Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie

GettyImages-1442810420
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wszystko o chłodnikach
Wszystko o chłodnikach
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Rozpoczynamy lato!
Rozpoczynamy lato!
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Upały i beton nas zabiją?
Upały i beton nas zabiją?
Są pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania. Chłodnik to danie, które pomoże przetrwać nawet największe upały, zadawalając przy tym kubki smakowe. Jakie jeszcze ma właściwości? Jak go zrobić? Sprawdź przepisy na chłodniki w wielu różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami.

Chłodnik – idealny na upały. Dlaczego warto go jeść?

Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je zwykle z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm. Mają także korzystny wpływ na urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci.

Chłodniki z reguły są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały. Co więcej, chłodniki mleczne są dobrym źródłem białka. Można je przyrządzać z mleka zsiadłego, kefiru, jogurtu naturalnego czy maślanki. Po takie danie powinny sięgać m.in. osoby po kuracji antybiotykowej. Jogurt pomaga odtworzyć florę bakteryjną organizmu. Natomiast tym, którzy uskarżają się na dolegliwości żołądkowe, pomoże wyleczyć niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Poniżej znajdziesz wiele różnych przepisów na chłodniki, w tym na wegańskie. 2 w tym artykule, pozostałe w linkach do oddzielnych.

Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami - przepis Beaty Kartowicz

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • ogórek długi
  • 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
  • 200 g zielonych szparagów
  • 110 g ciecierzycy
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sok z limonki (do smaku)
  • koperek
  • papryczka chili
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • kmin

Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.

Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych - przepis Beaty Kartowicz

Składniki:

  • 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
  • 1,5 l jogurtu naturalnego
  • 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru z młodą cebulą
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • sól
  • pieprz
  • cukier (do smaku)

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.

Jak zrobić chłodnik - przepisy z warzyw, owoców i innych dodatków

podziel się:

Pozostałe wiadomości