Morele – wartości odżywcze
Morele stanowią bogate źródło witamin, szczególnie A, C i E, natomiast cenne dla zdrowia minerały w morelach to wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk oraz magnez. Do wartościowych składników tych owoców zaliczają się także karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.
Część z tych substancji to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a w efekcie chronią przed uszkodzeniami komórek organizmu. Lista właściwości prozdrowotnych moreli jest jednak dłuższa. Włączenie ich do diety usprawnia pracę jelit, odkwasza organizm, wspomaga go zabezpieczaniu przed chorobami serca i anemią, dobrze wpływa na wzrok, reguluje poziom cholesterolu.
Przetwory z moreli
Z moreli zazwyczaj robi się konfitury i dżemy. Często miesza się je z innymi owocami, ponieważ zawierają mało pektyn, przez co trudniej uzyskać zwarta konsystencję. Coraz większą popularnością cieszą się nalewki z moreli, a przygotowanie ich jest nieskomplikowane.
Warto pamiętać, że jeśli kupujemy morele na przetwory, należy wybierać jędrne owoce o gładkiej jednolitej skórce (bez plam) i niezbyt miękkie.
Jak zrobić domową nalewkę z moreli? Oto przepis na aromatyczny likier morelowy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych moreli,
- 1 laska cynamonu,
- ½ laski wanilii,
- 5 goździków,
- 800 ml spirytusu,
- 400 ml białego wytrawnego wina,
- 700 ml syropu cukrowego.
Przygotowanie:
- Morele umyj, przepołów, wyjmij pestki. Następnie pokrój owoce w ósemki i umieścić w dużym, sterylnym pojemniku.
- Dodaj z laskę cynamonu, wanilię i goździki.
- Zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij.
- Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
- Po miesiącu przefiltruj płyn do innego pojemnika przez gazę lub filtr do kawy. Po odsączeniu kawałków owoców, zawiń je w ręcznik kuchenny, wyciśnij i uzyskany płyn po przefiltrowaniu dodaj do likieru.
- Do rondelka wlej syrop cukrowy i wino. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj syrop z płynem morelowym, przelej do wysterylizowanych butelek. Zamknij i pozostaw na co najmniej 4 tygodnie.
Likier morelowy z dodatkiem goździków, wanilii i cynamonu zyska delikatnie korzenny smak. Najlepiej podawać go, gdy jest lekko schłodzony.
Zobacz także:
- Najmodniejsze sukienki na lato. Zainspirujcie się stylizacjami gwiazd
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Wakacyjna praca dla młodych. Które branże najbardziej potrzebują pracowników? Gdzie szukać ofert?
Zobacz wideo: Suszone morele
Autor: Magdalena Zamkutowicz