Jak smakuje Barcelona? Poznaj hiszpańskie miasto od kuchni. "Nikogo nie było stać na pełnowymiarowy talerz"

Jak smakuje Barcelona? Poznaj hiszpańskie miasto od kuchni. "Nikogo nie było stać na pełnowymiarowy talerz"
Barcelona od kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Barcelona jest jednym z najsłynniejszych hiszpańskich miast, do którego chętnie przyjeżdżają turyści. Bartek Kieżun, podróżnik, kucharz i autor książek zachęca jednak, by nieco zboczyć z głównych szlaków i odkryć nowe zakamarki katalońskiej metropolii, gdzie można pysznie zjeść i zobaczyć, jak naprawdę żyją mieszkańcy. Zobacz wideo.
Kluczowe fakty:
  • Bartek Kieżun poleca odkrywanie mniej znanych zakątków Barcelony, z dala od typowych atrakcji turystycznych.
  • Podróżnik miał okazję spróbować wielu lokalnych potraw. Co najbardziej przypadło mu do gustu?
  • Poznaj historię hiszpańskich tapas. Na ich temat powstało wiele legend.

Barcelona od kuchni

Zdaniem Bartka Kieżuna w Barcelonie jest wiele ciekawych miejsc i nie są to jedynie okolice La Rambli czy świątyni Sagrada Familia. Warto się oddalić od najpopularniejszych atrakcji miasta, by zobaczyć to mniej znane oblicze.

- Po pierwsze nie ma tam turystów, ceny są dużo niższe, zwłaszcza niż przy Rambli. Barcelona ma niejedno oblicze i ja polecam to drugie, nie to najbardziej oczywiste. (...) Kiedy byłem w szkole kulinarnej w Barcelonie i gotowaliśmy tam wszyscy razem paellę, to zapytałem, gdzie mam iść po szkole? Usłyszałem, że mam iść do dzielnicy Gràcia, bo tam będzie najfajniej, bo tam jest barcelońska rumba i takie prawdziwe barcelońskie życie. To absolutnie wspaniałe miejsce, takie, w którym się toczy zupełnie zwykłe życie. Ludzie siedzą, jedzą, rozmawiają, robią zakupy oraz dobre rzeczy do jedzenia - mówił podróżnik.

Bartek miał okazję zasmakować wiele pyszności serwowanych w Barcelonie. Poleca spróbować cocę, czyli specjalne katalońskie pieczywo.

- Jest to rodzaj płaskiego pieczywa, płaskiego chleba. (...) Coca może być na drożdżach, na zakwasie, na proszku do pieczenia. Może być na słodko i na wytrawnie - wskazał kucharz.

Przysmaki prosto z Barcelony

W Hiszpanii bardzo popularne są tapas. Skąd wzięła się kultura jedzenia przekąsek?

- Opowieści jest mnóstwo. Legenda goni legendę. Jedna z nich przywołuje króla średniowiecznego, który ponoć miał problemy z brzuchem i lekarze mu zalecili takie malutkie porcje jedzenia, popijane malutkimi porcjami wina. Ponoć wyzdrowiał. I w ten sposób tapasy weszły do kultury hiszpańskiej. Druga opowieść, jesteśmy na początku XX wieku. Król dostaje kieliszek wina. Ten, który mu ten kieliszek podał, tak patrzy i jest przerażony, bo wiał wiatr z piaskiem. Szybko wziął plasterek szynki i położył na kieliszek, żeby piasek nie wpadł do środka. No i to jest druga opowieść o tych niewielkich porcjach. A trzecia wydaje mi się najbardziej prawdziwa. Niestety jest związana z dyktaturą w Hiszpanii i małą zawartością w portfelu. Wychodziło się do knajpy i co można było zjeść? Nikogo nie było stać na ten pełnowymiarowy talerz - powiedział Kieżun.

Jakie śniadania najczęściej jedzą Katalończycy?

- Jedzą słodkie śniadanie rano, bo tak naprawdę celebrują kolację. Kolacja jest duża, a rano, rzeczywiście masz raczej miejsce na filiżankę kawy i coś słodkiego - stwierdził Bartek.

Całą rozmowę znajdziesz w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości