Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi morelami. Ten przepis Cię zaskoczy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dory TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce i Sebastian Olma. Kucharz z tej okazji zaprezentował, jak wykorzystać sierpniowe plony - przygotował sałatkę z kozim twarogiem i pieczonymi morelami. To połączenie przypadnie do gustu tym, którzy lubią łączyć smaki. Sprawdź jego przepis. 

Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi morelami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Morele, miękkie - 1 kg
  • Cukier brązowy - 100 g
  • Ocet balsamiczny gęsty di modena - 100 ml
  • Kozi ser pleśniowy (rolada) - 0,6 kg
  • Sałata rzymska - 3 paczki
  • Orzechy włoskie - 200 g
  • Rukola - 1 opak.
  • Oliwa z pestek winogron - 200 ml
  • Sok z dwóch cytryn
  • Miód płynny - 50 g
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania sałatki z kozim twarogiem i pieczonymi morelami

  1. Morele przetnij na połówki, posyp cukrem brązowym, polej octem balsamicznym dodaj przyprawę do piernika i wstaw na pieczenie do temp. 210 st. C na około 10 minut. 
  2. Kozi ser potnij na plastry grubości 1,5 cm i przesmaż na suchej patelni tak, aby ser nabrał złotego koloru i zmiękł w środku.
  3. Sałatę rzymską przetnij na ćwiartki, dopraw sosem winegret i ułóż w dużej sałatkowej misce. Na górę ułóż kawałki koziego sera, dodaj pieczoną morelę, listki rukoli i całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
  4. Wymieszaj oliwę z pestek winogron razem z sokiem cytrynowym, miodem i solą. Gotowy winegret zostaw do wykończenia sałatki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości