ser kozi

    ser kozi

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Mikołaja Reya, który opowiedział o właściwościach serów kozich, które przywiózł z Kaszub. To podobno w tym regionie Polski powstają najlepsze kozie sery. Jakie rodzaje serów wyróżniamy? Jak wybrać dobry ser?

    W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.

    Stres i chemia to tylko niektóre powody pogarszającego się stanu zdrowia współczesnego człowieka. Agnieszka Cegielska mówi "dość!" i w nowym cyklu "Naturalnie" namawia do wyciszenia emocji i życia w harmonii z przyrodą. O tym, co przygotuje dla nas w najbliższych odcinkach opowiedziała w Dzień Dobry TVN.

    Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!

    Kozi ser jest zdrowy i łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zawiera nie tylko sporo białka, ale też kwas foliowy, witaminy z grupy A i B oraz mikroelementy. Dlaczego zatem kozi ser nie jest w Polsce popularny? Kto powinien go jeść? O tym kulinarny smakosz, ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey. Jakie potrawy z koziego sera poleca Dorota Wellman, a jakie Marcin Prokop?

    Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.

    Francja słynie z serów wszelkiego rodzaju. A jak nasz smakosz, Mikołaj Rey, ocenia polskie sery, a zwłaszcza kozi? Dlaczego kozy to wyjątkowo mądre zwierzęta i jakiej technologii wymaga produkcja kozich serów? Czy ser kozi jest zdrowszy niż krowi? W studiu Dzień Dobry TVN nie obyło się też bez bajki o księciu i żabie, bez całowania kozy i narzeczonej Marcina Prokopa - lokatorce berlińskiego ZOO. Po co Marcinowi Prokopowi zdjęcie kozy w telefonie? :)

    Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)