Buraki młode z wiśniami i serem Apetina
Składniki na młode buraki z wiśniami i serem typu śródziemnomorskiego:
- 2 pęczki młodych buraków z liśćmi
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła klarowane
- sól, pieprz do smaku
- 350 g wiśni tegorocznych bez pestek
- 150 ml soku jabłkowego
- 150 ml soku z czarnej porzeczki
- 2 opakowania sera Apetina
- pęczek szczypiorku
- ocet jabłkowy do smaku
- sałata rzymska mini
- świeża werbena
- rukiew wodna
- korzeń chrzanu
Jak przygotować młode buraki z wiśniami i serem typu śródziemnomorskiego:
Buraki pozbawiamy liści, zostawiając końcówki - to dowód, że używamy buraków młodych, a nie jesiennych z ubiegłego roku. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Wrzucamy szczypiorek pokrojony w drobną kostkę. Po kilku sekundach wrzucamy buraki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy i wlewamy sok jabłkowy. Jeśli płyn szybko wyparuje, dodajemy stopniowo ok. 250 ml wody.
Buraki smażymy, dusimy, aż będą coraz bardziej miękkie, ale nie mogą być rozgotowane. Dla zakwaszenia dodajemy sok porzeczkowy i 2-3 łyżki octu jabłkowego. Kiedy już wszystko będzie gotowe, wrzucamy wiśnie. Do ugotowania się potrzebują chwili, chodzi o to, by smakowały jak świeże owoce prosto z sadu, nie robimy dżemu. Na koniec wykładamy liście sałaty, serek Apetina, werbenę i rukiew wodną. Posypujemy świeżo startym korzeniem chrzanu.
Tomasz Urbanek/East News
Kopytka bazyliowe ze smażonymi pomidorami i serem Apetina
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- pęczek bazylii i szczypiorku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 kg żółtych i czerwonych pomidorów
- starta skórka z cytryny
- bakłażan
- 2 łyżki octu jabłkowego
- opakowanie sera Apetina
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak przygotować kopytka:
Ziemniaki po ugotowaniu od razu obieramy i przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką i zaparzamy jak włoskie kopytka. Następnie łączymy z jajkami, dodajemy przesmażony szczypiorek i bazylię, ale wcześniej zmiksowaną na puree. Wszystko dokładnie wyrabiamy, w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki. Kopytka bazyliowe od razu wrzucamy do gotującej wody, gotujemy 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Bakłażana ścinamy tak, aby przy skórze pozostało 0,5 cm. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju na mocno brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w dowolne kształty, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, skórkę z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Gorące pomidory prosto z patelni wykładamy na duży talerz, na pomidory wysypujemy kopytka bazyliowe, posypujemy skwarkami z bakłażana i kostkami sera Apetina.
Tomasz Urbanek/East News
Sałatka z cukinii, arbuza i moreli z serem Apetina
Składniki na sałatkę z cukinii:
- 2 cukinie
- 1/4 arbuza (najlepiej po kawałku z odmiany czerwonej i żółtej)
- 10 sztuk moreli
- pęczek rzodkiewki
- opakowanie mrożonej porzeczki czarnej
- opakowanie sera Apetina w zalewie ziołowo-cytrusowej
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki maślanki
- jajko
- sól, pieprz biały do smaku
Jak przygotować sałatkę z cukinii:
Arbuz, cukinię i morele kroimy, polewamy zalewą z serka. Dodajemy szczypiorek, porzeczki i krojoną rzodkiewkę.
Z maki, wody, maślanki, jajka, soli i pieprzu przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wysmażamy cienkie naleśniki, kroimy w paski, skrapiamy masłem i wstawiamy do piekarnika, robiąc z nich chrupiące kęsy. Upieczone, wysypujemy na owoce, posypujemy aromatycznym serem Apetina.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan