Przepisy kulinarne

Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić

x-news

Przepisy kulinarne

Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić

x-news

Są pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania. Chłodnik to danie, które pomoże przetrwać nawet największe upały, zadawalając przy tym kubki smakowe. Jakie jeszcze ma właściwości?

Chłodnik – idealny na upały

Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm. Mają także korzystny wpływ na urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci. Chłodniki są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały.

Co więcej, chłodniki mleczne są dobrym źródłem białka. Można je przyrządzać z mleka zsiadłego, kefiru, jogurtu naturalnego czy maślanki. Po takie danie powinny sięgać osoby po kuracji antybiotykowej. Jogurt pomaga odtworzyć florę bakteryjną organizmu.

Natomiast tym, którzy uskarżają się na dolegliwości żołądkowe, pomoże wyleczyć niestrawność, wzdęcia i zaparcia.

Chłodniki Beaty Kartowicz

Proste, błyskawiczne i przy tym pyszne. Beata Kartowicz przygotowała chłodniki na kilka sposobów. Podzieliła się z nami przepisami. I ty możesz je zrobić!

Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami:

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • ogórek długi
  • 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
  • 200 g zielonych szparagów
  • 110 g ciecierzycy
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sok z limonki (do smaku)
  • koperek
  • papryczka chili
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • kmin

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.

Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych

Składniki:

  • 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
  • 1,5 l jogurtu naturalnego
  • 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru z młodą cebulą
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • sól
  • pieprz
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.

Zobacz też:

Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny

Największe mango na świecie. Jego waga robi wrażenie 

Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem

Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0