Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi morelami - przepis krok po kroku
Składniki:
- Morele, miękkie - 1 kg
- Cukier brązowy - 100 g
- Ocet balsamiczny gęsty di modena - 100 ml
- Kozi ser pleśniowy (rolada) - 0,6 kg
- Sałata rzymska - 3 paczki
- Orzechy włoskie - 200 g
- Rukola - 1 opak.
- Oliwa z pestek winogron - 200 ml
- Sok z dwóch cytryn
- Miód płynny - 50 g
- Sól do smaku
Sposób przygotowania sałatki z kozim twarogiem i pieczonymi morelami
- Morele przetnij na połówki, posyp cukrem brązowym, polej octem balsamicznym dodaj przyprawę do piernika i wstaw na pieczenie do temp. 210 st. C na około 10 minut.
- Kozi ser potnij na plastry grubości 1,5 cm i przesmaż na suchej patelni tak, aby ser nabrał złotego koloru i zmiękł w środku.
- Sałatę rzymską przetnij na ćwiartki, dopraw sosem winegret i ułóż w dużej sałatkowej misce. Na górę ułóż kawałki koziego sera, dodaj pieczoną morelę, listki rukoli i całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
- Wymieszaj oliwę z pestek winogron razem z sokiem cytrynowym, miodem i solą. Gotowy winegret zostaw do wykończenia sałatki.
Zobacz także:
- Sałatka strasburska - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Sałatka z tortellini z serem – co do niej dodać
- Koreańska sałatka z ogórka podana z łososiem - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dory TVN
podziel się: