kuchnia włoska

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała niesamowite dania kuchni włoskiej. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić makaron spaghettoni z kremem z pieczonej papryki o serem Pecorino Romano. 

    Muzyczno-włoskie inspiracje na talerzu w wykonaniu Cristiny Catese. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni. 

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała dania kuchni włoskiej inspirowane utworami muzycznymi słonecznej Italii. Sprawdź jej przepis na pyszny krem kawowy - idealny deser na podwieczorek. 

    W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły winogrona. Owoce te zbierane są od połowy sierpnia do połowy października. Z tej okazji Bartek Boratyn przygotował przepyszne dania z wykorzystaniem winogron. Sprawdź, jak zrobić Tora Belina, czyli włoskie ciasto z winogronami.

    Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.

    Erbazzone to włoskie ciasto szpinakowe wykonane z dwóch płatów ciasta i nadziewane aromatycznym farszem. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich dla wegan pokazała, jak przygotować to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się włoskim przysmakiem. 

    Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.

    Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. 

    Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także pyszne jedzenie. Matteo Brunetti zdradził nam przepisy na wyjątkowe spaghetti, Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście i truskawkowe Tiramisù.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce, a także finalista 6. edycji MasterChefa, zaprezentował swoje sposoby na ogórka i cukinię. Sprawdź jego przepis na makaron w gazpacho. 

    Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na świecie. Jest integralną, powszechnie rozpoznawalną częścią bogatej, włoskiej kultury. Choć niemal każdy zna pizzę, spaghetti, risotto czy tiramisu, to smaki słonecznej Italii potrafią zaskoczyć. Tym bardziej, że włoska kuchnia to coś więcej niż samo jedzenie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała kilka wykwintnych, pysznych dań. Co ciekawe, ich sekretnym składnikiem jest dobrej jakości woda. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisów spaghetti z atramentem z kałamarnicy, tartę ze świeżymi figami oraz arancine z sosem grzybowym. 

    Od maja do września jest sezon grillowy, ale też na tzw. garden party. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował pyszne, włoskie dania w sam raz na tę okazję. Sprawdź, jak przygotować Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią.

    Focaccia to włoski, płaski chlebek, który idealnie sprawdzi się jako przekąska, zwłaszcza na garden party. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował wielosmakowe focaccie. Sprawdź, jak je przygotować w trzech wersjach smakowych. 

    Tort Paesana to włoskie danie przygotowane z czerstwego chleba. Świetnie się sprawdzi na szybką przekąskę na garden party lub wiosenny piknik. Sprawdź, jak przygotować to danie, które przygotował Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN. 

    Wiosna to czas na nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne, włoskie dania z ich wykorzystaniem przygotowała Marieta Marecka. Jak zrobić szybki makaron z nowalijkami? Sprawdź prosty przepis.

    6 kwietnia we Włoszech i na świecie obchodzony jest Dzień Carbonary. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce przygotował pyszne dania z carbonarą. Sprawdź jego przepis na Spaghetti alla carbonara pistacjowa. 

    Matteo Brunetti to finalista 6. edycji MasterChefa oraz ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Z okazji Dnia Carbonary zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje wariacje na temat tego dania. Sprawdź przepis na risotto alla carbonara. 

    Carbonara to jedna z najbardziej lubianych włoskich potraw. W Dzień Carbonary w kuchni Dzień Dobry TVN gości Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Sprawdź jego autorski przepis na pyszne gnocchi alla Carbonara. 

    Typowym wiosennym daniem z Wenecji Euganejskiej jest tisi e bisi, czyli risotto z groszkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała, jak przygotować pyszne risotto z fenkułem i groszkiem, prostu z kuchni włoskiej. Sprawdź, jak je ugotować. 

    Sekret pysznej kuchni włoskiej tkwi w świeżych i idealnie skomponowanych przyprawach. O tej porze roku gospodynie sięgają po pierwsze nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała tartę z ricottą, cukinią i szpinakiem. Sprawdź jej przepis. 

    W tradycyjnej kuchni włoskiej w marcu pojawiają się już pierwsze warzywa. To dzięki nim i świeżym przyprawom dania są tak pyszne i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała przepis na zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem. Sprawdź, jak je zrobić. 

    "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".

    Ananas króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Matteo Brunetti przyrządził ciasto odwrócone z ananasem i karmelem, sałatkę z ananasem, krewetki w ananasie, włoski plumcake ananasowy oraz ananasa grillowanego z szynką. Wypróbuj przepisy finalisty 6. edycji MasterChefa.

    9 lutego to niewątpliwie wyjątkowe święto wszystkich fanów kuchni włoskiej, choć z pewnością nie brakuje takich, którzy Międzynarodowy Dzień Pizzy świętowaliby codziennie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami na to królewskie danie (w końcu, według legendy pizza Margherita została przygotowana po raz pierwszy dla królowej

    Jedzenie nie zastąpi terapii, ale bez wątpienia wpływa na nasze samopoczucie i pozwala łagodzić mniejsze kryzysy. Przepisy Cristiny Catese na wytrawny pasztet z bakłażana i słodkie banoffee sprawdzą się idealnie, jako remedium na zły humor.

    Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

    Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?

    Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

    Ciabatta to pieczywo o wielu twarzach. Może być lekkie z chrupiącą skórką lub ciężkie i sycące. Bułka ciabatta jest dostępna niemal w każdym markecie, istnieje jednak możliwość przygotowania jej samodzielnie.