Morele mogą pomóc w walce z wieloma dolegliwościami. Jak przygotować sok z moreli? Przepis krok po kroku

GettyImages-180383065.jpg
GettyImages-180383065.jpg
Morele to owoce o wielu właściwościach i zastosowaniach. Chronią przed chorobami i są bogate w witaminy i minerały. Sezon owocowy trwa w najlepsze, a więc to idealny czas na zrobienie soku z moreli. Zobacz przepis.

Soki owocowe to dawka witamin i minerałów. Najzdrowsze są nie te ze sklepowej półki, lecz zrobione samodzielnie ze świeżych owoców. Sok z moreli jest pyszny i zdrowy. Zrobiony latem, będzie znakomitym preparatem na zimowe przeziębienia.

Co zawierają morele?

  • witaminy B, C, E, PP, A;
  • wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez;
  • karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.

Jak działają morele?

  • Antyoksydacyjnie i antynowotworowo: karotenoidy według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego zapobiegają nowotworom krtani, przełyku, płuc;
  • Zapobiegają chorobom serca;
  • Są bogate w witaminę A, dzięki czemu chronią oczy przed chorobami;
  • Regulują odkładanie się złogów miażdżycowych w tętnicach;
  • Regulują poziom cholesterolu;
  • Zapobiegają anemii;
  • Odkwaszają organizm.

Jak zrobić domowy sok z moreli?

Składniki:

  • 1 kg moreli;
  • 2 litry wody;
  • kwas cytrynowy 5g;
  • cukier wedle uznania.

Przepis:

  1. Morele umyj i osusz. Pokrój je i przygotuj.
  2. Włóż morele do rondla, wlej 0,5 litra wody i gotuj 10 minut na małym ogniu.
  3. Schłodź i przetrzyj przez sito, nada to delikatnej konsystencji masie morelowej.
  4. Dodaj cukru, kwasku cytrynowego i pozostałą wodę.
  5. Wysterylizuj słoiki i wypełnij je sokiem.
  6. Wypełnione słoje odwróć do góry nogami i przykryj np. ścierką.

Gotowe!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Eko przetwory bez cukru

Dzień Dobry TVN

Autor: Karolina Kubicka

podziel się:

Pozostałe wiadomości