Piquillo rellenos de queso de cabra, czyli papryczki faszerowane kozim serem prosto z kuchni hiszpańskiej

Papryka Carolina Reaper
Papryka Carolina Reaper
Źródło: Piotr Krzeslak/Getty Images
Piquillo rellenos de queso de cabra to w dosłownym tłumaczeniu papryczki piquillo faszerowane serem kozim. To danie to esencja jesieni w kuchni hiszpańskiej. W Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak zrobić. Sprawdź przepis.

Piquillo rellenos de queso de cabra - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 16 papryk piquillo
  • 250 gramów miękkiego koziego sera
  • 50 ml śmietany
  • 1 szczypior
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • sok z 1/3 cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania piquillo rellenos de queso de cabra

  1. Odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz papryki przez 15 minut.
  3. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek oraz szalotkę. Umyty szczypiorek dobrze osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
  4. W misce połącz ser z szalotką, czosnkiem, szczypiorkiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj sok z cytryny.
  6. Ostudzoną paprykę napełnij paprykę kozim serem i piecz ponownie przez 5 minut.
  7. Umieść paprykę na talerzu i polej mieszanką oliwy z oliwek połączonej ze świeżą pietruszkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości