W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce i Sebastian Olma. Kucharz z tej okazji zaprezentował, jak wykorzystać sierpniowe plony - przygotował sałatkę z kozim twarogiem i pieczonymi morelami. To połączenie przypadnie do gustu tym, którzy lubią łączyć smaki. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły letnie owoce. Czerwiec to czas, kiedy jest ich pod dostatkiem. Z tej okazji Piotr Kucharski zaprezentował, jak przygotowuje serek wiejski z owocami w przyprawach. Sprawdź jego przepis.
Sezon na świeże i lokalne owoce trwa - w czerwcu jest ich już naprawdę dużo i w niewysokich cenach. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kotlety wieprzowe z morelami. To pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sprawdź, jak je zrobić.
Przed nami upały, a razem z nimi sezon na chłodniki. Jeśli znudził ci się już tradycyjny smak chłodnika z botwinką, to warto sięgnąć po małą odmianę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała niesamowity chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii. Sprawdź, jak go zrobić.
Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.
Morele to owoce o wielu właściwościach i zastosowaniach. Chronią przed chorobami i są bogate w witaminy i minerały. Sezon owocowy trwa w najlepsze, a więc to idealny czas na zrobienie soku z moreli. Zobacz przepis.
Dżem morelowy tradycyjnie można wykorzystać do pieczywa czy ciasta, ale jest też coraz popularniejszym dodatkiem do delikatnych mięs, takich jak np. jagnięcina. Poznaj niezwykle prosty przepis na konfiturę marelową i zrób ją samodzielnie.
Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.
Krakowska kuchnia związana jest ze słynnymi ucztami na królewskim dworze. Historyczne przepisy w nowej odsłonie prezentuje szef kuchni hotelu Copernicus Marcin Filipkiewicz. Oto jego pstrąg ojcowski z mizerią i maczanka z karczochem, a na deser morele z makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku.
Sezon na morele dobiega końca. Jesienią możemy jeść morelowe przetwory oraz w postaci moreli suszonych. Morele zawierają przeciwutleniacze, regulują ciśnienie, pracę układu trawiennego. Jak je suszyć i jak przechowywać? Czy susząc morele owoce tracą swoje wartości odżywcze? W cyklu "(Ro)zważmy to..." sprawdziła to Katarzyna Bosacka.
Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym, ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi, napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady oraz chłodnik jabłkowo-kokosowy. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Andrzej Polan postawił dziś na morele! W kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował: tiramisu z morelami, babeczki z morelami, morele pod kruszonką. Smacznego!