Piquillo rellenos de queso de cabra - przepis krok po kroku
Składniki:
- 16 papryk piquillo
- 250 gramów miękkiego koziego sera
- 50 ml śmietany
- 1 szczypior
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- sok z 1/3 cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania piquillo rellenos de queso de cabra
- Odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz papryki przez 15 minut.
- W tym czasie obierz i posiekaj czosnek oraz szalotkę. Umyty szczypiorek dobrze osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- W misce połącz ser z szalotką, czosnkiem, szczypiorkiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj sok z cytryny.
- Ostudzoną paprykę napełnij paprykę kozim serem i piecz ponownie przez 5 minut.
- Umieść paprykę na talerzu i polej mieszanką oliwy z oliwek połączonej ze świeżą pietruszkę.
Zobacz także:
- Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?
- Wszystko o paprykach i ich ostrości. "Zielona papryka nie ma pełni smaku"
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Krzeslak/Getty Images
podziel się: