Mateusz Gessler poleca chłodnik na lato
Chłodnik to zupa, którą spożywamy na zimno. Nie dość, że przygotowywana ze świeżych warzyw jest źródłem wielu witamin, to także dobry sposób na ochłodę w gorące dni. Jest lekki, a jednocześnie bardzo sycący. Można je przygotowywać w wersji wytrawnej, a także na słodko.
Najbardziej popularny jest chłodnik litewski – z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i dymką. W Polsce coraz częściej przygotowuje się też chłodnik z samego ogórka, a także gazpacho, którego podstawą są pomidory malinowe.
Także Mateusz Gessler jest fanem chłodników. Jego ulubione to te z botwinki i ogórka. – Jak chcesz pofantazjować, to dodaj tam raki albo homara. Możesz pokroić ceviche z krewetek i dodać je do środka – podpowiada Mateusz w rozmowie z dziendobry.tvn.pl. Jak przygotować chłodnik według jego przepisu?
Chłodnik z botwinki – przepis Mateusza Gesslera
Składniki na chłodnik z botwinki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
 - 1 pęczek szczypioru
 - 1 pęczek koperku
 - 1 pęczek rzodkiewki
 - 1 l kwaśnej śmietany
 - 1 l maślanki
 - 200 ml wody
 - 200 g ogórka zielonego
 - 100 ml zakwasu buraczanego
 - 4-6 jajek
 - sól, pieprz, cukier
 - ocet lub cytryna
 
Jak przygotować chłodnik z botwinki?
- Botwinkę umyć, liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie botwinkę zaparzyć w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki octu lub cytryny.
 - Do dużej miski wlać kwaśną śmietanę i maślankę, dodać wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek, starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
 - Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
 - Dla uzyskania intensywnego koloru można zaprawić chłodnik startymi surowymi buraczkami.
 - Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
 
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
 - Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
 - Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
 
Autor: Kamila Glińska