Morele mogą pomóc w walce z wieloma dolegliwościami. Jak przygotować sok z moreli? Przepis krok po kroku

GettyImages-180383065.jpg
GettyImages-180383065.jpg
Morele to owoce o wielu właściwościach i zastosowaniach. Chronią przed chorobami i są bogate w witaminy i minerały. Sezon owocowy trwa w najlepsze, a więc to idealny czas na zrobienie soku z moreli. Zobacz przepis.

Soki owocowe to dawka witamin i minerałów. Najzdrowsze są nie te ze sklepowej półki, lecz zrobione samodzielnie ze świeżych owoców. Sok z moreli jest pyszny i zdrowy. Zrobiony latem, będzie znakomitym preparatem na zimowe przeziębienia.

Co zawierają morele?

  • witaminy B, C, E, PP, A;
    • wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez;
      • karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.

        Jak działają morele?

        • Antyoksydacyjnie i antynowotworowo: karotenoidy według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego zapobiegają nowotworom krtani, przełyku, płuc;
          • Zapobiegają chorobom serca;
            • Są bogate w witaminę A, dzięki czemu chronią oczy przed chorobami;
              • Regulują odkładanie się złogów miażdżycowych w tętnicach;
                • Regulują poziom cholesterolu;
                  • Zapobiegają anemii;
                    • Odkwaszają organizm.

                      Jak zrobić domowy sok z moreli?

                      Składniki:

                      • 1 kg moreli;
                        • 2 litry wody;
                          • kwas cytrynowy 5g;
                            • cukier wedle uznania.

                              Przepis:

                              1. Morele umyj i osusz. Pokrój je i przygotuj.
                                1. Włóż morele do rondla, wlej 0,5 litra wody i gotuj 10 minut na małym ogniu.
                                  1. Schłodź i przetrzyj przez sito, nada to delikatnej konsystencji masie morelowej.
                                    1. Dodaj cukru, kwasku cytrynowego i pozostałą wodę.
                                      1. Wysterylizuj słoiki i wypełnij je sokiem.
                                        1. Wypełnione słoje odwróć do góry nogami i przykryj np. ścierką.

                                          Gotowe!

                                          Zobacz także:

                                          Zobacz wideo: Eko przetwory bez cukru

                                          Dzień Dobry TVN

                                          Autor: Karolina Kubicka

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości