Wyrusz w kulinarną podróż do Neapolu i Barcelony z Bartkiem Kieżunem

Bartek Kieżun w kuchni Dzień Dobry TVN
Neapol i Barcelona na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bartek Kieżun w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dla nas dania z Neapolu i Barcelony, aby przypomnieć nam smak wakacji albo może niektórych zachęcić do podróży nie tylko kulinarnych.

Poznajcie przepisy na mozzarella in carozza, melanzane a funghetto, patatas bravas oraz coca de forner, czyli coca piekarza.

Mozzarella in carozza

Mozzarella in carozza
Mozzarella in carozza
Mozzarella in carozza
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g mozzarelli di bufala,
  • 8 kromek pszennego chleba,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • jajko "zerówka",
  • 120 ml mleka,
  • sól,
  • 75 g mąki,
  • 75 g bułki tartej,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mozzarellę kroimy w niezbyt cienkie plasterki, wkładamy między kromki chleba i doprawiamy szczyptą pieprzu. Jajko rozkłócamy w mleku ze szczyptą soli. Mąkę wysypujemy na płaski talerz. Obtaczamy kanapki z mozzarellą w mące wymieszanej z bułką tartą, potem w jajku z mlekiem i znów w mące z bułką i smażymy na oliwie, nie oszczędzając tej ostatniej. Gdy kanapki zrobią się złote z jednej strony, obsmażamy je z drugiej. Podajemy gorące.

Melanzane a funghetto

Melanzane a funghetto
Melanzane a funghetto
Melanzane a funghetto
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 4 osób:

  • 2 nieduże bakłażany,
  • 100 ml oliwy extra vergine,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g pomidorów koktajlowych (żółte pomidory odmiany datterini będą boskie),
  • sól,
  • pieprz (świetnie pasuje różowy, choć nie wiem, czy neapolitańczycy by się ze mną zgodzili),
  • garść liści bazylii.

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na naprawdę gorącą wrzucamy bakłażany. Od razu zaczynamy potrząsać patelnią, by warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smażymy je na złoto, do miękkości, często podrzucając bakłażany na patelni. Tylko w ten sposób staną się miękkie i smaczne. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię czosnek pokrojony w plasterki i pomidory przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach mulignane afuntiello jest gotowe. Dla podkręcenia smaku posypujemy je liśćmi bazylii.

Patatas bravas

Patatas bravas
Patatas bravas
Patatas bravas
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 3 osób:

  • 600 g obranych ziemniaków,
  • 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia.

Składniki na sos:

  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 1/2 łyżki mąki,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki myjemy i osuszamy. Wbijając nóż w warzywa, odłamujemy nieregularne kawałki, starając się, by miały podobny rozmiar. Pół litra leju rozgrzewamy w głębokiej patelni. Delikatnie zsuwamy ziemniaki do oleju i dusimy do miękkości, raz czy dwa mieszając w garnku. Gotowe powinny być lekko złote.

Aby przygotować sos, siekamy drobno cebulę i czosnek. Przesmażamy warzywa na oliwie, a kiedy się zeszklą, dodajemy wszystkie trzy rodzaje papryki. Gdyby w patelni zrobiło się za sucho, można dodać nieco oliwy. Na niedużym ogniu smażymy całość przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy bulion i cały czas mieszając, czekamy aż całość zawrze. Gorący sos przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładko.

Gorące ziemniaki odsączamy z nadmiaru oleju, polewamy sosem i od razu stawiamy na stole.

Coca de forner, czyli coca piekarza

Coca de forner, czyli coca piekarza
Coca de forner, czyli coca piekarza
Coca de forner, czyli coca piekarza
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 120 g wody,
  • 25 g oliwa extra vergine,
  • 5 g soli,
  • 3,5 g suchych drożdży.

Dodatkowo:

  • oliwa extra vergine,
  • likier anyżowy,
  • cukier do posypania,
  • orzeszki piniowe.

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i drożdże. Mieszamy. Rozgarniamy na boki, robiąc pośrodku zagłębienie. Wlewamy w nie wodę i oliwę. Delikatnie od środka wyrabiamy ciasto.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyrabiamy dalej i tam przez minimum dziesięć minut. Powstanie luźne ciasto! Odstawiamy je do wyrastania na godzinę.

Po tym czasie dzielimy na trzy części. Z każdej z nich formujemy podłużny płaski placek. Wałkujemy solidnie. Układamy cocę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Obok układamy pozostałe dwa placki. Wszystkie naciskamy palcami, by je dodatków spłaszczyć.

Mieszamy 40 g cukru z 20 ml anyżówki. Kady z placków smarujemy potężną ilością likieru z cukrem, posypujemy orzeszkami i cukrem i skrapiamy oliwą, a następnie pieczemy w 220 stopniach przez mniej więcej dwadzieścia minut, obserwując, czy likier nie karmelizuje się za bardzo i nie przypala. A następnie wcinamy bez wahania, wspominając genialnego wynalazcę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości