbiamy ją w najprostszych przystawkach i najbardziej wyrafinowanych daniach. Jest pyszna, rozpływa się w ustach i swoim smakiem potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Czy jednak zdajesz sobie sprawę, że równie dobrze, jak w wytrawnych przepisach sprawdza się w deserach?  

Gorgonzola ChNP: idealny dodatek do deserów 

To, że pełen umami ser idealnie sprawdza się w daniach głównych i przystawkach wiedzą wszyscy, którzy choć raz mieli okazję skosztować tego specjału. Grzanki, makarony, pizze – to wszystko potrawy, którym Gorgonzola nadaje nie tylko smaku, ale też wyjątkowego charakteru. Często występuje jako dodatek, którego zadaniem jest nieco podkręcić całe danie, warto jednak pamiętać o tym, że równie dobrze sprawdzi się w roli głównego bohatera.  Zaskoczeniem może być to, że znakomicie odnajduje się w deserowych propozycjach, także w towarzystwie dodatków, z którymi w pierwszej chwili trudno byłoby ją połączyć. Mus z serema Gorgonzola ChNP, karmelową kruszonką z orzechów i czerwonymi owocami? To brzmi pysznie. 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Mus z serem Gorgonzola ChNP, karmelową kruszonką z orzechów i czerwonymi owocami 

Składniki:  

  • 300 g sera Gorgonzola ChNP, 
    • 150 g serka mascarpone, 
      • 1 łyżeczka miodu, 
        • 80 g porzeczek, 
          • 80 g malin, 
            • 50 g orzechów włoskich, 
              • 5 łyżek cukru. 

                Sposób przygotowania: 

                Przygotowania zaczynamy od karmelowej kruszonki: rozpuść cukier na nieprzywierającej patelni, kiedy zabarwi się na kolor bursztynowy, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Kiedy wszystkie orzechy będą już pokryte karmelem przełóż masę na papier do pieczenia, a kiedy masa zastygnie - pokrusz ją na spore kawałki. 

                W misce rozdrobnij ser Gorgonzola ChNP, dodaj serek mascarpone i miód. Mieszaj aż do otrzymania jednolitej masy. Przełóż mus do niskiej szklanki i udekoruj kruszonką karmelową z orzechami oraz czerwonymi owocami.  

                Aktualnie czytasz: Pyszny deser z włoskim serem? TAK! Mus z serem Gorgonzola to będzie hit tej jesieni 
                Materiał promocyjny
                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana