Chłodnik – idealny na upały. Dlaczego warto go jeść?
Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je zwykle z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm. Mają także korzystny wpływ na urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci.
Chłodniki z reguły są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały. Co więcej, chłodniki mleczne są dobrym źródłem białka. Można je przyrządzać z mleka zsiadłego, kefiru, jogurtu naturalnego czy maślanki. Po takie danie powinny sięgać m.in. osoby po kuracji antybiotykowej. Jogurt pomaga odtworzyć florę bakteryjną organizmu. Natomiast tym, którzy uskarżają się na dolegliwości żołądkowe, pomoże wyleczyć niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Poniżej znajdziesz wiele różnych przepisów na chłodniki, w tym na wegańskie. 2 w tym artykule, pozostałe w linkach do oddzielnych.
Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami - przepis Beaty Kartowicz
Składniki:
- dojrzałe awokado
- ogórek długi
- 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
- 200 g zielonych szparagów
- 110 g ciecierzycy
- 0,5 ząbka czosnku
- sok z limonki (do smaku)
- koperek
- papryczka chili
- cebulka dymka ze szczypiorem
- mięta
- sól
- pieprz
- kmin
Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.
Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych - przepis Beaty Kartowicz
Składniki:
- 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
- 1,5 l jogurtu naturalnego
- 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru z młodą cebulą
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- sól
- pieprz
- cukier (do smaku)
Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.
Jak zrobić chłodnik - przepisy z warzyw, owoców i innych dodatków
- Truskawkowy chłodnik z mascarpone i tapioką według Darii Ładochy
- Przepis na chłodnik litewski, ogórkowy, owocowy i z buraków bez wywaru mięsnego
- Błyskawiczny chłodnik Katarzyny Bosackiej - przepis
- Chłodnik z botwinki – przepis Mateusza Gesslera
- Klasyczny chłodnik litewski według przepisu Darii Ładochy
- Chłodniki z miętą i cytryną - przepis
- Chłodnik z botwinki według Katarzyny Bukowskiej
- Chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem - przepis Sebastiana Olmy
- Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach - przepis
- Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
- Jagodowy chłodnik na słodko z syropem z czarnego bzu - przepis
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Malinowy chłodnik z mascarpone - przepis
- Chłodnik z awokado według Ani Starmach
- Chłodnik kokosowo - czereśniowy z przepisu Darii Ładochy
- Chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado - przepis Darii Ładochy
Autor: Anna Korytowska/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto