Kulinarna podróż przez Hiszpanię. Wypróbuj dania zaproponowane przez Adriana Stojewskiego

Kulinarna podróż przez Hiszpanię. Wypróbuj dania zaproponowane przez Adriana Strojewskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Hiszpańskie akcenty w wiosennej kuchni
Hiszpańskie akcenty w wiosennej kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy wiesz, że kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i tapas? Każdy region Hiszpanii ma swoje własne kulinarne skarby. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski zabrał nas w smakowitą podróż po różnych zakątkach tego kraju, prezentując przepisy, które oddają ducha lokalnych tradycji i różnorodność tej niezwykle barwnej kuchni.

Kucharz przyrządził:

  • Tumbet Mallorquin, czyli majorkański klasyk robiony z warzyw i ziół typowych dla ogrodów Majorki, najpierw smażonych na oliwie extra virgin, a następnie zapiekanych wraz z sosem pomidorowym. 
  • Flan de huevo, czyli hiszpański pieczony deser z jajek i mleka, delikatny, kremowy i otulony złocistym karmelem. 
  • Flamenquin, czyli soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz andaluzyjskie roladki, nadziewane długodojrzewającą szynką Serrano i serem owczym.

 Przepisy poniżej.

Tumbet Mallorquin

Składniki na 4 porcje:

  • średniej wielkości bakłażan,
  • średnia cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • czerwona papryka,
  • 400 g dojrzałych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 0,5 l oliwy extra virgin,
  • odrobina mąki z ciecierzycy,
  • szczypta oregano,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy extra virgin, wystarczającą do pokrycia warzyw, które będziemy konfitować. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i dodajemy na patelnię, wraz z 2 ząbkami czosnku (nieobranymi). Całość konfitujemy. Gdy ziemniaki się zezłocą, wyjmujemy je wraz z czosnkiem z patelni i odsączamy nadmiar oliwy przy pomocy papierowych ręczników, a następnie solimy. Cukinię kroimy w plastry i umieszczamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy ziemniaki z czosnkiem. Gdy cukinia będzie złocista, zdejmujemy ją z patelni, odsączamy i solimy. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na chwilę, aby pozbyć się goryczki. Następnie plastry posypujemy mąką i smażymy na poprzednio używanej patelni. Tak samo postępujemy z papryką i cebulą - kroimy je w paski i smażymy.

Sos: Aby przygotować sos pomidorowy, na patelni umieszczamy odrobinę oliwy extra virgin, podsmażamy na niej posiekaną drobno małą cebulę i jeden ząbek czosnku, a gdy się zarumienią, dodajemy starte pomidory. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, cukrem, liściem laurowym i oregano, po czym redukujemy sos.

W glinianym naczyniu układamy kolejno cienką warstwę sosu pomidorowego, ziemniaki, cukinię, bakłażan, a na nich paprykę wraz z cebulą. Całość polewamy sosem pomidorowym. Tumbet możemy teraz zapiec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) przez około 20 minut w 200 stopni.

Rada: Aby przyspieszyć proces smażenia warzyw, można wykorzystać dodatkową patelnię.

Flan de huevo

Flan de huevo
Flan de huevo
Flan de huevo
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki a 6 porcji:

  • 500 ml mleka,
  • 4 jajka L,
  • 100 g cukru laska wanilii,
  • 80 g cukru,
  • łyżka wody.
Kawałki Flan de huevo
Kawałki Flan de huevo
Kawałki Flan de huevo
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Do małego rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier wraz z wodą i podgrzewamy na dużym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Podczas podgrzewania nie mieszamy składników, poruszając jedynie rondelkiem w przód i w tył. Trzymamy rondelek na ogniu, aż karmel będzie ciemny, po czym rozkładamy go do 6 foremek. Mleko wlewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem wydobywamy nasiona - wrzucamy je do mleka razem z cukrem.

Chwilę przed zagotowaniem ściągamy mleko z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy do nich mleko. Potem mieszamy, delikatnie ubijając, nie tworząc przy tym piany. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej kokilek z karmelem na dnie. Flan pieczemy w 150 stopniach w kąpieli wodnej, przez około 40 minut. Po tym czasie studzimy w temperaturze pokojowej i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu flan wyjmujemy z foremki, odwracając ją do góry nogami na talerz. Dzięki temu karmel wypłynie na wierzch deseru.

Deser Flan de huevo
Deser Flan de huevo
Deser Flan de huevo
Źródło: Michał Woźniak/East News

Flamenquin

Flamenquin
Flamenquin
Flamenquin
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (około 400-500g),
  • 8 plastrów szynki Serrano,
  • 8 plastrów sera owczego, np. Manchego,
  • jajko,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz,
  • oliwa extra virgin.

Przygotowanie:

Polędwiczki rozbijamy młotkiem i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zależy nam na tym, aby je nieco rozciągnąć. Na każdej z polędwiczek układamy 2 plastry szynki serrano oraz sera. Następnie zaczynamy zwijać, bardzo ciasno, aby mięso nie rozpadło się podczas smażenia. Później obtaczamy każdą polędwiczkę w mące, a następnie roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej (pamiętamy o końcach, aby ser nie wypłynął podczas smażenia). Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy extra virgin (do 175-180 stopni). Mięso smażymy z obu stron, aż stanie się złociste, po czym odsączamy na kratce. Serwujemy z patatas fritas, czyli smażonymi ziemniaczkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości