kuchnia włoska

    kuchnia włoska

    Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

    Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

    Oryginalne spaghetti carbonara przywędrowało do nas z Italii. Jest to bardzo sycące i aromatyczne, a przy tym niezwykle tanie danie. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil Połączenie makaronu, jajek, boczku i sera rozpieszcza kubki smakowe. Dzięki swojej kremowej konsystencji sos carbonara może być zaliczany do tzw. comfort food, czyli dań, które są pocieszycielami w ponure dni. Światowy Dzień Carbonary obchodzony jest 6 kwietnia.

    "Włoska podróż pełna smaków" to wyjątkowa produkcja discovery+ Originals, którą pokochają wszyscy wielbiciele kuchni z tamtego rejonu świata i życia pełnego kulinarnych emocji. Giada De Laurentiis i Bobby Flay wyruszyli w miesięczną podróż po Rzymie i Toskanii przedstawiając widzom swoje ulubione restauracje, potrawy, a także odkrywając smaki, których wcześniej nie znali. Kulinarną serię możesz zobaczyć w Playerze.

    Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodziła dziś Cristina Catese. Włoszka będzie nam przybliżać włoskie smaki co poniedziałek. Dziś Cristina proponuje focaccine, orecchette z kremem z cukinii, krewetkami i tymiankiem, a na deser ciasto brzoskwiniowe.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Cristiny Catese, serwujemy Wam włoską kuchnię na poprawę nastroju i poniedziałkową chandrę. Skorzystajcie z przepisów Cristiny na: zapiekankę z bakłażanów, tortelloni z kalafiorem, zmienikami i anchois oraz babeczki babci z jabłkiem i cynamonem. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Bartka Kieżuna, który przygotował potrawy kuchni włoskiej. Na naszym stole pojawiła się pasta at limone, insalata di finocchio, a na deser biscotti al limone. Smacznego!

    Razem ćwiczą i razem gotują. W kuchni Dzień Dobry TVN Mariola Bojarska-Ferenc i jej syn Aleksander Ferenc na ruszt wrzucili kuchnię włoską i przygotowali: cielęcinę w sosie z tuńczyka, jagnięcinę z sycylijskim pesto, makaron z pomidorami dla zabieganych, pulpeciki Babci Lorenzo i śniadaniowe pomidorki nadziewane.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy rodowitą Rzymiankę i blogerkę kulinarną Cristinę Catese. Przygotowała dla nas same pyszności: kolorową sałatkę włoską i rotolo di frittata. Palce lizać!

    Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!

    Jak smakuje gorący włoski wieczór? Mikołaj Rey spotkał się z Włochem z krwi i kości Emanuelem Liacim aby to sprawdzić. Jak nauczyciel języka włoskiego trafił 17 lat temu do Polski? Gdzie jest jego prawdziwy dom? I co ugotowali razem z Mikołajem?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stermach i Paweł Gradowski z Masterchefa zajęli się truflami. Z czym podać tak wyjątkowy i drogi specjał aby wydobyć jego niezwykły smak? Oczywiście z czymś prostym. W garnkach pojawiły się włoskie kluski z ziemniaków, czyli gnocchi. Czym różnią się od polskich kopytek?

    Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!

    Charles Daigneault udowodnił, że połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej jest możliwe. W Dzień Dobry TVN przygotował sataye z kurczaka z sosem orzechowym, a na deser tiramisu po tajsku.

    Papardelle, lasagne i fritatta czyli kuchnia włoska! Swoje popisowe dania, z niewielką pomocą Piotra Kucharskiego, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Wojciech Brzozowski. Pycha!

    Mafijne klopsiki, tiramisu, krewetki i bruschetty - czyli prawdziwie włoskie smaki w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował: Tomek Woźniak