Poznajcie przepisy na mozzarella in carozza, melanzane a funghetto, patatas bravas oraz coca de forner, czyli coca piekarza.
Mozzarella in carozza
Składniki dla 4 osób:
- 300 g mozzarelli di bufala,
- 8 kromek pszennego chleba,
- pieprz świeżo zmielony,
- jajko "zerówka",
- 120 ml mleka,
- sól,
- 75 g mąki,
- 75 g bułki tartej,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mozzarellę kroimy w niezbyt cienkie plasterki, wkładamy między kromki chleba i doprawiamy szczyptą pieprzu. Jajko rozkłócamy w mleku ze szczyptą soli. Mąkę wysypujemy na płaski talerz. Obtaczamy kanapki z mozzarellą w mące wymieszanej z bułką tartą, potem w jajku z mlekiem i znów w mące z bułką i smażymy na oliwie, nie oszczędzając tej ostatniej. Gdy kanapki zrobią się złote z jednej strony, obsmażamy je z drugiej. Podajemy gorące.
Melanzane a funghetto
Składniki dla 4 osób:
- 2 nieduże bakłażany,
- 100 ml oliwy extra vergine,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g pomidorów koktajlowych (żółte pomidory odmiany datterini będą boskie),
- sól,
- pieprz (świetnie pasuje różowy, choć nie wiem, czy neapolitańczycy by się ze mną zgodzili),
- garść liści bazylii.
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na naprawdę gorącą wrzucamy bakłażany. Od razu zaczynamy potrząsać patelnią, by warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smażymy je na złoto, do miękkości, często podrzucając bakłażany na patelni. Tylko w ten sposób staną się miękkie i smaczne. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię czosnek pokrojony w plasterki i pomidory przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach mulignane afuntiello jest gotowe. Dla podkręcenia smaku posypujemy je liśćmi bazylii.
Patatas bravas
Składniki dla 3 osób:
- 600 g obranych ziemniaków,
- 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia.
Składniki na sos:
- 50 ml oliwy extra vergine,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 1 1/2 łyżki mąki,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- sól.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki myjemy i osuszamy. Wbijając nóż w warzywa, odłamujemy nieregularne kawałki, starając się, by miały podobny rozmiar. Pół litra leju rozgrzewamy w głębokiej patelni. Delikatnie zsuwamy ziemniaki do oleju i dusimy do miękkości, raz czy dwa mieszając w garnku. Gotowe powinny być lekko złote.
Aby przygotować sos, siekamy drobno cebulę i czosnek. Przesmażamy warzywa na oliwie, a kiedy się zeszklą, dodajemy wszystkie trzy rodzaje papryki. Gdyby w patelni zrobiło się za sucho, można dodać nieco oliwy. Na niedużym ogniu smażymy całość przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy bulion i cały czas mieszając, czekamy aż całość zawrze. Gorący sos przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładko.
Gorące ziemniaki odsączamy z nadmiaru oleju, polewamy sosem i od razu stawiamy na stole.
Coca de forner, czyli coca piekarza
Składniki:
- 250 g mąki tortowej,
- 120 g wody,
- 25 g oliwa extra vergine,
- 5 g soli,
- 3,5 g suchych drożdży.
Dodatkowo:
- oliwa extra vergine,
- likier anyżowy,
- cukier do posypania,
- orzeszki piniowe.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i drożdże. Mieszamy. Rozgarniamy na boki, robiąc pośrodku zagłębienie. Wlewamy w nie wodę i oliwę. Delikatnie od środka wyrabiamy ciasto.
Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyrabiamy dalej i tam przez minimum dziesięć minut. Powstanie luźne ciasto! Odstawiamy je do wyrastania na godzinę.
Po tym czasie dzielimy na trzy części. Z każdej z nich formujemy podłużny płaski placek. Wałkujemy solidnie. Układamy cocę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Obok układamy pozostałe dwa placki. Wszystkie naciskamy palcami, by je dodatków spłaszczyć.
Mieszamy 40 g cukru z 20 ml anyżówki. Kady z placków smarujemy potężną ilością likieru z cukrem, posypujemy orzeszkami i cukrem i skrapiamy oliwą, a następnie pieczemy w 220 stopniach przez mniej więcej dwadzieścia minut, obserwując, czy likier nie karmelizuje się za bardzo i nie przypala. A następnie wcinamy bez wahania, wspominając genialnego wynalazcę.
Zobacz także:
- Zero waste po włosku. Przepisy, które zapobiegną marnowaniu jedzenia
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Kulinarna podróż przez Hiszpanię. Wypróbuj dania zaproponowane przez Adriana Stojewskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN