Pieczone filety z kurczaka z mozarellą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 140 g startej mozzarelli
- mąka do obtoczenia
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- 400 ml sosu passaty
- 100 g parmezanu
- garść świeżego szpinaku
- garść posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskimi
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania pieczonych filetów z kurczaka z mozarellą
- Piersi doprawiamy solą, pieprzem i robimy głębokie nacięcia.
- Wkładamy do każdej porcji mięsa kawałek mozzarelli i kilka listków szpinaku.
- Następnie obtaczamy mięso w mące, jajku i bułce tartej. Każdą pierś obtaczamy ponownie w żółtku i bułce tartej.
- Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju obsmażamy piersi z każdej strony.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3/4 passaty. Doprawiamy sos pomidorowy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na sosie układamy mięso i zalewamy resztą passaty.
- Całość posypujemy parmezanem i świeżą posiekaną bazylią.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Zobacz także:
- Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti
- Filet z kurczaka po parysku – sposób na szybki obiad
- Sałatka z mozzarellą – przepis. Jak przyrządzić sałatkę z mozzarellą i pomidorami, jajkiem, kurczakiem lub makaronem?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News
podziel się: