Truskawkowy chłodnik z mascarpone i tapioką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 szklanka tapioki
- 2 szklanki mleka
- garść liści świeżej mięty
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
Dodatkowo: jogurt grecki do dekoracji, orzechy włoskie i borówki amerykańskie.
Sposób przygotowania truskawkowego chłodnika z mascarpone i tapioką
- Truskawki ugotuj z cukrem i laską wanilii w wodzie (woda powinna delikatnie zakrywać truskawki).
- Następnie wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj je z mascarpone. Dodaj ocet balsamiczny.
- Jeśli jest chłodnik zbyt gęsty - dodaj wodę.
- Gdy osiągniesz gładką masę, to wstaw chłodnik do lodówki.
- Tapiokę ugotuj w mleku i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by mieszać ją podczas gotowania, by się nie przypaliła.
- Przed podaniem przełóż chłodnik na talerz, udekoruj tapioką, kleksem jogurtu, dodaj musztardę francuską, orzechy i borówki.
Zobacz także:
- Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana
- Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska
podziel się: