Piquillo rellenos de queso de cabra, czyli papryczki faszerowane kozim serem prosto z kuchni hiszpańskiej

Papryka Carolina Reaper
Papryka Carolina Reaper
Źródło: Piotr Krzeslak/Getty Images
Piquillo rellenos de queso de cabra to w dosłownym tłumaczeniu papryczki piquillo faszerowane serem kozim. To danie to esencja jesieni w kuchni hiszpańskiej. W Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak zrobić. Sprawdź przepis.

Piquillo rellenos de queso de cabra - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 16 papryk piquillo
    • 250 gramów miękkiego koziego sera
      • 50 ml śmietany
        • 1 szczypior
          • 1 szalotka
            • 1 łyżka świeżej pietruszki
              • sok z 1/3 cytryny
                • oliwa z oliwek

                  Sposób przygotowania piquillo rellenos de queso de cabra

                  1. Odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne.
                    1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz papryki przez 15 minut.
                      1. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek oraz szalotkę. Umyty szczypiorek dobrze osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
                        1. W misce połącz ser z szalotką, czosnkiem, szczypiorkiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
                          1. Dodaj sok z cytryny.
                            1. Ostudzoną paprykę napełnij paprykę kozim serem i piecz ponownie przez 5 minut.
                              1. Umieść paprykę na talerzu i polej mieszanką oliwy z oliwek połączonej ze świeżą pietruszkę.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Adrian Stojewski

                                Źródło zdjęcia głównego: Piotr Krzeslak/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana