Kucharz przyrządził:
- Tumbet Mallorquin, czyli majorkański klasyk robiony z warzyw i ziół typowych dla ogrodów Majorki, najpierw smażonych na oliwie extra virgin, a następnie zapiekanych wraz z sosem pomidorowym.
- Flan de huevo, czyli hiszpański pieczony deser z jajek i mleka, delikatny, kremowy i otulony złocistym karmelem.
- Flamenquin, czyli soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz andaluzyjskie roladki, nadziewane długodojrzewającą szynką Serrano i serem owczym.
Przepisy poniżej.
Tumbet Mallorquin
Składniki na 4 porcje:
- średniej wielkości bakłażan,
- średnia cukinia,
- 2 ziemniaki,
- czerwona papryka,
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 0,5 l oliwy extra virgin,
- odrobina mąki z ciecierzycy,
- szczypta oregano,
- sól morska,
- pieprz,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy extra virgin, wystarczającą do pokrycia warzyw, które będziemy konfitować. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i dodajemy na patelnię, wraz z 2 ząbkami czosnku (nieobranymi). Całość konfitujemy. Gdy ziemniaki się zezłocą, wyjmujemy je wraz z czosnkiem z patelni i odsączamy nadmiar oliwy przy pomocy papierowych ręczników, a następnie solimy. Cukinię kroimy w plastry i umieszczamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy ziemniaki z czosnkiem. Gdy cukinia będzie złocista, zdejmujemy ją z patelni, odsączamy i solimy. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na chwilę, aby pozbyć się goryczki. Następnie plastry posypujemy mąką i smażymy na poprzednio używanej patelni. Tak samo postępujemy z papryką i cebulą - kroimy je w paski i smażymy.
Sos: Aby przygotować sos pomidorowy, na patelni umieszczamy odrobinę oliwy extra virgin, podsmażamy na niej posiekaną drobno małą cebulę i jeden ząbek czosnku, a gdy się zarumienią, dodajemy starte pomidory. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, cukrem, liściem laurowym i oregano, po czym redukujemy sos.
W glinianym naczyniu układamy kolejno cienką warstwę sosu pomidorowego, ziemniaki, cukinię, bakłażan, a na nich paprykę wraz z cebulą. Całość polewamy sosem pomidorowym. Tumbet możemy teraz zapiec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) przez około 20 minut w 200 stopni.
Rada: Aby przyspieszyć proces smażenia warzyw, można wykorzystać dodatkową patelnię.
Flan de huevo
Składniki a 6 porcji:
- 500 ml mleka,
- 4 jajka L,
- 100 g cukru laska wanilii,
- 80 g cukru,
- łyżka wody.
Przygotowanie:
Do małego rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier wraz z wodą i podgrzewamy na dużym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Podczas podgrzewania nie mieszamy składników, poruszając jedynie rondelkiem w przód i w tył. Trzymamy rondelek na ogniu, aż karmel będzie ciemny, po czym rozkładamy go do 6 foremek. Mleko wlewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem wydobywamy nasiona - wrzucamy je do mleka razem z cukrem.
Chwilę przed zagotowaniem ściągamy mleko z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy do nich mleko. Potem mieszamy, delikatnie ubijając, nie tworząc przy tym piany. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej kokilek z karmelem na dnie. Flan pieczemy w 150 stopniach w kąpieli wodnej, przez około 40 minut. Po tym czasie studzimy w temperaturze pokojowej i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu flan wyjmujemy z foremki, odwracając ją do góry nogami na talerz. Dzięki temu karmel wypłynie na wierzch deseru.
Flamenquin
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (około 400-500g),
- 8 plastrów szynki Serrano,
- 8 plastrów sera owczego, np. Manchego,
- jajko,
- mąka pszenna do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- sól i pieprz,
- oliwa extra virgin.
Przygotowanie:
Polędwiczki rozbijamy młotkiem i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zależy nam na tym, aby je nieco rozciągnąć. Na każdej z polędwiczek układamy 2 plastry szynki serrano oraz sera. Następnie zaczynamy zwijać, bardzo ciasno, aby mięso nie rozpadło się podczas smażenia. Później obtaczamy każdą polędwiczkę w mące, a następnie roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej (pamiętamy o końcach, aby ser nie wypłynął podczas smażenia). Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy extra virgin (do 175-180 stopni). Mięso smażymy z obu stron, aż stanie się złociste, po czym odsączamy na kratce. Serwujemy z patatas fritas, czyli smażonymi ziemniaczkami.
Zobacz także:
- Wypróbuj eksperymentalne dania prosto ze słonecznej Hiszpanii. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej
- Salmorejo cordobes, czyli zimna zupa pomidorowa. Jak przygotować to słynne danie?
- Piquillo rellenos de queso de cabra, czyli papryczki faszerowane kozim serem prosto z kuchni hiszpańskiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Adrian Strojewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News