Nalewka z moreli – jak ją przygotować?

nalewka z moreli
igorr1/Getty Images
Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.

Morele – wartości odżywcze

Morele stanowią bogate źródło witamin, szczególnie A, C i E, natomiast cenne dla zdrowia minerały w morelach to wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk oraz magnez. Do wartościowych składników tych owoców zaliczają się także karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.

Część z tych substancji to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a w efekcie chronią przed uszkodzeniami komórek organizmu. Lista właściwości prozdrowotnych moreli jest jednak dłuższa. Włączenie ich do diety usprawnia pracę jelit, odkwasza organizm, wspomaga go zabezpieczaniu przed chorobami serca i anemią, dobrze wpływa na wzrok, reguluje poziom cholesterolu.

Przetwory z moreli

Z moreli zazwyczaj robi się konfitury i dżemy. Często miesza się je z innymi owocami, ponieważ zawierają mało pektyn, przez co trudniej uzyskać zwarta konsystencję. Coraz większą popularnością cieszą się nalewki z moreli, a przygotowanie ich jest nieskomplikowane.

Warto pamiętać, że jeśli kupujemy morele na przetwory, należy wybierać jędrne owoce o gładkiej jednolitej skórce (bez plam) i niezbyt miękkie.

Jak zrobić domową nalewkę z moreli? Oto przepis na aromatyczny likier morelowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli,
    • 1 laska cynamonu,
      • ½ laski wanilii,
        • 5 goździków,
          • 800 ml spirytusu,
            • 400 ml białego wytrawnego wina,
              • 700 ml syropu cukrowego.

                Przygotowanie:

                1. Morele umyj, przepołów, wyjmij pestki. Następnie pokrój owoce w ósemki i umieścić w dużym, sterylnym pojemniku.
                  1. Dodaj z laskę cynamonu, wanilię i goździki.
                    1. Zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij.
                      1. Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
                        1. Po miesiącu przefiltruj płyn do innego pojemnika przez gazę lub filtr do kawy. Po odsączeniu kawałków owoców, zawiń je w ręcznik kuchenny, wyciśnij i uzyskany płyn po przefiltrowaniu dodaj do likieru.
                          1. Do rondelka wlej syrop cukrowy i wino. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
                            1. Wymieszaj syrop z płynem morelowym, przelej do wysterylizowanych butelek. Zamknij i pozostaw na co najmniej 4 tygodnie.

                              Likier morelowy z dodatkiem goździków, wanilii i cynamonu zyska delikatnie korzenny smak. Najlepiej podawać go, gdy jest lekko schłodzony.

                              Zobacz także:

                              Zobacz wideo: Suszone morele

                              Autor: Magdalena Zamkutowicz

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana