Soki owocowe to dawka witamin i minerałów. Najzdrowsze są nie te ze sklepowej półki, lecz zrobione samodzielnie ze świeżych owoców. Sok z moreli jest pyszny i zdrowy. Zrobiony latem, będzie znakomitym preparatem na zimowe przeziębienia.
Co zawierają morele?
- witaminy B, C, E, PP, A;
- wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez;
- karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.
Jak działają morele?
- Antyoksydacyjnie i antynowotworowo: karotenoidy według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego zapobiegają nowotworom krtani, przełyku, płuc;
- Zapobiegają chorobom serca;
- Są bogate w witaminę A, dzięki czemu chronią oczy przed chorobami;
- Regulują odkładanie się złogów miażdżycowych w tętnicach;
- Regulują poziom cholesterolu;
- Zapobiegają anemii;
- Odkwaszają organizm.
Jak zrobić domowy sok z moreli?
Składniki:
- 1 kg moreli;
- 2 litry wody;
- kwas cytrynowy 5g;
- cukier wedle uznania.
Przepis:
- Morele umyj i osusz. Pokrój je i przygotuj.
- Włóż morele do rondla, wlej 0,5 litra wody i gotuj 10 minut na małym ogniu.
- Schłodź i przetrzyj przez sito, nada to delikatnej konsystencji masie morelowej.
- Dodaj cukru, kwasku cytrynowego i pozostałą wodę.
- Wysterylizuj słoiki i wypełnij je sokiem.
- Wypełnione słoje odwróć do góry nogami i przykryj np. ścierką.
Gotowe!
Zobacz także:
- Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów
- Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Zobacz wideo: Eko przetwory bez cukru
Autor: Karolina Kubicka
podziel się: